ABD'de 2008 yılından bu yana el konulan en büyük banka olan SVB'nin çöküşünde Fed'in faiz artırımlarının da rolü olduğu için politika faizinin gelecek aylardaki seyri hakkındaki beklentiler de değişti. ABD'li düzenleyici kuruluşların bankalara ek kaynak sağlamak için attıkları adımların ardından Biden hem yatırımcılara hem de banka müşterilerine güven telkin edici açıklamalarda bulundu. Ancak bu adımlar, bankadaki sorunların başka ülkelere de sıçrayacağı endişelerini yatıştıramadı.
Asya borsalarında bankacılık hisseleri kayıplarını artırırken, en büyük düşüşleri kaydeden ise Japonya'daki şirketler oldu. Bankacılık sistemine yönelik riskler hakkında endişeler tüm hisselerin gerilemesine neden oldu. ABD'nin başlıca bankalarının hisse değeri dün 90 milyar dolar, son üç işlem gününde ise 190 milyar dolar eridi.
Altın psikolojik sınırı aştı
Para piyasalarına bakıldığında göstergeler ABD ve euro bölgesi bankacılık sistemlerindeki kredi riskinin bir miktar arttığına işaret etti. Fed'in faiz artırımlarının hızını yavaşlatacağı yönünde beklentilerin etkisiyle altın psikolojik 1,900 dolar seviyesini aşarken Japonya'nın bankacılık hisseleri %6.7 gerileyerek Aralık'tan bu yana görülen en düşük seviyeye indi.
Fitch altına dair beklentilerini yükseltti
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, altın fiyatlarına yönelik tahminlerinde yukarı yönlü revizyona gitti. Kuruluş 2023 yılı için ons altın fiyatında 100 dolarlık yukarı yönlü bir revizyon gerçekleştirerek 1700 dolara çıkardı. 2024 yılı için ise 200 dolarlık bir revizyonla, beklentisini 1400 dolardan 1600 dolara yükseltti.
Uzun vadeli bir tahmin olarak ise Fitch, altının ons fiyatını 1300 dolar olarak tahmin ediyor. Fitch'in öncesinde altın fiyatlarına yönelik tahminlerinde revizyona giden bir diğer şirket olan Citibank ise yıl sonu altının ons fiyatı tahminini, Fitch'in beklentisinin 200 dolar üstünde, 1900 dolar olarak belirtti.