23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.07.2023 22:45 | Son Güncelleme: 04.07.2023 23:14

Ukrayna işgali sonrası Rusya'da kalan Unilever: Çıkmak o kadar kolay değil

Dove sabunu ve Cornetto dondurmasının üreticisi olan Unilever, Ukrayna'nın işgalinden bir yıldan fazla bir süre sonra Rusya'da faaliyet göstermeye devam etme kararının gerekçesini anlatı, "Rusya'dan çıkmak sanıldığı kadar kolay değil" dedi
Ukrayna işgali sonrası Rusya'da kalan Unilever: Çıkmak o kadar kolay değil

Unilever, Ukrayna'nın işgali sonrası pek çok Batılı şirketin Rusya'yı terk etmesinin ardından ülkede kalan sayılı şirketlerden biri. BBC'nin haberine göre Unilever, operasyonlarını terk etmesi halinde Rus devleti tarafından devralınacağı için çıkışın kolay olmadığını söyledi.

Şirketin bu açıklaması, Ukrayna işgali sonrası kurulan Moral Rating Agency'nin Unilever için "Rus ekonomisine yılda 579 milyon sterlin katkıda bulunduğunu tahmin ediyoruz" söyleminden sonra geldi. 

Moral Rating Agency, Ukrayna'nın işgalinden sonra şirketlerin Rusya'dan çıkma sözlerini yerine getirip getirmediklerini incelemek üzere kuruldu

Moral Rating Agency firmayı Rusya'nın işgalini kolaylaştırmakla suçladı. Firmanın kurucusu Mark Dixon, "Unilever bilançosunun ve bahanelerinin arkasına saklanmayı bırakıp, bir dondurma satarak Putin'in bir merminin parasını ödeyebileceği gerçeğiyle yüzleşmelidir" dedi.

Apple'dan Levi's'a kadar pek çok Batılı şirket, geçen yıl Ukrayna'yı yasadışı işgalinin ardından, hem etik nedenlerle hem de yaptırımların ülkede faaliyet göstermeyi zorlaştırması nedeniyle Rusya'yı terk etti. Ancak, ABD'li tüketim malları devi Procter & Gamble (P&G) ve içecek üreticisi Pernod Ricard gibi bazı firmalar hala Rusya'da faaliyetlerini sürdürüyor.

Reklamı kestik

P&G ülkedeki faaliyetlerini sınırlandırdığını açıklarken Pernod, Rusya'daki operasyonlarının ekonomik açıdan ayakta kalabilmek için sürdüğünü söyledi.

İngiltere'de Marmite ve PG Tips gibi ürünlerin satışını yapan Unilever, Rusya yönelik ihracat ve ithalatı durdurduğunu ve orada reklam vermeyi kestiğini söyledi. Şirket ayrıca, günlük gıda ve hijyen ürünleri de dahil olmak üzere ülkede yalnızca "temel" ürünlerin satıldığını iddia ediyor.

Ancak Moral Rating Agency (MRA), Unilever'in Rusya'daki üretim tesislerinin orijinal ürünlerinin çoğunu ülkede üretmeye ve satmaya devam ettiğini söyledi. Hesaplamalarda Unilever'in Rus hazinesine yıllık olarak ödediği toplam tutarın yanı sıra yerel tedarikçilere, çalışanlara ve kira ve teknoloji gibi diğer maliyetlere harcanan paranın da dikkate alındığı belirtildi.

Rusya'daki faaliyetler cirosunun yüzde 1,4'ü

Grup, "MRA hesaplaması, Unilever'in 2022 Yıllık Raporunda Rusya'daki faaliyetlerinin cirosunun yüzde 1,4'ünü temsil ettiğini kabul etmesiyle başlıyor" diye ekledi. BBC'nin Şubat ayında yaptığı son açıklamaya atıfta bulunan Unilever'den yapılan açıklamada şu satırlara yer verildi:

"Unilever'in Rusya'dan ayrılmasına yönelik çağrıların nedenini anlıyoruz. Rusya'daki işimizi korumaya ya da yönetmeye çalışmadığımızı da açıkça belirtmek isteriz. Ancak Unilever gibi ülkede önemli bir fiziksel varlığı olan şirketler için ülkeden çıkmak kolay değil"

Rusya'da 3 bin kişiyi istihdam ediyor

Rusya'da yaklaşık 3 bin kişiyi istihdam eden şirket, Rusya'daki markalarını terk etmesi halinde bu markalara Rus devleti tarafından el konulacağını ve daha sonra da işletileceğini söyledi. Tüketim malları devi, işletmeyi satmak için "Rus devletinin potansiyel olarak daha fazla fayda elde etmesini önleyen ve çalışanlarını koruyan" bir yol bulamadığını söyledi.

Şirket, arzu edilen bir seçenek olmadığını, ancak işletmeyi "sıkı kısıtlamalarla" yönetmeye devam etmenin bu koşullarda en iyi yol olduğunu söyledi.

Shell de hedefte

Bu hafta Shell, Rus enerji piyasasından çekilme sözü verdikten bir yıldan fazla bir süre sonra Rus gazının ticaretini yapmaya devam ettiği için eleştirildi. Petrol devi, işlemlerin "uzun vadeli sözleşme taahhütlerinin" sonucu olduğunu ve yasaları ya da yaptırımları ihlal etmediğini söyledi.