25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.12.2022 14:59 | Son Güncelleme: 28.12.2022 16:50

TCMB: KKM türev işlemlere konu edilemeyecek

Merkez Bankası kur korumalı mevduat ürünlerine ilişkin uygulama talimatında değişiklik yaptı. Değişiklikle bankaların son dönemde çıkardığı ‘opsiyonlu KKM’ ürünleri son bulacak
TCMB: KKM türev işlemlere konu edilemeyecek

Son dönemde birçok banka TL dönüşüm oranını tutturabilmek için, müşterilerine getirisi yüzde 10’u aşabilen opsiyonlu kur korumalı mevduat ürünleri sunuyordu. Merkez Bankası'nın (TCMB) bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile bu ürünler çıkarılamayacak. Merkez'in bugün bankalara gönderdiği uygulama talimatı değişikliğinde, "Söz konusu talimatlar kapsamındaki dönüşümlü mevduat ve katılım hesaplarının türev işlemlere konu edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır" denildi. Ayrıca, dönüşümlü mevduat ve katılım hesaplarının opsiyon, swap vb. herhangi bir türev ürününe konu edilemeyeceği veya söz konusu ürünlerle ilişkilendirilemeyeceği de belirtildi. 

TCMB, 24 Kasım’da bankalara gönderdiği yazı ile TL mevduatı düşük bankalara uygulayacağı komisyon oranlarında artırıma gittiğini açıklamıştı. Buna göre TL mevduat/katılım payı oranı yüzde 50’nin düşük olan bankaların zorunlu karşılıklarına yüzde 8 komisyon uygulanıyor. Bu oran bir önceki düzenlemede yüzde 3 olarak belirlenmişti. TL payı yüzde 50 ile 60 arasında olan bankaların zorunlu karşılıklarından ise yüzde 3 komisyon alınıyor. TL mevduat oranı yüzde 60’ın üzerinde olan bankalara ise herhangi bir komisyon uygulanmıyor.