23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.03.2023 19:38 | Son Güncelleme: 17.03.2023 19:57

SVB’nin ana şirketi iflas başvurusunda bulundu

Silicon Valley Bank'in ana şirketi SVB Financial Group, finansal krizden bu yana en kötü banka çöküşünü tetikleyen 36 saatlik mevduat çekme dalgası ve FDIC’nin müdahalesi ile hisse işlemlerinin askıya alınmasının ardından bugün iflas başvurusunda bulundu
SVB’nin ana şirketi iflas başvurusunda bulundu

Silicon Valley Bank'ın ana şirketi SVB Financial Group bugün New York iflas mahkemesinde 11. bölüm koruması için başvuruda bulundu. Yöneticiler ise alacaklıların taleplerini karşılamak için varlıkları satmaya başlayacak. Wall Street Journal'a göre bazı varlık yöneticileri, federal yetkililerin yatırımcıların silineceği yönündeki uyarılarına rağmen SVB Financial tarafından ihraç edilen iskontolu tahvilleri satın aldı.

Genelde iflas yoluyla satılan varlıklar alacaklılara gider. Ancak bu durumda, yaklaşık 2.2 milyar dolar nakit ve likit menkul kıymet, 3.3 milyar dolar tahvil borcu ve 3.7 milyar dolar imtiyazlı hisse senedi bulunduran SVB Financial'daki yatırımcıların SVB'deki kayıpları karşılamaya yardımcı olmaları gerekebilir.

SVB Financial yeniden yapılandırma başkanı William Kosturos, iflas sürecinin grubun değerli işletmeleri ve varlıkları için stratejik alternatifleri değerlendirirken değerini korumasına olanak sağlayacağını söyledi. İflas başvurusu, Wall Street'in en büyük bankalarının, son bankacılık krizinden korkan mevduat sahiplerinin kaçtığı bir başka orta ölçekli banka olan First Republic'i desteklemek için 30 milyar dolarlık bir anlaşma duyurmasından sonra gerçekleşti.

Şirket, yaptığı açıklamada SVB Securities ve SVB Capital'in yanı sıra genel ortak kuruluşların iflas başvurusuna dahil edilmediğini söyledi.  ABD'li düzenleyicilerle koordine edilen bu hamlenin, First Republic'i koruyarak ve krizin diğer orta ölçekli bankalara yayılmasını engelleyerek bir güvenlik duvarı görevi görmesi amaçlanıyor. First Republic'in hisse fiyatı dün anlaşma haberiyle yükseldi ancak bugün keskin bir düşüş yaşadı.