18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 15.12.2022 01:21 | Son Güncelleme: 15.12.2022 01:31

Ürdün küresel olarak fiyatlar yükselse bile petrol fiyatlarını artırmayacak

Ürdün'de küresel olarak fiyatlar yükselse bile petrol fiyatlarının artırılmayacağı duyuruldu. Ayrıca küresel olarak düşüş yaşanması durumunda ülkede de aynı hızda petrol türevlerinde fiyat düşüşünün devam edeceği duyuruldu
Ürdün küresel olarak fiyatlar yükselse bile petrol fiyatlarını artırmayacak

Ürdün'de, hükümet tarafından taşımacılık sektöründeki grevi araştırmak amacıyla kurulan komitenin yaptığı yazılı açıklama ülkenin resmi haber ajansı Petra'da yayınlandı. Amman-Akabe arasındaki konteyner nakliye ücretlerinin, ton başına 630 dolardan 704 dolara çıkarıldığı belirtilen açıklamada, küresel fiyatlar yükselse bile ülkedeki petrol fiyatlarının artırılmayacağı kaydedildi. Açıklamada ayrıca tüm petrol türevleri için küresel olarak düşüş yaşanması durumunda ülkede de aynı hızda fiyat düşüşünün devam edeceği ifade edildi.

Hükümetin yardım programı açıklandı

Hükümetin yeni yardım kararlarına da değinilen açıklamada, Bankalar Birliği'nin aralık ayı için vatandaşların borç taksitlerini erteleme kararı aldığı aktarıldı. Yoksul Öğrenci Destekleme Fonu'ndan yararlanan öğrenci sayısının artırıldığına dikkat çekilen açıklamada, Milli Yardım Sandığı'na ayrılan miktarın yükseltildiği ve Kış Yardım Programı'ndan yararlanan aile sayısını iki katına çıkarıldığı belirtildi.

Açıklamada, bu ay sonuna kadar ekonomik olarak en çok olumsuz etkilenen ailelere 2.6 milyon dinar (3.6 milyon dolar) yakacak yardımı dağıtılacağına da vurgu yapıldı. Kara Taşımacılık Kurumu verilerine göre, Ürdün'de yaklaşık 21 bin kamyon taşımacılık sektöründe hizmet veriyor. Ürdün hükümet 12 Aralık Pazartesi günü, 5 Aralık'tan beri devam eden grevin gölgesinde, taşımacılık sektöründe yaşanan kriz için çözüm yollarını araştırmak için ortak bir komite kurulmasını kararlaştırmıştı.

Ürdün'de petrol ve türevlerindeki fiyat artışı

Doğal kaynakları olmadığı için enerjide dışarıya bağımlı olan Ürdün, ham petrolün neredeyse tamamını ithal ediyor. Bu sene, Ürdün'deki petrol türevlerinin fiyatları, benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı. Hükümet ise bu durumu ham petrol fiyatlarındaki küresel artışa bağladı. Yakıt fiyatlarını takip eden Thefuelprice sitesinin verilerine göre, Arap dünyasında petrol türevleri fiyatlarında Lübnan, Suriye ve Filistin'den sonra Ürdün dördüncü sırada yer alıyor.

Ürdün'deki Petrol Türevleri Fiyatlandırma Komitesi, kasım ayında 1 litre dizelin fiyatını 860 filsten (1,21 dolar) 895 filse (1,26 dolar) çıkarmayı kararlaştırmıştı. Komite ayrıca 90 oktan benzinin 10 filslik zamla 920 filse (1,29 dolar); 95 oktanın 15 fils zamla 1170 filse (1,64 dolar) yükselmesi yönünde karar almıştı. Ürdün'deki petrol türevlerinin fiyatları 2020'den bu yana yüzde 29 ila 36 arttı. Bu artıştan sadece yerli üretimi tüp gazlar etkilenmedi. 

Kaynak: AA