17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2024 14:26 | Son Güncelleme: 15.03.2024 15:32

Yatırım stratejistleri analiz etti: Fed ne zaman faiz indirimine gidecek?

Fed’in hedeflediğinin üzerinde kalan enflasyon verilerine rağmen son söylemler, Fed’in faiz indirimine başlayacağı yönünde. Asıl soru ise bu indirimlerin ne zaman ve ne sertlikle başlayacağı. CNBC'ye konuşan yatırım stratejistlerinin analizine göre, yılın ikinci yarısının başları olası bir tarih
Yatırım stratejistleri analiz etti: Fed ne zaman faiz indirimine gidecek?

Yatırım yönetim şirketi Invesco’nun baş küresel piyasa stratejisti Kristina Hooper’a göre beklentiden daha sıcak olan güncel enflasyon verilerine rağmen yılın ikinci yarısı itibariyle Fed’in faiz indirimine gitmesi olası gözüküyor. Hooper da dahil olmak üzere stratejistlerin söylediğine göre Fed faiz politikalarını ayarlarken ABD ekonomisinin olası bir resesyon kaçınabilmesi mümkün.

Fed, pandemi döneminde yüksek enflasyonu dizginleyebilmek amacıyla tüketiciler ve işletmeler için borçlanma maliyetini artırdı. Bu durum; konut kredileri, kredi kartı ödemeleri ve araç borçları da dahil olmak üzere birçok borçlanma türüne uygulanan faiz oranlarını yükseltti. 2022 yılının ortalarındaki zirvesinden sonra ABD ekonomisinin maruz kaldığı enflasyon kayda değer bir biçimde düşse de halen Fed’in enflasyon hedefi olan yüzde 2’nin üzerinde.

Geçmişteki kararları rehber olabilir

Küresel ekonominin tartıştığı soru ise Fed’in ABD’nin ekonomik gerilemesini engellemek amacı ile faiz indirimine gitmeye ne noktada ve nasıl bir hızla karar vereceği. Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen hafta yaptığı açıklamaya göre Fed'in faiz politikalarında frenlemeye gitmesi çok uzak olmayabilir. Hooper’a göre piyasa beklentilerinden yüksek gelen enflasyon verilerine rağmen ABD Merkez Bankası’nın haziran sonu itibariyle borçlanma maliyetlerini düşürmeye başlaması ve 2024 yılı için 0,75 puan ile 1 puan arasında kümülatif indirimler yapması olası.

Geçmişin bir rehber niteliğinde olabileceğini söyleyen Hooper, Fed’in son faiz artırımının 2023 yazında olduğunu ve önceki faiz artırım döngülerinde 8,5 ay içinde faizi düşürmeye başladığını vurguluyor. Aynı şekilde, New York merkezli küresel yatırım firması Franklin Templeton’un başkanı ve CEO’su Jenny Johnson da yıl içerisinde faiz indirimine başlanmasını beklemekte. Öte yandan, Johnson’un beklentilerine göre bu kararın 2024 yılının ikinci yarısında, Fed’in temmuz veya eylül ayı toplantılarının birinde gelmesi olası.

Öte yandan, piyasanın faiz indirimine yönelik tahminleri önceki aylardan bu yana değişiklik göstermekte. Küresel varlık yönetim şirketi AllianceBernstein’ın kıdemli yatırım danışmanı Moira McLachlan, Fed’in faiz politikalarına ilişkin eski tahminlerinin yıl içerisinde beş veya altı kümülatif indirim şeklindeyken şu anki tahminlerinin üç ya da dört olduğunu dile getiriyor.

McLachlan’ın aktardığına göre firmanın baz senaryosu, 2024 yılı içerisinde 1 puanlık kümülatif indirime gidilmesi. Stratejistler, ABD'nin faiz politikasını yönlendirirken bir resesyondan kaçınabilmesini ve ekonomi dilinde "yumuşak iniş" olarak bilinen durumu yaşamasını bekliyor. McLahlan, ABD ekonomisinin durumuna ilişkin en iyi tahminlerinin bir “yumuşak iniş” olduğunu söylerken Hooper, bir resesyondan kaçılabilmesine yönelik görüşleri destekler nitelikte konuştu.