19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 05.12.2022 22:11 | Son Güncelleme: 05.12.2022 22:21

Tesla hisseleri, Şangay fabrikasında Model Y üretimini azaltacağı iddiaları ardından düştü

Çin'deki talep düşüşünün ardından Tesla'nın en çok satan otomobili Model Y'nin üretimini ülkede yüzde 20 azaltacağı söyleniyor. Bu haberlerin ardından şirket hisseleri yaklaşık yüzde 2,7 düştü
Tesla hisseleri, Şangay fabrikasında Model Y üretimini azaltacağı iddiaları ardından düştü

Tesla’nın, Çin’deki talep düşüşü nedeniyle Şanghay fabrikasında Model Y üretimini azaltacağı öne sürüldü. Haberlerin yayılmasının ardından şirketin hisseleri düştü. Reuters'ın haberine göre Tesla, Şanghay fabrikasında Aralık ayında geçen aya göre Model Y üretimini yüzde 20 azaltacak. Tesla hisseleri piyasaların açılmasının ardından yaklaşık yüzde 2,7 düştü. Geçen ay, Şangay fabrikası ilk kez 100 binden fazla elektrikli araç teslim etti. 

Reuters raporuna göre, Çin ekonomik bir yavaşlama ve talepte düşüşle karşı karşıya kalırken, bu yılın başlarında iyileştirilen Şanghay fabrikasındaki stok seviyeleri keskin bir şekilde arttı. Model Y crossover, Model 3 sedanın bir türevi ve her iki araba da Tesla'nın dünya çapında en çok satan modelleri. 

Geçen hafta Reuters, Tesla'nın önümüzdeki yıldan itibaren Şangay'da popüler Model 3'ün daha düşük maliyetli bir versiyonunu üretmeye hazırlandığını bildirdi. Çin, küresel üretim kapasitesinin yüzde 40'ından fazlasını ve otomobil üreticisinin toplam kârının yüzde 50'sini oluşturduğu için kritik öneme sahip bir pazar. 

Bu yıl yüzde 51 düştü

Bu yılın başlarında, şirketin Çin'deki üretim faaliyeti, Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana ülkedeki sert önlemler nedeniyle büyük bir darbe aldı. Çin'in katı Covid önlemleri de şirket için ciddi tedarik zinciri aksamalarına neden oldu. Tesla hisseleri bu yılın başından beri yüzde 51.28 düştü. CEO Elon Musk’ın Twitter’ın satın alma anlaşmasını finanse etmek için önemli miktarda hisse satma kararı da dahil olmak üzere birçok faktör düşüşe katkıda bulundu.