ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri 'bağımsız devletler' olarak tanımasının ardından ilk defa konuştu.
Rusya'ya yaptırımda bulunacaklarını açıklayan ABD Başkanı, ilk adımın iki Rus bankasına yönelik olacağını, "agresif tavırlarını sürdürmeleri" halinde daha fazla yaptırımın geleceğini ve bunların çok daha ağır olacağını vurguladı. Biden ayrıca, Rus elitleri ve onların aile üyelerine de yaptırım uygulayacaklarını söyledi.
Yaptırımlar kapsamında 'tam blokaj' uygulanacak iki bankanın Devlet Kalkınma Şirketi (VEB) ve ordu bankası olduğunu ifade eden Biden, "Bu kararla Rusya'nın Batı'dan borçlanma imkanı kalmayacak" dedi.
Rusya ile savaşma niyetimiz yok
NATO topraklarını koruyacaklarını sözlerine ekleyen ABD Başkanı Biden, "Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve Ukrayna'nın var olma hakkına saldırdığını" söyledi. NATO'nun Baltıklar'daki üyelerine ek güç ve ekipman desteği verildiğini aktaran ABD lideri, bu desteği savunma hamlesi olarak yorumlayarak “Rusya ile savaşma niyetimiz yok“ dedi. Biden açıklamasında olası enerji krizine de dikkat çekerek "Özgürlüğü korumanın evimizde de bedelleri olacak" dedi.
Biden konuştu, Rus Rublesi yükseldi
Biden’ın konuşması sonrası iki gündür dolara karşı yüzde 30 civarında değer kaybeden Rus Rublesi yükselişe geçti. Bunun nedeni piyasaların Biden ve ABD’yi Rusya’ya karşı yeterince sert bulmaması olarak gösteriliyor.
Almanya Kuzey Akım 2 projesini durdurdu
Vladimir Putin'in açıklaması sonrası ilk somut yaptırımlar Avrupa Birliği, İngiltere ve Almanya'dan gelmişti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus doğal gazını ülkeye taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesinin onay sürecini durdurduklarını söyledi. Scholz, "Ukrayna bölgelerinin ayrılmalarını kabul etmiyoruz. Rusya'nın hamlesinden sonra Kuzey Akım 2'ye onay verilemez" dedi. Rusya'nın yıllık gelirinin yüzde 60'ı hidrokarbon ürünlerinden geliyor, petrol ve doğalgaz ülke ekonomisinin üçte birini oluşturuyor.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Moskova yönetiminin Rusya yanlısı ayrılıkçıları tanıma kararını destekleyen Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Devlet Duması üyelerine, askeri sorumlulara ve bazı Rus bankalarına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Borrell, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde başka yaptırımlar uygulayacaklarını da sözlerine ekledi.
İngiltere'den 5 banka ve 3 zengine yaptırım
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın kararını, "Ukrayna'nın bir devlet olarak meşruiyetini inkar etmek" olarak değerlendirdi. Putin'in saldırı için "bahane" oluşturduğunu söyleyen Johnson, "En kötüsü olursa, 44 milyon erkek, kadın ve çocuktan oluşan bir Avrupa ülkesi, Putin'in dün gece anlattığı saçma ve hatta mistik nedenlerle hiçbir gerekçe gösterilmeden yürütülen geniş çaplı bir saldırganlık savaşının hedefinde" dedi.
Başbakan Johnson, Rusya'ya yönelik ilk yaptırımlar kapsamında, Rossiayaz Bank, Isbank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank'ı kapsayan 5 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını duyurdu. Johnson ayrıca Gennady Timchenko, Igor Rotenberg ve Boris Rotenberg isimli 3 varlıklı kişiye yaptırım uygulanacağına da işaret etti: "(Bu kişilerin) İngiltere'de sahip oldukları tüm varlıklar dondurulacak, ilgili kişilerin buraya seyahat etmeleri yasaklanacak ve İngiltere’de kişi ve kuruluşlarının onlarla herhangi bir ilişkisi olmasını yasaklayacağız".