02 Temmuz 2024, Salı Gazete Oksijen
30.06.2024 10:28

Joe Biden itibarını korumalı ve sahneyi terk etmeli

New York Times'ın üç Pulitzer ödüllü yazarı Thomas L. Friedman Biden'dan dostum diye bahsettiği yazısında neden adaylıktan çekilmesi gerektiğini anlattı: Amerika'nın daha iyisine ihtiyacı var. Dünyanın daha iyisine ihtiyacı var

Biden-Trump tartışmasını Portekiz, Lizbon'daki bir otel odasında tek başıma izledim ve izlerken ağladım. Hayatım boyunca Amerikan başkanlık kampanyalarında daha yürek parçalayıcı bir an hatırlamıyorum. İyi bir adam ve iyi bir başkan olan Joe Biden'ın yeniden seçilmek için aday olmaması gerekiyor. Kötü niyetli bir adam ve önemsiz bir başkan olan Donald Trump ise hiçbir şey öğrenmemiş ve hiçbir şeyi unutmamış. O, her zaman olduğu gibi yalanlarla dolu bir yangın hortumu ve kendi şikayetlerine takıntılı. Trump, Amerika'nın 21. yüzyılda önder olması için gereken şeylerin hiçbiriyle alakası bile yok. 

Biden ailesi ve siyasi ekibi hızla bir araya gelmeli ve başkanla en zor konuşmayı, sevgi, açıklık ve kararlılıkla yapmalılar. Amerika'ya kasım ayında Trump tehdidini caydırabilmek amacıyla mümkün olan en büyük şansı vermek için, Başkan öne çıkmalı ve yeniden aday olmayacağını ve Demokratik Ulusal Kongre için tüm delegelerini serbest bıraktığını açıklamalı.

Trump tehdidi oldukça ciddi

Cumhuriyetçi Parti, eğer liderlerinde zerre kadar dürüstlük olsaydı aynı şeyi talep ederdi, ama etmeyecek. Bu da Demokratların ülke çıkarlarını ön planda tutmasını ve farklı Demokrat adayların adaylık için yarışacağı kamuya açık bir sürecin başlayacağını duyurmasını daha da önemli kılıyor; belediye toplantıları, münazaralar, bağışçılarla toplantılar, aklınıza ne gelirse. Evet, 19 Ağustos'ta Chicago'da Demokratların kurultayı başladığında kaotik ve dağınık bir ortam olabilir ama bence Trump tehdidi delegelerin hızla ortak bir aday etrafında toplanmasını sağlayacak kadar ciddi.

Eğer Başkan Yardımcısı Kamala Harris yarışmak istiyorsa, yarışmalı. Ancak seçmenler, perşembe gecesi Atlanta'da sahneye çıkanların hiçbirinin yapamadığı bir şeyi yaparak sadece partiyi değil ülkeyi de birleştirebilecek bir Demokrat başkan adayı arayışında açık bir süreci hak ediyorlar: Dünyanın şu anda nerede olduğuna dair ikna edici bir açıklama ve Amerika'nın ahlaki, ekonomik ve diplomatik olarak liderliğini sürdürmek için neler yapabileceğine ve yapması gerektiğine dair ikna edici bir vizyon.

Yapay zekadan bahsettiklerini duymadım

Çünkü içinde bulunduğumuz dönem, tarihin sıradan bir dönemeci değil. İnsanlık tarihindeki en büyük teknolojik bozulmaların ve en büyük iklim bozulmalarının başlangıcındayız. Nasıl çalıştığımızı, nasıl öğrendiğimizi, nasıl öğrettiğimizi, nasıl ticaret yaptığımızı, nasıl icat ettiğimizi, nasıl işbirliği yaptığımızı, nasıl savaştığımızı, nasıl suç işlediğimizi ve suçlarla nasıl mücadele ettiğimizi... HERKES İÇİN HER ŞEYİ değiştirecek bir yapay zeka devriminin şafağındayız. Belki ben kaçırdım ama münazarada her iki tarafın da yapay zeka ifadesinden bahsettiğini duymadım.

Eğer dünyanın en iyi haliyle, en iyiler tarafından yönetilen bir Amerika'ya ihtiyacı olduğu bir zaman varsa, o da şu an. Çünkü büyük tehlikeler ve fırsatlar şu anda üzerimizde. Daha genç bir Joe Biden bu lider olabilirdi ancak zaman sonunda onu yakaladı. Bu perşembe günü acı verici ve kaçınılmaz bir şekilde açıktı. Biden, Senato Dış İlişkiler Komitesi'ne başkanlık ettiği 11 Eylül sonrasında birlikte Afganistan ve Pakistan'a yaptığımız seyahatten bu yana dostumdur, bu nedenle yukarıdakilerin hepsini büyük bir üzüntüyle söylüyorum.

İtibarını korumalı

Ancak yaşı nedeniyle ikinci bir dönem için uygun olmadığını kabul ederek başkanlığını şimdi sonlandırırsa, ilk ve tek dönemi tarihimizdeki en iyi başkanlıklar arasında hatırlanacaktır. Bizi arka arkaya gelen Trump dönemlerinden kurtardı ve sırf bu yüzden bile Başkanlık Özgürlük Madalyasını hak ediyor, aynı zamanda şu anda üzerimizde olan iklim ve teknoloji devrimleriyle yüzleşmek için hayati önem taşıyan önemli yasaları da yürürlüğe koydu.

Şimdiye kadar Biden konusunda emin değildim. Kendisiyle bire bir görüştüğüm zamanlarda onu bu işe uygun buluyordum. Artık öyle olmadığı açık. Ailesi ve ekibi de bunu biliyor olmalıydı. Günlerdir Camp David'de bu önemli tartışmaya hazırlanıyorlardı. Eğer ondan çıkarabilecekleri en iyi performans buysa, itibarını korumalı ve bu dönemin sonunda sahneyi terk etmeli.

Eğer bunu yaparsa Amerikalılar Joe Biden'ı Donald Trump'ın asla yapmayacağı bir şeyi yapıp ülkeyi kendinden önce tuttuğu için takdir edeceklerdir. Ancak aday olmakta ısrar eder ve Trump'a karşı kaybederse, Biden ve ailesi, ve ona olanak sağlayan personeli ve parti üyeleri yüzlerini saklamak zorunda kalacaklar. Onlar daha iyisini hak ediyor. Amerika'nın daha iyisine ihtiyacı var. Dünyanın daha iyisine ihtiyacı var.

© 2024 The New York Times Company