28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2023 18:14 | Son Güncelleme: 02.04.2023 19:11

UBS'in Credit Suisse'i devralmasına ilişkin soruşturma başlatıldı

İsviçre Federal Savcısı, Credit Suisse'in rakibi UBS tarafından devlet destekli olarak devralınmasına ilişkin soruşturma başlattı. Soruşturmanın amacının anlaşmada ceza hukukunun ihlal edilip edilmediğinin araştırılması olduğu açıklandı
UBS'in Credit Suisse'i devralmasına ilişkin soruşturma başlatıldı

İsviçre savcıları, Credit Suisse Group'un rakip UBS Group AG tarafından hükümet destekli organize edilen satışla devralınmasını soruşturuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan bir sözcü savcıların, ulusal ve yerel makamlarla temasa geçtiğini, hükümetin mali düzenleyici Finma'nın ve İsviçre Merkez Bankası'nın da dahil olduğu anlaşma kapsamında herhangi bir suç işlenip işlenmediğini analiz etmek için soruşturma emirleri yayınladığını söyledi.

Wall Street Journal'ın haberine göre, Credit Suisse olaylarının çok yönlü soruşturmaya tabi tutulması ve savcılığın yetki alanına girebilecek suçları tespit etmesi gerektiği söyleniyor. İsviçreli düzenleyiciler, Credit Suisse'in mali durumundan endişe eden müşterilerin toplu halde uzaklaşmasının ardından birleşmeyi düzenlemek için devreye girdi. Hükümet yetkilileri ve düzenleyiciler devralmanın tek seçenek olduğunu söyledi. Credit Suisse'in batmasına izin vermenin ülkede ve muhtemelen küresel çapta bir mali krize neden olacağını söylediler. 

UBS, Credit Suisse için 3 milyar dolardan fazla ödeme yapıyor. Anlaşmayı kolaylaştırmak için İsviçre hükümeti, UBS'nin bankayı devralarak uğrayabileceği bazı zararları karşılamak için 9 milyar dolardan fazla destek sağlayacağını söyledi. İsviçre Merkez Bankası da anlaşmayı kolaylaştırmak için UBS'ye 200 milyar dolardan fazla likidite sağlıyor.

Anketler, İsviçre vatandaşlarının dörtte üçünden fazlasının, ekonomik açıdan dev bir banka ortaya çıkaracak olan devralmaya karşı olduğunu gösteriyor. Bir çoğu banka personellerin sorunlardan mesul tutulması gerektiğini söylüyor.