ABD merkez bankası Fed'in faizleri 0,25 ya da 0,5 puan artırıp artırmayacağına ya da yıl sonuna kadar tekrar indirime başlayıp başlamayacağına (neredeyse kesinlikle hayır) kapılmak ve buna göre yatırım yapmak kolay. Ancak şimdi geri adım atma zamanı. Yatırımcılar Fed'in ne dediğini ve hatta toplantılarında ne yaptığını daha az önemsemeli.
İyiye gittiğine dair işaretler var
Uzun vadeli getiriler için asıl önemli olan, gidişatın yönünü doğru belirlemek ve bu da Fed'in ince ayarlarının asıl noktayı kaçırdığı ekonomiden geliyor. Yatırımcılar zaten ileriye bakıyor. Piyasalar daha yüksek faiz oranlarına hazırlanmak yerine, daha düşük ancak oldukça yapışkan enflasyon ve devam eden büyümeye sahip bir ekonomiyi fiyatlama konusunda oldukça ilerlemiş durumda. Hisse senetleri yükseliyor, hazine tahvillerinin getirileri eskiden yüksek sayılan seviyelerde genel olarak sabit ve önemsiz tahvillerin risk primleri hızla düşüyor. Bunların hepsi aynı yöne işaret ediyor ve bu yön yükseliş yönünde.
Ekonominin kötüye gitmekten ziyade iyiye gittiğine dair pek çok kanıt var. Atlanta Fed'in şu ana kadar açıklanan verilerden yola çıkarak yaptığı GDPNow tahmini, büyümenin yüzde 2'ye yaklaştığını ve ekonomistlerin Nisan başında öngördüğü hafif düşüşten çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Michigan Üniversitesi'nden gelen ilk rakamlara göre tüketici duyarlılığı artarken, enflasyon beklentileri düşüyor. Faiz oranlarına son derece duyarlı olan konut inşaatı piyasası bile yaşam belirtileri gösteriyor.
Boğa piyasası
Asıl soru şu: Kenarda bekleyenler son piyasa rallisinin en iyi kısmını kaçırdı mı? Ve çok mu ileri gitti? Kesinlikle uzun bir yol kat etti: Yeni bir boğa piyasasının amatörce bir tanımı için hisse senetleri Ekim ayının en düşük seviyesinden yüzde 20'den fazla yükseldi. Önemsiz tahvillerin hazine tahvillerine kıyasla sunduğu ekstra getiri, pandemi öncesi 2019 yılı ortalamasının biraz altında. S&P 500'ün hazine tahvillerine kıyasla sunduğu ekstra kazanç getirisi ise hızla azalıyor.
Elbette, kaçırma korkusundan (FOMO) muzdarip yatırımcıların hisse senetlerine geri dönmek için acele ettiklerine ve yapay zeka üzerine oynanan bahislerin bazılarını aptalca seviyelere ittiklerine dair işaretler var. Mayıs başından bu yana Tesla'nın yüzde 61, GameStop'un yüzde 32 ve Plug Power'ın yüzde 20 artış göstermesiyle, çip hisseleri yeniden iyi performans gösteriyor.
Yükseliş hikayesinin bir diğer ayağı da hisse senedi rallisinin, yılın ilk beş ayında S&P 500'ü ayakta tutan yedi ya da sekiz büyük yeknoloji yapay zeka oyunundan genişliyor olması. Daha küçük şirketlerden oluşan Russell 2000 endeksi ve dev teknoloji hisselerinin etkisini en aza indiren eşit ağırlıklı S&P 500, bu ay şimdiye kadar Big Tech liderlerini geride bıraktı.
Resesyon endişeleri hala duruyor
Hisse senetlerinden uzak duran yatırımcılar ekonomik yön değişikliğini kaçırdıklarını fark ettikçe, daha fazlası olacaktır. Bu yılın başlarında ekonomistlerin resesyon öngörmesine neden olan aynı ekonomik endişelerin çoğu hala yerinde duruyor:
Faiz artışlarının gecikmeli etkisi: Ekonomiyi vurmasının ne kadar süreceğini kimse bilmiyor, ancak özellikle kredi kartı borcu, otomobil kredileri, ticari gayrimenkullerin bir kısmı ve değişken faizli kredileri olan zayıf şirketler gibi sorunlara en çok maruz kalanlar arasında temerrütler şimdiden artmaya başladı. Şimdiye kadar temerrütler ve temerrüde düşmeler sadece pandemi öncesi normlara döndü, ancak daha yüksek oranlarda daha fazla borç, çok daha yüksek düzeyde sorunlu kredi riski yaratıyor.
Pandemi sırasında tasarruf sahiplerinin biriktirdiği nakit yığını büyük ölçüde tükendi ve bu da temerrütlerdeki artışın en olası nedeni. Covid dönemi tasarruflarıyla geçinen insanlar tüketimi azaltmak zorunda kalacak.
Zombi bankalar, sermaye tamponlarını yeniden inşa etmek ve yeni hisse senedi ihraç etmekten kaçınmak için kredi vermeyi kesebilir. Ayrıca, bankaların hane halkı ve işletmeler için kredi standartlarını zaten sıkılaştırdığı bir dönemde, daha yüksek mevduat faizlerini borçlulara yansıtmaları da muhtemeldir. Daha az kredi ekonomi için kötü sonuçlar doğurur.
Son olarak, veriler piyasa havası kadar iyi değil. İmalat anketleri, stokların artması ve yeni siparişlerin düşmesiyle sektörün sıkıntı çektiğini ve daha da kötüye gidebileceğini gösteriyor. İstihdam piyasası hala güçlü, ancak yeni haftalık işsizlik maaşı başvuruları Eylül ayının en düşük seviyesine göre neredeyse yüzde 50 arttı ve 2018 veya 2019'da ulaşılan en yüksek seviyeden daha yüksek.
FOMO'nun ralliyi bir süre daha devam ettireceğinden şüpheleniyorum ancak ekonomik gidişat fiyat hareketinin önerdiğinden çok daha belirsiz görünüyor. Ekonomik verileri değerlendirirken yatırımcılar için püf noktası, bunun bir ya da belki iki Fed artışının daha geleceği anlamına gelip gelmediği konusundaki gürültüyü görmezden gelmek. Önemli olan daha büyük ekonomik resimdir. Fed'den bile gelse küçük şeylerle uğraşmayın.