19 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.06.2024 10:50 | Son Güncelleme: 26.06.2024 10:59

The Times yazdı: Bitcoin Assange'a nasıl milyonlar kazandırdı?

WikiLeaks 2010 yılında kripto para bağışlarını kabul etmeye başladı ve elindeki varlıkların değeri tahminen 244 milyon dolara ulaştı. The Times'a göre bu durum hem hukuk savaşında şirkete kaynak sağladı hem de Assange'a milyonlar kazandırdı
The Times yazdı: Bitcoin Assange'a nasıl milyonlar kazandırdı?

2014 yılında Julian Assange bitcoin için "İnternetteki en ilginç şey" demişti. O zamanlar tek bir bitcoin 300 dolardı; bugün ise 61,000 dolar. Bitcoin, WikiLeaks için savaşa para sağlama yoluydu. Güvenlik araştırmacısı John Bambenek'e göre şirket bağış olarak 4.000 bitcoin topladı ki bu da bugünkü fiyatla 244 milyon dolar ediyor.

Assange ve bitcoin mükemmel iki arkadaştı. Assange gibi özünde düşen karşıtlığı olan bu para birimi aktiviste; hükümet kontrolüne direnmek, küresel çapta faaliyet göstermek ve ABD hükümetine karşı misyonunu yerine getirebilmek için gizlice finansman sağladı. Gizliliği artıran teknolojiler geliştiren cypherpunk hareketinin bir savunucusu olan Assange, bitcoin'in kriptografik temellerinin bir süper güç olsa bile çözülemeyeceğini söyledi.

Grup kara listeye alındı

WikiLeaks'in kripto serveti, gizli hükümet belgelerini yayınlamasının ardından ödeme işlemcilerinin grubu kara listeye aldığı 2010 yılına kadar uzanıyor. Grup daha sonra bitcoin bağışlarını kabul etmeye başladı. Assange 2017'de kripto para biriminden yüzde 50.000 getiri elde ettiğini iddia etti. Ancak Assange, Ekvador büyükelçiliğinde ve Belmarsh hapishane hücresinde geçirdiği 12 yıl boyunca, diğer "kripto kardeşlerle" birlikte baş döndürücü bir finansal hız trenine binmiş olacak.

Bitcoin, 2009 yılında oluşturulan merkezi olmayan bir dijital para birimidir. İşlemler merkezi olmayan bir bilgisayar ağı tarafından doğrulandığı ve blok zinciri adı verilen halka açık bir sisteme kaydedildiği için banka veya hükümet gibi aracılara ihtiyaç duymadan çalışır. Bitcoin arzı sınırlıdır ve enerji yoğundur, karmaşık matematiksel problemleri çözmek için güçlü bilgisayarlar gerektirir. Artık borsalar, kredi kartları ve hatta ATM'lerle birlikte bazı büyük şirketler tarafından kabul edilen ana akım bir ödeme şekline dönüşmüştür. 2020'nin başından 2021'in sonuna kadar, bitcoin 4.000 $'dan tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.000 $'a çıktı. O zamandan bu yana, sektörün simge çocuğu Sam Bankman-Fried'ın hapse atılması da dahil olmak üzere sayısız dolandırıcılık, döviz borsası çöküşü ve skandal yaşandı.