23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.08.2023 19:42 | Son Güncelleme: 23.08.2023 19:47

Yağmur azaldı şeker krizi başladı: Hindistan 7 yıl sonra ilk kez şeker ihracatını yasaklamaya hazırlanıyor

Üç hükümet kaynağı, Hindistan'ın Ekim ayından itibaren fabrikaların şeker ihraç etmesini yasaklamasının beklendiğini ve yağmur eksikliğinin şeker kamışı verimini düşürmesi nedeniyle yedi yıl sonra ilk kez sevkiyatların durdurulacağını söyledi
Yağmur azaldı şeker krizi başladı: Hindistan 7 yıl sonra ilk kez şeker ihracatını yasaklamaya hazırlanıyor

Hindistan şeker ihracatına yasak getirmeye hazırlanıyor. Ülkenin dünya pazarından çekilmesi küresel gıda fiyatlarını da olumsuz etkileyecek. Bu yasaklama kararının verilmesi halinde New York ve Londra'da halihazırda son yılların en yüksek seviyelerinde işlem gören gösterge fiyatları daha da artacak ve küresel gıda piyasalarında daha fazla enflasyon korkusu tetiklenecek.

Önümüzdeki aylar şekerimiz yok

Resmi kurallar çerçevesinde isminin açıklanmasını istemeyen bir hükümet kaynağı Reuters'a yaptığı açıklamada "Öncelikli odak noktamız yerel şeker ihtiyacını karşılamak ve ihtiyaç fazlası şeker kamışından etanol üretmek" dedi ve ekledi: "Önümüzdeki sezon için ihracat kotalarına ayıracak yeterli şekerimiz olmayacak"

Hindistan, geçen sezon 11,1 milyon tonluk rekor bir satış yapmalarına izin verdiği fabrikaların bu sezon 30 Eylül'e kadar sadece 6,1 milyon ton şeker ihraç etmelerine izin verdi.

Yağmur azaldı şekerde kıtlık başladı

Meteoroloji Bakanlığı verilerine göre, Hindistan'ın toplam şeker üretiminin yarısından fazlasını karşılayan batıdaki Maharashtra ve güneydeki Karnataka eyaletlerinin en çok şeker kamışı yetiştirilen bölgelerinde muson yağmurları bu yıl ortalamanın yüzde 50 kadar altında gerçekleşti. İsmini vermek istemeyen bir sektör yetkilisi, düzensiz yağışların 2023/24 sezonunda şeker üretimini düşüreceğini ve hatta 2024/25 sezonu için ekimi azaltacağını söyledi.

Şeker fiyatlarında sert yükseliş

Yerel şeker fiyatlarının bu hafta yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesine çıkması, hükümetin Ağustos ayında fabrikalara fazladan 200 bin ton satış izni vermesine yol açtı. Bir başka hükümet kaynağı ise, "Gıda enflasyonu bir endişe kaynağı. Şeker fiyatlarındaki son artış ihracat olasılığını ortadan kaldırıyor" şeklinde konuştu.

Hindistan'da perakende enflasyonu Temmuz ayında son 15 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 7,44'e, gıda enflasyonu ise son üç yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 11,5'e yükseldi. Bu çerçevede Hindistan'ın şeker üretimi 2023/24 sezonunda %3,3 düşüşle 31,7 milyon tona gerileyebilir.

Fiyat istikrarını sağlamak zorundayız

Üçüncü hükümet kaynağı ise "Geçtiğimiz iki yıl boyunca fabrikaların büyük miktarlarda şeker ihraç etmesine izin verdik ancak yeterli arzı ve istikrarlı fiyatları da sağlamak zorundayız" sözlerini kaydetti.

Hindistan geçtiğimiz ay basmati olmayan beyaz pirinç ihracatına yasak getirerek alıcıları şaşırttı. Yeni Delhi ayrıca bu yıl yapılacak eyalet seçimleri öncesinde gıda fiyatlarını sakinleştirmeye çalışırken geçen hafta soğan ihracatına yüzde 40 vergi koydu.

Mumbai merkezli küresel bir ticaret şirketinde çalışan bir tüccar, Tayland'daki düşük üretimin de sevkiyatları azaltabileceğini ve büyük üretici Brezilya'nın tek başına boşluğu dolduramayacağını söyledi.