08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.04.2023 20:49 | Son Güncelleme: 20.04.2023 21:04

ABD işgücü piyasası soğuyor; öncü gösterge resesyon sinyalleri veriyor

İşsizlik yardımı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta ılımlı bir artış göstererek, Fed'in bir yıldır devam eden faiz artırım kampanyasının işgücü piyasasını kademeli olarak yavaşlattığını ortaya koydu
ABD işgücü piyasası soğuyor; öncü gösterge resesyon sinyalleri veriyor

ABD'de ölçülü de olsa, işgücü piyasasındaki ivme kaybı perakende satışlar ve imalat faaliyetlerindeki düşüşe eklenerek yılın ikinci yarısından itibaren resesyon riskini artırdı. Bankalar kredileri sıkılaştırdı, bu da hane halklarının ve küçük işletmelerin krediye erişimini zorlaştırabilir. 

Resesyon yaklaşıyor

New York'taki FWDBONDS'un baş ekonomisti Christopher Rupkey, "Aylarca izledikten sonra, ilk kez bir resesyonun yaklaştığını gördüğümüzü söyleyebiliriz ve ekonomide bir gerileme olmazsa bu bir mucize olacak" dedi.

Çalışma Bakanlığı, 15 Nisan'da sona eren haftada ilk işsizlik maaşı başvurularının 5 bin artarak mevsimsellikten arındırılmış olarak 245 bine yükseldiğini açıkladı. Reuters anketine katılan ekonomistler son hafta için 240 bin başvuru olacağını tahmin ediyorlardı. Yani başvurularda ılımlı bir artış söz konusu.

Bahar tatili ve teknoloji sektörü ile ekonominin faiz oranlarına duyarlı diğer alanlarındaki işten çıkarma furyasının ardından kıdem tazminatlarını tüketen kişilerin birleşimi, geçen hafta taleplerdeki artışın bir kısmını açıklayabilir.

 

Üst üste ikinci haftalık artışa rağmen, mevcut seviyelerdeki düzeltilmiş talepler istihdam artışının güçlü kaldığını gösteriyor ve bu da ABD Merkez Bankası'nın 1980'lerden bu yana en hızlı para politikası sıkılaştırma döngüsünü muhtemelen durdurmadan önce önümüzdeki ay faiz oranlarını artırmasına neden olacak.

Fed'in Çarşamba günü yayınladığı "Bej Kitap" raporunda, Nisan ayı başında istihdam artışlarının "bir miktar ılımlılaştığı" ve "bazı bölgelerin son raporlara kıyasla daha yavaş bir büyüme hızı bildirdiği" belirtildi. Raporda ayrıca, temas kurulan kişilerin işgücü piyasasının daha az sıkılaştığını bildirdiği belirtilirken, "az sayıda firmanın toplu işten çıkarmalar bildirdiği" ve bunların "en büyük şirketlerin bir alt kümesinde yoğunlaştığı" kaydedildi.

Raporda bazı bölgelerde bankaların kredi standartlarını sıkılaştırdığı belirtilse de, bu etki henüz tazminat talepleri de dahil olmak üzere çoğu ekonomik veride görülmedi. Sıkılaşan kredi koşulları genellikle ekonomi üzerinde gecikmeli olarak etki ediyor.

Perşembe günü yayınlanan ayrı bir raporda Conference Board, Öncü Ekonomik Endeksinin (LEI) Mart ayında %1,2 düşerek 2020 Kasım ayından bu yana en düşük seviyeye gerilediğini açıkladı.

Kuzey Carolina'daki Wells Fargo'da kıdemli ekonomist olan Tim Quinlan, "Zayıflık yayılmaya başlıyor ve LEI bir yavaşlamanın yaklaştığını gösteriyor" dedi.

Tahvil getirileri yükseldi

Wall Street'te hisse senetleri daha düşük işlem gördü. Dolar, para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri yükseldi.

Konut piyasası dda urgunluk içinde kalmaya devam ediyor. Ulusal Emlakçılar Birliği'nin üçüncü raporuna göre Mart ayında mevcut konut satışları %2.4 oranında düşerek mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak yıllık 4.44 milyon adede geriledi.

Philadelphia Fed'in dördüncü raporu, orta Atlantik bölgesindeki fabrika faaliyetlerinin Nisan ayında yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösterirken, imalat da artan borçlanma maliyetlerinin sıcaklığını hissediyor. 

 

Önümüzdeki hafta, işe alımlar için bir gösterge niteliğinde olan, yardımların ilk haftasından sonra yardım alan kişilere ilişkin veriler, Nisan ayında işgücü piyasasının durumu hakkında daha fazla ipucu sunacak.