02 Temmuz 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.06.2024 14:26 | Son Güncelleme: 29.06.2024 14:35

Warren Buffett vasiyetini açıkladı: Gates Vakfı’na para yok

Yaklaşık 130 milyar dolarlık Berkshire Hathaway hissesine sahip olan ünlü yatırımcı Warren Buffett, WSJ’ye yaptığı açıklamada servetini çocukları tarafından denetlenecek yeni bir hayır kurumuna aktaracağını açıkladı. Buffett ayrıca Gates Vakfı’na yaptığı yardımları da sonlandıracak
Warren Buffett vasiyetini açıkladı: Gates Vakfı’na para yok

Modern çağın en geniş servetlerinden birine sahip olan Warren Buffett, mirasını bağışlama planlarını geliştirdi. Berkshire Hathaway'in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Buffett, The Wall Street Journal'a verdiği röportajda, ölümünden sonra kalan servetinin neredeyse tamamının kızı ve iki oğlu tarafından yönetilecek yeni bir hayır kurumuna gideceğini söyledi. Efsanevi yatırımcı ayrıca milyarlarca dolar bağışta bulunduğu Bill & Melinda Gates Vakfı'na yaptığı yardımların da sona ereceğini açıkladı. Buffett, "Ben öldükten sonra Gates Vakfı'na para gitmeyecek" dedi.

Hisselerinin çoğunu dağıttı

Milyarder, 1965 yılında kontrolünü aldığı ve bir güç merkezi haline getirdiği Berkshire'daki hisselerinin yarısından fazlasını çoktan dağıtmış durumda. Cuma sabahı açıklanan son bağışlardan sonra Buffett, şirketin yaklaşık 130 milyar dolarlık hissesine sahip oldu. Üç çocuğu, paranın hangi hayırseverlik amaçlarına hizmet edeceğine oybirliğiyle karar verecek.

93 yaşındaki Buffett; Susie, Howie ve Peter Buffett için bir emir vermediğini söyledi. Ancak bağış konusunda kişisel bakış açısını paylaştı. Buffett “Bizim kadar şanslı olmayan insanlara yardım etmek için kullanılmalı. Dünyada sekiz milyar insan var ve ben ve çocuklarım en şanslı %1'inde yer alıyoruz. İnsanlara yardım etmenin pek çok yolu var” dedi.

Bağışlar yalnızca kendisi hayattayken yapılacak 

2006 yılında, ölümüne kadar tasarruflu hayırseverliği benimsemiş olan Buffett, bağış yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Hayatı boyunca Gates Vakfı'na ve ailesine bağlı dört vakfa yıllık bağışta bulunma sözü verdi. Ölümünden sonra kalan servete ne olacağı ise daha belirsizdi. Buffett Journal'a yaptığı açıklamada beş vakfa yaptığı bağışların sadece kendisi hayatta olduğu sürece devam edeceğini söyledi. Vasiyetini birkaç kez değiştirdiğini söyleyen Buffett, çocuklarının yıllar içinde nasıl olgunlaştıklarını gördükten sonra mevcut plana ulaştı.

71 yaşındaki Susie Buffett Omaha'da yaşıyor ve erken çocukluk eğitimini ve sosyal adaleti destekleyen Sherwood Vakfı'nın başkanlığını yürütüyor. Ayrıca, Buffett'ın 2004 yılında ölen ilk eşi olan annesinin adını taşıyan Susan Thompson Buffett Vakfı'nın da başkanlığını yürütüyor. Vergi beyanlarına göre vakıf, üreme haklarının yanı sıra üniversite burslarını da finanse ediyor. 69 yaşındaki Howie Buffett çiftçilik yapıyor ve gıda güvenliği, çatışmaların azaltılması ve insan kaçakçılığıyla mücadele için çalışan Howard G. Buffett Vakfı'nı yönetiyor. Hem Susie hem de Howie Buffett Berkshire yönetim kurulunda görev yapıyor. 66 yaşındaki bestekar Peter Buffett ve eşi Jennifer Buffett, projeleri arasında yerli topluluklarla çalışmak da bulunan NoVo Vakfı'nı yönetiyor.

 "%100 güveniyorum"

Warren Buffett Journal'a verdiği demeçte, "Üç çocuğumun değerleri konusunda kendimi çok çok iyi hissediyorum ve işleri nasıl yürüteceklerine %100 güveniyorum" dedi. Berkshire CEO'su, çocuklarının vergi ve vakıfları düzenleyen yasalarda gelecekte yapılacak değişikliklere yanıt verme konusunda kendisine göre avantajlı olacaklarını da sözlerine ekleyerek “Kutunun dışında düşünmeyi seviyorum. Toprağın altında olduğumda yüzeyde tamamen güvendiğim üç kişiden daha iyi bir iş çıkarabileceğimden emin değilim" dedi.

Mirasla ne yapacaklarına karar vermediler

Buffett'ın çocukları verdikleri röportajlarda milyarlarca doların nasıl dağıtılacağı konusunda henüz bir karar vermediklerini söylediler. Susie Buffett, "Ne yapacağımız hakkında konuşmadık çünkü biraz erken görünüyor. Muhtemelen yaptıklarımızın bir devamı olacağını tahmin edebiliyorum” dedi.  Peter Buffett, nihai kararlarının hisse senedi fiyatlarından vergi yasalarına, sosyal ve siyasi gelişmelere kadar her şeyden etkilenebileceğini söyleyerek “O kadar çok değişken var ki, o anda doğru kararların ne olacağını bilmek gerçekten imkansız” dedi. Howie Buffett, kendisinin ve kardeşlerinin önündeki görevin büyüklüğünü kabul etti ve “Birinin bir hayır kurumuna yatırmak istediği para miktarı için sorumluluk alması gerekecek. Bunu yapmanın bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum” dedi.