05 Temmuz 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.06.2024 19:32 | Son Güncelleme: 30.06.2024 19:54

Yapay zeka risk iştahını artırdı: Küresel piyasalara 5 teknoloji devi yön veriyor

Yapay zekadan aldığı güçle Nvidia hisseleri aylardır rekor üstüne rekor kırarken kısa bir süre de olsa Microsoft'u tahtından indirerek dünyanın en değerli şirketi olmayı başardı. Nvidia ile birlikte Microsoft, Amazon, Meta ve Apple da küresel piyasalarda risk iştahını artırdı
Yapay zeka risk iştahını artırdı: Küresel piyasalara 5 teknoloji devi yön veriyor

MSCI'nın 47 ülkeli dünya hisse senetleri endeksi Ocak ayından bu yana yüzde 11'lik bir artış kaydetti. Ancak bu oran, teknoloji devlerinin yüzde 30'luk prim yapmasına ya da çip şampiyonu Nvidia'nın yüzde 150'lik göz kamaştırıcı kazancına yakın bir noktada değil.

S&P 500 getirilerinin yüzde 30'u Nvidia'dan

IBOSS Asset Management'ın baş yatırım yetkilisi Chris Metcalfe, "Bu yıl S&P'nin getirilerinin yüzde 30'u tek başına Nvidia'dan geldi" dedi ve Nvidia'nın şu an dünyanın en pahalı piyasasındaki en pahalı hisse senedi olduğuna işaret etti.

Gösterge S&P 500 endeksindeki yükseliş 2023'ün ilk yarısında görülen yükselişin biraz altında kaldı ancak yine de 1990'ların sonundaki Dot-com balonundan bu yana bir yılın ilk altı ayındaki en güçlü performanslardan biri oldu. Bununla birlikte, bugüne kadarki kazancın neredeyse yüzde 60'ı sadece beş "megacap" şirket tarafından sağlandı: Nvidia, Microsoft, Amazon, Meta ve Apple. Hepsi de üretken yapay zekadan güç aldı. 

Döviz piyasaları da oldukça hareketli bir hafta geçirdi ve özellikle de Japon yeninin dolar karşısında 38 yılın en düşük seviyesine gerilemesi haftaya damga vurdu. Fransa erken seçime yoğunlaşırken Fransız tahvil riski Euro krizinden bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Emtia tarafında ise kakao son zamanların en iyi yükselişlerinden birini yaşadı.

Tahviller yatırımcısına kaybettirdi

ABD'nin devlet tahvilleri de zor bir dönemden geçiyor. Faiz indirimlerinin artacağı yönündeki tahminler, Avrupa'nın ve gelişmekte olan piyasaların bazı bölgelerinde sınırlı kaldı, ABD'de ise henüz bir faiz indirimi söz konusu değil. Sonuç olarak, gösterge tahvillerden oluşan bir sepete sahip olan herkes parasının yaklaşık yüzde 1,5'ini kaybetti.

Gerçeklerle örtüşmeyen piyasa beklentileri

Candriam'da çoklu varlık başkanı olan Nadege Dufosse, "Geçen yılın sonunda piyasalar Fed'den 7 faiz indirimi bekliyordu ve şimdi sadece bir veya iki tane bekliyorlar. Bu da piyasalardaki bozulmayı açıklıyor" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Donald Trump'a karşı son TV tartışmasında gösterdiği kötü performans, Kasım ayındaki ABD seçim belirsizliğini önemli ölçüde arttırdı.

Ayrıca 4 Temmuz'da İngiltere'de bir genel seçim yapılacak, ancak 14 yıl sonra neredeyse kesin olarak ilk hükümet değişikliği olmasına rağmen piyasalarda heyecanlı bir bekleyiş yok. Polar Capital fon yöneticisi Georgina Hamilton bunun nedenini Fransa ve ABD'nin aksine İngiltere'yi yönetecek iki ana adayın oldukça merkezci olmasıyla açıkladı.

Altın, petrol, kakao ve Bitcoin 

Emtialardaki en dikkat çeken yükseliş, her ne kadar çikolataseverler için kesinlikle iyi bir haber olmasa da, kıtlık nedeniyle neredeyse yüzde 85 oranında fiyatları fırlayan kakao oldu.

Ons altın geçen ay 2 bin 450 dolara ulaşarak rekor kırdı. Petrol yüzde 12 gibi hatırı sayılır bir artış gösterirken, Bitcoin 70 bin doları aştı ve ABD'de Bitcoin borsa yatırım fonlarına yeşil ışık yakılmasının ardından yeni zirvelere koştu.

Küresel birleşme ve satın alma faaliyetlerinin değeri geçen yıla kıyasla yüzde 5 arttı. Bunun başlıca nedeni, kredi kartı firması Capital One'ın Discover Financial'ı devralması ve çip tasarımcısı Synopsys'in rakibi Ansys'i satın alması.