26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2023 17:28 | Son Güncelleme: 05.02.2023 17:46

Suudi Arabistan'dan enerji açığı ile ilgili kritik uyarı

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Salman; yaptırımlar, ambargolar ve yatırım eksikliğinin piyasa üzerindeki etkilerini değerlendiririrken bu sorunların ileride enerji ihtiyacının karşılanamamasıyla sonuçlanacağı uyarısında bulundu
Suudi Arabistan'dan enerji açığı ile ilgili kritik uyarı

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, yaptığı açıklamada yaptırımların ve enerji sektörüne yeterince yatırım yapılmamasının enerji arzında sıkıntıya yol açabileceği uyarısında bulundu. Avrupa Birliği, Rusya'ya karşı bir dizi yaptırım uygulayarak Rusya'nın enerji ihracatını azaltırken, diğer Batılı güçler de Moskova'nın Ukrayna'daki savaşını finanse etme kabiliyetini daha da sınırlandırmaya yönelik tedbirler aldı.

Yaptırım ortamının enerji piyasasını nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soruya yanıt olarak bin Selman, Riyad'da düzenlenen bir konferansta şunları söyledi: "Tüm bu sözde yaptırımlar, ambargolar, yatırım eksikliği, tek bir şeye dönüşecek ve sadece tek bir şeye, en çok ihtiyaç duyulduğu anda her türlü enerji arzının eksikliğine dönüşecek."

Prens açıklamalarında Rusya'dan özellikle bahsetmedi. Prens, Suudi Arabistan'ın Ukrayna'ya en çok yemek pişirme yakıtı olarak ve ısınmada kullanılan sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) göndermek için çalıştığını söyledi. Reuters'un haberine göre 2022'deki enerji piyasası dinamiklerinden ne gibi dersler çıkarıldığı sorusuna Prens Abdülaziz, en önemlisinin dünyanın geri kalanının OPEC+'ya güvenmesi olduğunu söyledi.

Prens, "Biz sorumlu bir ülkeler grubuyuz, enerji ve petrol piyasalarıyla ilgili politika konularını tamamen bir silo içinde ele alıyoruz ve kendimizi siyasi konulara dahil etmiyoruz" dedi. Bakan, üretimdeki herhangi bir artış konusunda temkinli olduğunu söyledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu diğer ülkelerin yer aldığı bir ittifak olan OPEC+, geçen yıl piyasayı desteklemek amacıyla Kasım ayından 2023 sonuna kadar üretim hedefini günde 2 milyon varil, yani dünya talebinin yaklaşık %2'si oranında azaltma konusunda anlaştı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü toplanan OPEC+ paneli kararı onayladı ve toplantı boyunca verilen ana mesaj, grubun anlaşmanın sonuna kadar yoluna devam edeceği yönündeydi.