26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.03.2023 23:35 | Son Güncelleme: 13.03.2023 23:40

Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünden hangi şirketler etkilendi?

Girişim odaklı kredi kuruluşu Silikon Vadisi Bankası (SVB) 2008 mali krizinden bu yana batan en büyük banka oldu ve küresel mali sistemde şok dalgaları yarattı. Peki bu iflastan hangi şirketler olumsuz etkilendi?
Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünden hangi şirketler etkilendi?

Regülatörlerin Silikon Vadisi Bankası'nı Cuma günü kapatmaları ve birçok erken aşamadaki teknoloji şirketinin can damarı olan mevduatların durdurulmasının ardından Silikon Vadisi'ndeki start-up'lar personellerine ödeme yapmak ve yedek finansman kaynaklarını belirlemek için çabalıyor. ABD'deki en büyük 16'ncı banka ve Silikon Vadisi ekosisteminin merkezi bir parçası olan SVB, tüm girişim fonu destekli teknoloji girişimlerinin yaklaşık yarısına ve yatırımcılarının çoğuna hizmet veriyordu.

Dev bankanın çöküşü, on yıllardır süren ucuz para döneminin sona ermesiyle yükselen faiz oranlarının küresel ekonomideki kırılganlıkları ortaya çıkarabileceği endişelerini de artırdı.

Gözler ise bankada parası bulunan şirketlere çevrildi. Reuters'ın haberine göre iflasını veren SVB'de mevduatı bulunan şirketler ise şöyle: 

Kuzey Amerika

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki şirketler, SVB'ye çeşitli kredi olanaklarının yanı sıra 4 milyar doların üzerinde mevduat yatırdıklarını açıkladı.

Roblox
Online oyun firması 28 Şubat itibariyle 3 milyar dolarlık nakit ve menkul kıymet bakiyesinin yaklaşık %5'inin ya da yaklaşık 150 milyon dolarının SVB'de tutulduğunu açıkladı.

Roku
Yayın cihazları üreticisi, nakit ve nakit benzerlerinin yaklaşık 487 milyon dolarının ya da %26'sının SVB'de mevduat olarak tutulduğunu söylüyor.

Acuityads Holdings Inc.
Kanada merkezli teknoloji firması, SVB'de 55 milyon dolar tutarında mevduata sahip ABD banka hesapları bulunduğunu söylüyor.

Applovin Corp.
Mobil uygulama geliştirme firması 10 Mart itibariyle SVB'de 1 milyar doların üzerinde nakit ve nakit benzeri varlığı olduğunu ve SVB ile ilgili kredi imkanlarının bulunmadığını söyledi.

Astra Space Inc.
Roket üreticisi nakit parasının SVB'ye yatırıldığını ve bu tutarın 10 Mart itibariyle şirketin mevcut nakit, nakit benzerleri ve menkul kıymetlerinin yaklaşık %15'ini temsil ettiğini söyledi.

Cohu Inc.
Yarı iletken ürünler üreticisi, SVB'de toplam bakiyesi yaklaşık 12,3 milyon dolar olan mevduat hesapları bulunduğunu ve bunun şirketin toplam nakit ve yatırımlarının yaklaşık %3,8'ine denk geldiğini belirtiyor.

Rocket Lab Inc.
Roket üreticisi, SVB'de toplam bakiyesi yaklaşık 38 milyon dolar olan mevduat hesapları bulunduğunu ve 31 Aralık itibariyle şirketin toplam nakit ve nakit benzerleri ile menkul kıymetlerinin yaklaşık %7,9'unu oluşturduğunu belirtiyor.

Lantronix Inc.
Ağ ürünleri üreticisi, 10 Mart itibariyle SVB'de toplam mevduatının yaklaşık %85'ini temsil eden yaklaşık 6,7 milyon dolar tutarında mevduatı olduğunu söyledi. Lantronix, SVB'deki mevduatlarını geri alamaması durumunda faaliyetlerini finanse etmek için acil durum seçeneklerini araştıracak.

Alkami Technology Inc.
Dijital bankacılık çözümleri sağlayıcısı SVB'de toplam 3,3 milyon dolar mevduatı bulunduğunu söyledi.

Stitch Fix
Online stil hizmeti firması, SVB ile olan 40 milyon dolarlık kredi limitinin bankanın çöküşü nedeniyle kullanılamayacağını tahmin ettiğini söyledi. Bu kredi, Stitch Fix'in SVB, JPMorgan Chase Bank ve Citibank olmak üzere üç kredi veren tarafından alınacak 100 milyon dolarlık anlaşmasının bir parçasıydı.

Cicle:
ABD'li kripto para firması Circle, 40 milyar dolarlık USD Coin rezervinin 3,3 milyar dolarının SVB'de olduğunu söylüyor.

Blockfi:
Wall Street Journal'ın Cuma günü bildirdiğine göre, iflas eden kripto kredi kuruluşu BlockFi Inc'in SVB'de yaklaşık 227 milyon dolarlık korumasız fonu bulunuyor.

Payoneer Global Inc.
Küresel ödeme sağlayıcısı, 31 Aralık itibariyle yaklaşık 6,4 milyar dolarlık toplam nakit bakiyesinin 20 milyon dolardan azının SVB'de tutulduğunu açıkladı.

Lendingclub Corp.
Toplam varlıkları 28 Şubat itibariyle 8 milyar dolar olan finans şirketi, SVB ile olan ilişkisinin 21 milyon dolarlık mevduatla sınırlı olduğunu ve şirketin devam eden operasyonları için bir risk teşkil etmediğini söyledi.

VIR Biotechnology
Biyoteknoloji firması, SVB'de Cuma günü itibariyle yaklaşık 220 milyon dolar tutarında işletme hesabı bulunduğunu söylüyor.

Sunrun
Konut tipi güneş enerjisi şirketi Sunrun Inc, SVB'de yaklaşık 80 milyon dolar tutarında nakit mevduatı olduğunu  söyledi.

Oak Street Health Inc.
Sağlık firması, SVB'nin Hercules Capital Inc. ile birlikte 300 milyon dolarlık vadeli kredi için kredi verdiğini ve bunun 75 milyon dolarını çektiğini açıkladı.

Ginkgo Bioworks Holdings Inc.
İlaç geliştiricisi Zymergen Inc'in nakit bakiyesinin SVB'deki mevduat hesaplarında tutulduğunu ve 31 Aralık itibariyle şirketin nakit ve nakit benzerlerinin yaklaşık 74 milyon dolarını temsil ettiğini söyledi.

Alphatec Holdings Inc.
Tıbbi teknoloji firması, SVB'de günlük operasyonları için kullanılan yaklaşık 14 milyon dolarlık mevduat hesaplarının bulunduğunu söyledi.

Cymabay Therapeutics Inc.
Karaciğer hastalıkları ile ilgilenen sağlık şirketi, SVB'nin şirketin ticari bankası ve yatırım portföyü yöneticisi olduğunu ve 13 Mart itibariyle SVB'de yaklaşık 6,3 milyon dolar tutarında mevduat hesabı bulunduğunu söyledi.

AVRUPA

Avrupa'daki yaklaşık 16 teknoloji ve sağlık şirketinin, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki SVB'ye yaklaşık 190 milyon dolar mevduatları bulunuyor.

Trustpilot Group Plc.
Küresel bir inceleme platformu işleten Danimarkalı firma, SVB UK'nin ana bankacılık ortağı olduğunu, 36 milyon doların bankada tutulduğunu ve 18 milyon doların şu anda SVB UK'den transfer edildiğini ancak onay beklediğini söyledi.

Diaceutics
İlaç endüstrisinin teknoloji ve çözüm sağlayıcısının 22.2 milyon pound'luk nakit parasının büyük bir kısmı SVB hesaplarında bulunuyor ve SVB'nin kapanışından önce nakit parasını taşımaya çalıştı ancak işlem beklemede.

Dianomi
Dijital reklam hizmetleri sağlayıcısı, SVB ve SVBUK nezdindeki çeşitli döviz hesaplarında yaklaşık 3,8 milyon sterlin tutulduğunu ve bu mevduatları geri almak için aktif olarak çalıştığını söylüyor

Glantus Holdings 
İrlanda merkezli SaaS sağlayıcısı, ABD operasyonları için SVB'yi kullandığını ve maksimum riskinin FDIC tarafından sigortalanan 250 bin doları biraz aşmasının beklendiğini söylüyor

Zealand Pharma
Danimarkalı ilaç geliştiricisinin SVB'de toplam 162.6 milyon Danimarka kronu (23.4 milyon dolar) tutarında mevduatı bulunuyor ve bu tutar grubun likit fonlarının yaklaşık %15'ine tekabül ediyor.

Pharming Group NV
Biyofarmasötik şirketi SVB'de 26 milyon dolar mevduatı olduğunu ve bu mevduatlardan herhangi bir kayıp yaşamamayı beklediğini söylüyor.

Kinnevik AB
İsveç merkezli yatırım şirketi, SVB mevduatlarındaki payının 20 milyon dolardan az olduğunu söylüyor

RWS Holdings Plc 
Fikri mülkiyet hizmetleri sağlayıcısı, SVB bünyesinde ABD'de tutulan küçük bir nakit pozisyonunun Federal Mevduat Sigorta Kurumu Programı kapsamında tamamen korunmasının beklendiğini söyledi. SVB UK'nin vadeli döviz sözleşmelerinin bir kısmını elinde tuttuğunu da ekledi.

PCI-PAL
İngiltere merkezli SaaS sağlayıcısı, 9 Mart itibariyle ana bankası SVB'deki hesaplarında ABD ve İngiltere arasında bölünmüş yaklaşık 3,2 milyon sterlin nakit bulunduğunu açıkladı.

Yourgene Health Plc. 
Moleküler tanı şirketi, SVB UK ile vadeli bir kredi anlaşması olduğunu ve SVB mevduatlarının İngiltere ve ABD'deki ilgili sigorta programları tarafından korunduğuna inandığını belirtiyor.

Windward Ltd.
İngiliz teknoloji şirketi, Federal Deposit Insurance Corp Scheme ve Financial Services Compensation Scheme tarafından korunan tutarların üzerindeki toplam risk tutarının, şirketin 22,2 milyon dolarlık nakit pozisyonunun %0,5'inden az olduğunu belirtiyor.

Technoprobe Spa
İtalyan yarı iletken ve mikroelektronik firması SVB'de 10 milyon Euro'luk (10.71 milyon dolar) mevduat tutuyor.

Alecta
2019'dan bu yana SVB'nin hissedarı olan İsveç emeklilik fonunun yönetiminde yaklaşık 111,94 milyar dolar varlık bulunuyor ve SVB'ye yaptığı toplam yatırımın 9 milyar kronun biraz altında olduğu belirtiliyor. Alecta ayrıca SVB'nin çöküşünden sadece iki gün sonra kapatılan Signature Bank'a da yaklaşık 3 milyar İsveç kronu yatırım yapmıştı.

ASYA-PASİFİK

Nitro Software Ltd.
Avustralyalı verimlilik yazılımı üreticisi Nitro Software Ltd., küresel nakit rezervlerinin yaklaşık 12,18 milyon dolarını SVB'de mevduatta tuttuğunu söyledi. Özel sermaye şirketi Potentia Capital tarafından satın alınma sürecinde olan Nitro, bu gelişmenin devralma teklifini etkilemediğini söyledi.

Sezzle Inc.
Avustralyalı ödeme teknolojileri firması Sezzle Inc, toplam nakit ve nakit benzerlerinin yaklaşık 1,2 milyon dolarının SVB'de tutulduğunu ve SVB'ye yatırılan fonların devam eden iş veya operasyonları için önemli olmadığını söyledi.

Xero Ltd. 
Avustralyalı muhasebe yazılımı üreticisi Xero Ltd. SVB'de 10 Mart itibariyle toplam 5 milyon dolar mevduatı olduğunu söyledi.

Life360
Avustralyalı konum tabanlı hizmetler sağlayıcısı Life360 Inc. maruz kaldığı riskin 5,6 milyon dolara kadar olduğunu tahmin ettiğini ve operasyonlarda önemli bir aksama olmadığını söyledi

Kuwait Finance House
Banka, SVB'ye 1,2 milyon dolar borcu olduğunu ancak bu borcun önemli bir mali etkisi olmadığını açıkladı.