17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.07.2023 11:02 | Son Güncelleme: 31.07.2023 11:17

Suudi sermayesi NBA'e de geliyor olabilir mi?

Jaylen Brown'un 304 milyon dolar ile Lebron James ve Stephen Curry gibi yıldızları geride bırakarak NBA tarihinin en yüksek sözleşmesine imza atması tartışmaları beraberinde getirdi. Yeni rekorların kırılacağını yazan Bloomberg, Suudilerin futbol gibi basketbola da el atabileceğine dikkat çekti
Suudi sermayesi NBA'e de geliyor olabilir mi?

Boston Celtics, iki kez All-Star seçilen Jaylen Brown ile 5 yıl için 304 milyon dolara anlaşarak NBA tarihinin en yüksek sözleşmesine imza attı. Sırp yıldız Nikola Jokic'in 264 milyon dolarlık rekorunu kıran kontrat herhangi bir basketbolcunun bu kadar para edip edemeyeceği sorusunu gündeme getirdi. Brown'un, Lebron James ve Stephen Curry gibi NBA yıldızlarını geride bırakması ise başka bir tartışması konusu oldu. Her iki bakış açışının tartışmasız ortak noktası ise NBA ekonomisinin giderek büyüdüğü.

Bu eğilim sadece oyuncuların değil, takımların da artan değerinde açıkça görülüyor. Geçen yıl Phoenix Suns 4 milyar dolara satıldı (WNBA'deki Phoenix Mercury ile birlikte). Bu rakamı bir perspektife oturtmak gerekirse, Brooklyn Nets 2019'da 3,3 milyar dolara, Houston Rockets 2017'de 2,2 milyar dolara ve Atlanta Hawks 2015'te sadece 850 milyon dolara satılmıştı.

Potansiyel alıcılar hep olacak

Heyecan arayan bir multimilyarder için bir spor takımı almak mabul bir yatırım olabalir. ABD ekonomisi büyümeye devam ettiği sürüce potansiyel alıcılar sürekli olacaktır. Bir de sporda sermayenin giderek uluslararasılaşması var ki bu da hem oyuncular hem de takımlar için yüksek fiyatları destekleyecek. Bu eğilim Amerikan basketbolunun ötesine geçiyor: Bir Suudi Arabistan kulübü olan Al-Hilal, Fransız futbol yıldızı Kylian Mbapp'ye gelecek yıl Suudi Arabistan'da oynaması için 333 milyon dolar teklif etti. Suudiler halihazırda Cristiano Ronaldo'ya iki yıl için 220 milyon dolar ödüyor. Lionel Messi Suudilerin teklifini geri çevirdi ama bu teklifin, yıllık 50 ila 60 milyon dolar değer biçilen MSL takımlarından Inter Miami ile pazarlık gücünü arttırdığı kesin.

Lebron James teklifi kabul edeceğini duyurdu

Suudiler benzer bir şeyi ABD'li bir basketbol yıldızı için de düşünebilir mi? Lebron James zaten benzer bir teklifi memnuniyetle kabul edeceğini tweet'ledi ve diğerleri çok daha azını kabul eder. Çöl Krallığı muhtemelen 30 takımlı NBA benzeri bir sezonu bir araya getirmekte zorlanacaktır. Ancak mevcut ligine daha fazla Avrupalı ya da diğer yabancı oyuncuları getirebilir, sezonu kısaltabilir ya da 3'e 3 maçlara yer verebilir. Zenginliğin yanı sıra inovasyona da güvenmeleri gerekiyor.

Katar devlet varlık fonu NBA'e girdi

Bu senaryoların NBA yönetimi ya da sahipleri üzerinde bir kontrol işlevi görmesi için gerçekleşmesi gerekmiyor. Daha az dramatik bir durum halihazırda yaşanıyor ve muhtemelen NBA'in sahiplik geleceğini temsil ediyor. Katar devlet varlık fonu, Washington Wizards (NBA), Washington Mystics (WNBA) ve Washington Capitals'ın (NHL) sahibi olan bir şirketin yaklaşık yüzde 5'ini satın aldı. Dünyanın geri kalanı da zenginleşiyor ve bu paranın bir yere yatırılması gerekiyor. ABD spor takımları bariz bir hedef. Çünkü dünyanın daha büyük bir kısmı çevrimiçi hale geldikçe ve yapay zeka daha önemli hale geldikçe, canlı performans daha özel hale gelecektir: Hiçbir bilgisayar bunu sağlayamaz. Taylor Swift konseri gibi (Turnesinin bu yıl 1 milyar dolardan fazla hasılat yapması bekleniyor) canlı profesyonel sporlar başka hiçbir yerde bulunamayacak bir tür heyecan sağlıyor.

Yeni rekor geliyor

Jaylen Brown'a gelince, kontratıyla ilgili son karar sahada verilecek. Ancak asıl soru onun dünyanın en iyi oyuncusu olup olmadığı değil (cevap hayır), Celtics'in onsuz şampiyonluk kazanma şansının olup olmadığı (cevap yine hayır). Şu anki duruma göre Celtics gelecek yıl şampiyonluk için favori. Brown 2017-2018 sezonunda takım arkadaşı Jayson Tatum'la bir araya geldiğinden beri ikili dört kez Doğu Konferansı finaline çıktı. Ayrıca Tatum sadece 25, Brown ise sadece 26 yaşında, yani en iyi yılları neredeyse hala önlerinde. Eğer 303,7 milyon dolar size hala çok geliyorsa içiniz rahat olsun: Kulislere göre bu kontrat çok yakında aşılacak.