19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.05.2023 20:29 | Son Güncelleme: 08.05.2023 21:03

Wall Street Journal yazdı: ABD'nin resesyondan kaçınması mümkün mü?

ABD'de ekonomistlerin yüzde 61'i hala resesyon tehdidi için karamsar bir tablo çizerken Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, "Bana göre resesyondan kaçınmak resesyona girmekten daha olası" dedi. Wall Street Journal, ABD'nin resesyon ile olan sınavını yazdı
Wall Street Journal yazdı: ABD'nin resesyondan kaçınması mümkün mü?

İnsanlar bir süredir ABD ekonomisinin bir gerileme dönemine girmek üzere olduğundan endişe ediyor ancak kayda değer olan şey bunun henüz gerçekleşmemiş olması. Ekonomi hala büyüyor, istihdam piyasası güçlü ve en azından şu ana kadar büyük teknoloji şirketlerinin sıkıntıları ve Silicon Valley Bank, Signature Bank ve son olarak First Republic'in başarısızlıklarından kaynaklanan sonuçlar bunu değiştirmedi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, bankanın çarşamba günü faizleri artırma kararının ardından yaptığı basın toplantısında, "Bana göre resesyondan kaçınma durumu, resesyona girme durumundan daha olası" dedi.

Borç tavanı kavgasının çözülmesi gerekli

Bu neye benzeyebilir? Wall Street Journal'ın haberine göre ilk ve en belirgin olarak, yerel ve kamu bankalarının karşı karşıya olduğu sorunların kontrol altına alınması ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi ile Beyaz Saray arasındaki borç tavanı kavgasının çözülmesi gerekiyor. Daha açık bir şekilde anlatılması gerekirse, işsizlik artmadan istihdam artışının ılımlı olması, enflasyonun Fed'in konfor alanına girmesi ve ekonominin büyümeye devam etmesi gerekiyor.

Enflasyon yüksek ama soğuma başladı

Cuma günü Çalışma Bakanlığı, ekonominin geçen ay 253 bin istihdam yarattığını açıkladı. Bu da işgücü piyasası yavaşlamış olsa da istihdamın hala sağlam bir şekilde büyüdüğünün göstergesi. Enflasyon hala yüksek olmakla birlikte soğumaya başladı. Hanehalkı bilançoları güçlü görünüyor, insanların pandeminin ilk aşamalarında biriktirdikleri tasarruflar onlara zor zamanlara karşı bir destek sağlıyor. Birçok büyük teknoloji şirketi ve mal üretme, taşıma ve satma işinde olanlar gibi salgından yararlanan işletmeler talepte yumuşama yaşıyor ancak insanlar salgın öncesi faaliyetlere yeniden katılmaya devam ettikçe hizmet sektöründeki birçok işletme iyi durumda görünüyor.

Resesyonun olmadığı bir senaryo

Durgunluğun olmadığı bir senaryoda, hizmetler sektörü mal sektörünün boşluğunu doldurmaya devam ederek iki sektörün tüketici harcamalarındaki payını 2019 seviyelerine geri getirebilir. Bunun bir anda gerçekleşmesi halinde, hizmet harcamaları ilk çeyreğe kıyasla yüzde 3,8 daha yüksek, mal harcamaları ise yüzde 7,6 daha düşük olur.

Bir anda olmayacak

Bu bir anda olmayacak, ancak mallara yönelik talebin genel ekonomiden çok daha yavaş büyümesini beklemek makul görünüyor. Bu bir bütün olarak borsa için iyi bir haber olmaz çünkü borsadaki şirketler ekonomiden çok daha fazla mallara yönelik. Örneğin, FactSet tahminlerine göre, üreticiler ve perakendeciler geçen yıl S&P 500 satışlarının yaklaşık yarısını oluşturdu. Ancak Ticaret Bakanlığı'na göre bu iki sektör, brüt üretimle ölçülen ABD özel sektör satışlarının yalnızca dörtte birinden azını oluşturdu.

Dahası, bu senaryoda, hizmet işletmelerinden gelen işçi talebi genel ücret artışını resesyona kıyasla daha güçlü tutar, dolayısıyla mal odaklı şirketler işgücü maliyetlerini düşürmekte daha da zorlanacak ve sonuç olarak kar marjları baskı altında kalacak.

Eğer bir resesyon yaşanırsa…

Eğer bir resesyon yaşanmazsa, Fed'in faiz oranlarını keskin bir şekilde düşürmesi için de bir neden olmaz. Bu durumda, uzun vadeli faiz oranları muhtemelen şu anda bulundukları noktadan düşmeyecek ve muhtemelen daha da yükselecek. ABD Merkez Bankası çarşamba günü yaptığı faiz artışıyla gecelik faiz hedefini yüzde 5 ila yüzde 5,25 aralığına çekti. Buna karşılık, yatırımcıların gecelik faizlerin gelecek on yıldaki ortalama seviyesine ilişkin değerlendirmelerini yansıtması gereken 10 yıllık hazine tahvilinin getirisi yüzde 3,5'in altında. Daha yüksek uzun vadeli faizler elbette birçok yatırımcıyı paralarının daha fazlasını tahvillere ve daha azını hisse senetlerine yatırmaya teşvik edebilir. Herkes Powell'ın haklı çıkmasını ve ABD'nin bir resesyondan kaçınmasını ummalı. Ancak resesyon gerçekleşse bile, hisse senetlerini yine de bir mücadele bekliyor olabilir.