09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.02.2022 10:31 | Son Güncelleme: 23.02.2022 11:01

Ukrayna-Rusya krizinde Batılı şirketlerin yaptırım önlemleri

Moskova'nın Donetsk ve Luhanks'ı tanıması sonrası uluslararası arenada Rusya'ya yaptırımlar başladı. Gözler Rusya ve Ukrayna'nın dünya ticaretindeki durumuna ve Batılı şirketlerin yaptırımlar için aldığı önlemlere çevrildi
Ukrayna-Rusya krizinde Batılı şirketlerin yaptırım önlemleri

Moskova'nın Donetsk ve Luhanks'ı tanıması sonrası başta batılı ülkeler tarafında Rusya'ya karşı yaptırım kararları alınmaya başlandı. Ruble dolar karşısında 80’i görerek Kasım 2020’den beri en büyük düşüşü kaydetti. Borsalar da sert düştü. Lider kripto para birimi Bitcoin yüzde 7, Ethereum da yüzde 8'e yakın kayıplar gördü. Gözler Rusya ile ticaret yapan uluslararası şirketlere çevrildi. Batılı şirketler Rusya'ya alternatif olacak planlar üzerinde çalışmalara başladı.

Coca-Cola HBC: 2014'ten dersler çıkardık

Yunanistan merkezli çıpa şişeleme şirketi Coca-Cola HBC tepe yöneticisi Zoran Bogdanoviç, "Alternatif kaynak kullanımı da dahil olmak üzere tüm senaryolar için acil durum planımız var, böylece ne olursa olsun hızlı davranabiliriz" dedi. Bogdanoviç, 2014 Rusya-Ukrayna ihtilafı sırasındaki deneyimlerinden dersler çıkardığını söyledi. 29 Avrupa ve Afrika ülkesinde faaliyet gösteren şirket, Rusya ve Nijerya'yı en büyük pazarları olarak görüyor.

Metro: Önceliğimiz çalışanlarımız

Rusya'da da faaliyet gösteren Alman şirket Metro'nun sözcüsü Gerd Koslowski, bu ülkede ve Ukrayna'daki çalışan ve müşterileri için endişeli olduklarını söyledi. Sözcü, "Ukrayna ile ilgili ihtilaftaki mevcut gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Her taraftan diplomatik çabalara güvenmeye devam ediyoruz. Rusya'daki bir şirket olarak sorumluluğumuz öncelikle yaklaşık 10 bin çalışanımız ve 2,5 milyon müşterimizdir" dedi.

Nestle: Spekülasyon yapmayacağız

Nestle'nin bir sözcüsü, "Durumu yakından izliyoruz ve gerektiğinde etkinleştirilebilecek iş sürekliliği planlarımız var. Çalışanlarımızın güvenliği ve korunması en yüksek önceliğimiz. Olası yaptırım hakkında spekülasyon yapmayacağız" dedi. Şirketin Rusya'da şekerleme ve içecek üreten tesisler de dahil olmak üzere 2020'de altı fabrikası vardı. Aynı yıl Rusya'daki satışları yaklaşık 1,7 milyar dolar değerindeydi.

Biden’ın konuşması sonrası iki gündür dolara karşı değer kaybeden Rus Rublesi yükselişe geçti. Bunun nedeni piyasaların Biden ve ABD’yi Rusya’ya karşı yeterince sert bulmaması olarak gösteriliyor

 

Neste: Başka pazara yöneliriz

Finlandiya'nın en büyük petrol şirketi Neste, Rus petrolü olmazsa bunu başka pazarlardan tedarik edeceğini duyurdu. Petrol ihtiyacının üçte ikisini Rusya'dan karşılayan şirketin petrol ürünleri bölümü yöneticisi Sami Oja, "Yaptırımlar Rus ham petrolü ve petrol ürünlerine yönelikse, bunun küresel petrol piyasası üzerinde bir etkisi olacaktır. Bu aşamada bu etkileri tanımlamak çok zor. Durumu takip ediyoruz ve farklı risk yönetimi önlemleriyle olası etkilere hazırlanıyoruz" dedi.

Renault ve Avtovaz çıkış yolu arıyor

Fransız Renault'nun kontrolündeki Rus otomobil üreticisi Avtovaz, ABD yaptırımlarının teslimatları kısıtlaması durumunda alternatif elektronik çip tedarikleri aradığını kaydetti. Avtovaz CEO'su Nicolas Maure, şirketin Rusya'daki otomobil fabrikaları için çipleri nasıl güvence altına aldığıyla ilgili bilgi paylaşmadı. Renault sözcüsü Rie Yamane de "Devam eden diplomatik görüşmeleri çok dikkatli bir şekilde takip ediyoruz. Bu aşamada yaptırımların ne olabileceğini tahmin etmek için erken" açıklamasında bulundu.

Heidelberg: Önemli bir etki beklemiyoruz

Rusya'da 3 fabrikası bulunan Alman şirket Heidelberg, krizin işlerini etkilemeyeceği görüşünde.
Heidelberg sözcüsü Christoph Beumelburg, "Krizin daha da tırmanmasının Rusya'daki işimiz üzerinde önemli bir etkide bulunmasını beklemiyoruz. Üç Rus çimento fabrikamızın tamamı kendi yerel pazarlarına tedarik sağlıyor, Rusya dışına ihracat yapmıyor" dedi. Şirket, Ukrayna operasyonlarını 2019 yılında satmıştı.

Dünya ticaretinde Rusya'nın durumu

Rusya’nın en büyük dış ticaret partnerleri arasında büyüklük sıralamasına göre; Çin, Almanya, ABD, Belarus, Birleşik Krallık, Türkiye, İtalya ve Hollanda yer alıyor.

En fazla ihracat yaptığı ülkelerde Çin, Birleşik Kralık, Almanya, Türkiye, ABD yer alıyor.

En fazla ithalat yaptığı ülkelerde Çin, Almanya, ABD, Belarus, İtalya bulunuyor. Türkiye; Rusya’nın en fazla ithalat yaptığı 9. ülke konumunda.

Dünya ticaretinde Ukrayna'nın durumu

Ukrayna’nın en büyük dış ticaret partnerleri; Çin, Rusya, Almanya, Polonya ve Türkiye.

En fazla ihracat yaptığı ülkeler ise; Çin, Rusya, Polonya, Türkiye ve İtalya; en fazla ithalat yaptığı ülkeler Çin, Almanya, Rusya, Polonya ve ABD.