29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.02.2023 09:50 | Son Güncelleme: 04.02.2023 10:59

Suşi terörü: Akindo Sushiro'nun değeri bir gecede yüzde 5 düştü

Japonya'da bir gencin ünlü suşi restoranında ortak kullanılan ürünleri yalayarak yerine bıraktığı görüntüler sosyal medyaya düştü. Dahası bu mide bulandırıcı eylem trend oldu. İnfial yaratan görüntüler restoran zinciri Sushiro'nun bir gecede yüzde 5 değer kaybetmesine neden oldu
Suşi terörü: Akindo Sushiro'nun değeri bir gecede yüzde 5 düştü

Suşi terörizmi ifadesi bu hafta Japon sosyal medyasında, bir gencin suşi restoranındaki soya şişelerini gizlice yalayıp tekrar yerine koyduğunu gösteren Instagram'daki  bir videonun viral olmasının ardından ortaya çıktı. Japonya'nın Gifu kentindeki Sushiro restoranında çekilen video, taklitçilere de ilham verdi. Bu durum internette büyük bir tepkiye yol açtı, Sushiro'nun hisse senetlerini bir gecede yüzde 5 düşürdü.

Twitter'da Japon kullanıcılar gencin yaptığını mide bulandırıcı olarak nitelendirdi ve suşi restoranlarında yemek yeme konusundaki korkularını dile getirdi. Birçoğu da çoğu çocuk yaşındaki şakacıları ağır bir dille eleştirdi. Bir kullanıcı "En sevdiğim suşiye ne yaptınız?" diye yazdı. Bir başkası da "Ahlakımız nereye gitti?" sözlerini kullandı. 

Merkezi 125,7 milyon nüfusu olan Japonya'da olan Sushiro, yılda 140 milyondan fazla müşteriye hizmet veriyor.

Bantlı suşi restoranları on yıllardır Japonya'nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor ve bu hafta internet üzerinden restoran zincirlerine destek mesajları yağdı. Bazıları #saveSushiro hashtag'i ile tweet mesajları attı.

Kötü şaka kötü ilham kaynağı oldu

29 Ocak tarihli Gifu'da çekilen videoyu, şakadan ilham alan diğer başka videolar takip etti, 40 milyondan fazla izlendi. Videolardan birinde müşterilerin suşi tabaklarının üzerine yüksek miktarda acılığıyla bilinen turp wasabi dökerek bozdukları, bir diğerinde ise bir müşterinin ortak kullanılan bir yeşil çay tozu kabındaki kaşığı yaladığı görüldü. 

Şirketin değeri bir gecede yüzde 5 düştü

Gifu'da yaşanan olay, Sushiro'nun sahibi şirketin hisse senedi fiyatında bu hafta başında yüzde 5'lik ani bir düşüşe yol açtı. Videonun hemen ardından Sushiro'nun sahibi Food & Life Companies Ltd. şirketinin hisse senetleri 22,98 dolardan 22,07 dolara düştü. Bu miktar az görülse de yıllık net geliri 3 milyar 600 milyon dolar olan şirketin tek bir video yüzünden yaşadığı bu ani düşüş birçok yatırımcıda korku yarattı.

Food & Life Companies Ltd. hisse senetlerinin 30 Ocak'ta ani düşüşü grafiklere böyle yansıdı
Food & Life Companies Ltd. hisse senetlerinin 30 Ocak'taki ani düşüşü grafiklere böyle yansıdı

Şaka yüzünden yeni kurallar geldi

Şirket, Gifu mağazasındaki tüm soya sosu şişelerini değiştirdiğini ve şakanın bir sonucu olarak müşteriler için yeni yemek kuralları getirdiğini açıkladı. Bölgedeki müşterilerin artık mutfak eşyalarını ve çeşnileri bir servis noktasından masalarına götürmeleri gerekecek. Müşteriler ayrıca dezenfekte edilmiş sofra takımları da talep edebilecekler.

Gencin özrü yetmedi, şirket dava yolunda

Sushiro yaptığı açıklamada, ilk viral videodaki gencin özür dilediğini ancak zincirin resmi bir polis soruşturması başlattığını belirtti. Sushiro "Şirket olarak işin peşini hem cezai işlemlerle hem de hukuk davalarıyla bırakmayacağız" dedi. Açıklamalarla birlikte şirket, değerinde yaşadığı kayıpları toparlamaya başladı, ancak yüzde 5'lik düşüşün önüne henüz geçemedi.

Japon medyasına göre, etkilenen diğer iki restoran zinciri olan Hama-sushi ve Kura Sushi de yasal işlem başlatmayı planlıyor. Jiji basın ajansının haberine göre Kura, müşterileri izlemek için suşilerin servis edildiği bantların üzerine kameralar yerleştirmeyi planladığını söyledi.

Japonya'nın bantlı suşi restoranları nedir?

Bantlı suşi restoranları 1950'lerin sonlarından beri Japonya'nın vazgeçilmezleri haline geldi. O zamandan beri de dünya çapında yayıldı. Bu restoranlar, bir tezgahın arkasında durarak sipariş üzerine yemek yapan bir suşi şefinden doğrudan sipariş vermeye göre daha ucuz ve daha anonim bir alternatif. Masaya normal bir restoran gibi oturup, masanın üzerinde bulunan bardakları alıp, aynı şekilde masada dolduruyorsunuz. Çeşniler de hemen elinizin altında, soya sosu ve wasabi paketleri hemen masaya özel bölmelerde, halkın ortak kullanımına açık bir şekilde duruyor. Suşi siparişi vermeniz için bir garsona bile ihtiyaçyok; çoğu masada elektronik bir ekran sayesinde sipariş verip, masanın hemen yanındaki banttan suşinin tren misali masaya gelmesini sağlamak mümkün.