ABD Başkanı Donald Trump bu hafta yaptığı açıklamada çip üreticisi Nvidia'nın ABD'de "yapay zeka (AI) süper bilgisayar" inşa etme kararını övdü.
Şirketin bu bilgisayarlar için 500 milyar dolar yatırım yapma taahhüdünü hatırlatan Trump, "Bu çok büyük ve heyecan verici bir haber" ifadelerini kullanırken, gerekli tüm izinlerin Nvidia için hızlandırılacağını söyledi.
Nvidia, geçen pazartesi 4 yıl içinde 500 milyar dolara kadar ulaşacak yatırımla yeni yapay zeka sunucularını ABD'de inşa etme planını duyurmuştu. TMSC gibi küresel çip üreticileriyle işbirliğini de içeren bu yatırım aynı zamanda, Çin'deki operasyonları Trump'ın gümrük vergilerinden etkilenen Nvidia'nın ABD'deki faaliyetlerini hızlandırması anlamına da geliyor.
Peki Trump'ın, ABD'de üretilmesinden övgüyle bahsettiği bu 'süper bilgisayarların' işlevi ne ve ABD'de üretilmesi neden önemli? İşte bilinmesi gerekenler...
1. Süper bilgisayar nedir?
Süper bilgisayar kavramı genellikle günlük bilgisayarların yapabildiğinin çok ötesinde bir hız ve boyutta işlem yapabilme kabiliyetine sahip makineler için kullanılıyor.
Bu bilgisayarlar, hava tahmini veya bir atomun içinde neler olduğu gibi çok fazla verinin işlenmesi gereken bazı konular için özelleştirilerek kullanılıyor.
Süper bilgisayarlar bu işlemleri yaparken çok fazla sayıda işlemciye ihtiyaç duyuyor. Bu işlemciler teknik olarak kişisel bilgisayarlar veya akıllı telefonlardakine benzer. Ancak bir süper bilgisayarın içindeki işlemcilerin sayısı on binlerle ifade ediliyor ve bunların hepsi yüksek hızlı bir ağ üzerinde birlikte çalışıyor.
2. Süper bilgisayarlar uzun yıllardır konuşuluyor, Trump'ın bahsettiği de onlardan biri mi?
ABD, Çin ve Japonya gibi ülkelerin hükümet laboratuvarlarında ve üniversitelerde kullandığı süper bilgisayarların geçmişi 1960'lara kadar uzanıyor.
Ancak Trump'ın övgüyle bahsettiği 'yapay zeka süper bilgisayarlar' tam olarak aynı işlevde değil.
Nvidia'nın aklında, binlerce grafik işleme birimine (GPU) sahip büyük bir bilgisayar inşa etme fikri var. Var olan süper bilgisayarların birçoğunun aksine Nvidia'nın bilgisayarı, yapay zeka modellerini eğitme amacı taşıyor. Bu süper bilgisayarların içine yerleştirilecek GPU'lar da bu tip görevler için özellikle faydalı diye niteleniyor.
Bu noktada Nvidia'nın asıl müşterilerinin Apple ve Microsoft gibi yapay zeka temelli servisler sunan şirketler olduğunu hatırlatalım.
3. Nvidia'nın süper bilgisayarıyla yapay zekayı çalıştıran diğer makineler arasında ne fark var?
Wall Street Journal'a konuşan endüstri kaynaklarına göre bu cihazlar arasında tür değil seviye farkı var.
Son yıllarda Nvidia'nın ürettiği üst düzey GPU'lar yapay zekanın ilerlemesinde ve genellikle AI sunucusu olarak adlandırılan yüksek performanslı bilgisayarların üretilmesinde kilit rol oynadı. Bu bilgisayarlar veri merkezi adı verilen, büyük bilgisayar laboratuvarlarında birbirine bağlandı.
Şirket, bir AI sunucusunun hangi koşullarda AI süper bilgisayarı olarak tanımlanabileceği konusunda net bir bilgi sunmuyor. Ancak Nvidia'dan gelen açıklamalarda, yeni makinelerin şirketin son ürünü olan Blackwell çiplerini kullandığına ve daha yüksek performans sergilediğine vurgu yapılıyor.
4. Bu makineler nerede üretilecek?
Nvidia, Blackwell çiplerinin üretimi ve testleri için Arizona'da, yapay zeka sunucuları inşa etmek içinse Teksas'ta olmak üzere 100 bin metrekareden büyük bir üretim alanı belirlediğini duyurdu.
Şirket ayrıca dünyanın en büyük elektronik üreticisi Foxconn'la Houston'daki bir fabrikada, Tayvanlı üretici Wistron'la ise Dallas'taki bir fabrikada işbirliği yapacak.
5. iPhone gibi yüksek teknoloji ürünlerini ABD'de üretmenin mantıksız olduğunu okumuştum. Yapay zeka sunucuları neden farklı?
Buradaki temel fark fiyat hassasiyeti. Son kullanıcı için 100 dolarlık artış bile bir akıllı telefondan uzaklaşmak için yeterli olabilir. Ancak bu sunucuları satın alan büyük Amerikan şirketleri, daha yakında üretilen donanımları satın alma ve yüksek maliyeti karşılama konusunda iştahlı.
Bunun yanı sıra bir iPhone'un üretimi yüz binlerce işçinin emeğini de gerektiriyor ve işgücü maliyetindeki artış da beraberinde geliyor. Yapay zeka sunucuları ise yüksek oranda otomatik makineler ve mühendislik, tasarım ve yazılım gibi alanlarda yetkinlik istiyor. Bu alanların tamamı ABD'nin rekabet avantajına sahip olduğu alanlar.
6. Neden Silikon Vadisi'nde değil de Teksas'ta?
Nvidia'nın yeni süper bilgisayarlarının, ABD'nin teknoloji merkezi Silikon Vadisi'nde değil de Teksas'ta üretilecek olmasının temel sebeplerinden biri eyaletin Meksika'ya olan coğrafi yakınlığı.
Meksika şu anda AI sunucu üretiminin merkezi durumunda. Tayvan Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan bir rapora göre ABD'nin ithal ettiği sunucuların (AI ya da değil) yüzde 70'i Meksika'dan geliyor.
Nvidia'nın yanı sıra SoftBank ve Apple gibi devler de yapay zeka tesislerini Teksas'ta inşa etmeyi planlıyor. Teksas Valiliği ise eyaleti, yapay zeka altyapısının merkezi yapma hedefinde.
Tüm bunlara rağmen sektörü yakından takip eden isimler, bugün manşetlere çıkan duyuruların ve kararların ihtiyatla takip edilmesi gerektiğini ve şirketlerin atacağı somut adımlara odaklanmanın daha faydalı olacağını söylüyor.
Kaynak: Gazete Oksijen