26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.12.2022 23:24 | Son Güncelleme: 21.12.2022 23:31

Tesla yeniden işten çıkarmalara başlayacak

Son aylarda hisselerinde büyük bir düşüş yaşayan Tesla'nın gelecek aydan itibaren işe alımları durduracağı ve bu yazın ardından yeniden işten çıkarmalara başlayacağı iddia edildi
Tesla yeniden işten çıkarmalara başlayacak

Elon Musk'ın elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın önümüzdeki mali çeyrekte işe alımları dondurmayı ve bir dizi işten çıkarma yapmayı planladığı öne sürüldü. Yakın kaynaklara göre şirket yetkilileri, çalışanları önümüzdeki aydan itibaren başlaması planlanan işe alımların dondurulması ve işten çıkarmalar hakkında bilgilendirdi. 

Musk’ın Haziran ayında iş gücünün yüzde 10'unu azaltmak istediğini söylemesinin ardından bu işten çıkarmalar şirkette yaşanan ikinci işten çıkarma dalgası olacak. O dönem içinde ekonomiye dair çok kötü bir his olduğunu söyleyen Musk, daha sonra personelin yüzde 3,5’ini işten çıkaracağını ve daha fazla saatlik işçi çıkaracağını açıklamıştı. 

İki yılın en büyük seviyesi

Musk, bu ayın başlarında Tesla hisselerindeki düşüşün ortasında ve reklamverenlerin Musk'ın denetleme politikalarını gevşetme kararı ve yüksek profilli yasaklı hesapları eski haline getirmesiyle ilgili endişeleri takiben Twitter'dan ayrılmasıyla dünyanın en zengin insanı unvanını kaybetmişti. Geçen hafta Tesla hisseleri, Kasım 2020'den bu yana en düşük noktası olan 150,04 dolara düşerek iki yılın en düşük seviyesine indi ve düşmeye devam ederek Salı günü piyasa kapanışında 137,80 dolar'a ulaştı.

Eski çalışanlar dava açtı

Tesla'nın Haziran ayındaki ilk işten çıkarma turunun ardından, iki eski çalışan, kesintilerden etkilenecek çalışanlara toplu işten çıkarmalar konusunda önceden bildirimde bulunmayarak federal yasaları ihlal ettiğini iddia etti ve şirkete dava açtı. Davaya göre o dönem 500'den fazla çalışanın işine son verildi. Tesla hisseleri, aynı zamanda SpaceX'in de sahibi olan Musk'ın Nisan ayında Twitter'ın yüzde 9 hissesini aldığını açıklamasının ardından sert bir düşüş yaşadı. Tesla, S&P 500'ün yılbaşından bugüne kadarki getirilerinde en iyi performans gösteren 490. hisse senedi oldu ve yılın başından bu yana yüzde 57,45 düştü. 

Musk Çarşamba günü bir tweet ile Twitter CEO'su olarak aktif olarak bir halef aradığını duyurdu ve ardından gece geç saatlerde işi alacak kadar aptal birini bulur bulmaz istifa edeceğini söyleyen bir tweet attı. 

Musk, Ekim ayında platformun 44 milyar dolarlık satın alımını tamamlamasından bu yana eleştirilerin hedefi oldu. Geçen hafta, birden fazla gazeteciyi ve rakip sosyal medya platformu Mastodon'a bağlı bir hesabı askıya almakla suçlandı. Musk, bu hesapların kendi özel jetinin konumu hakkında bilgi yayınlayan başka bir hesapla bağlantılı olduğunu iddia ediyor. Cumartesi günü bazı gazetecilerin hesaplarını tekrar açtı ancak diğerleri Musk'ın jeti hakkında bilgi yayınlayan hesaba atıfta bulunan bir tweet'i silmeleri istendikten sonra askıya alma kararına itiraz etti.