Hong Kong'un Hang Seng Endeksi, bu yıl bugüne kadar yüzde 12 düştükten sonra Pazartesi günü yerel saatle 14:27'de yüzde 2,6 kan kaybetti. Bu arada, en büyük piyasa değerine sahip Şangay ve Shenzhen'de listelenen 300 hisse senedini takip eden CSI 300, bu yıl şimdiye kadar yaklaşık yüzde 5 düştükten sonra yüzde 1,13 daha düşük seyretti.
Tokyo Borsası öne çıktı
Business Insider'ın haberine göre her iki piyasa da 2024'e kayıpla başladı. O kadar çok para kaybedildi ki Tokyo Borsası'nda işlem gören tüm şirketlerin piyasa değeri Temmuz 2020'den bu yana ilk kez Perşembe günü Şangay Borsası'nı geride bıraktı. Japon borsası onlarca yıllık kayda değer olmayan performansının ardından 2023'te yükselişe geçti.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki piyasa çöküşü bazı yatırımcılar için de yeni bir fırsat kapısı olarak görülüyor. Bu ayın başlarında Bloomberg'in haftalık Markets Live Pulse anketine katılan 417 katılımcının neredeyse üçte biri önümüzdeki 12 ay içinde Çin hisse senetlerine daha fazla yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.
Çin ekonomisindeki riskler
Ancak Çin ekonomisi hem kısa hem de uzun vadeli zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Çin ekonomisi pandemi sonrası toparlanmakta zorlanıyor. Hem emlak krizinden hem de rekor seviyede düşük doğum oranının ortasında demografi krizinden kaynaklanan önemli sorunlar ülke gündemini meşgul ediyor. Ülkenin nüfusu 2023'te üst üste ikinci yıl daraldı.
2023'te yüzde 5,2'lik GSYH büyümesi kaydeden Çin ekonomisinin zorluklarla karşılaşmaya devam etmesi bekleniyor.
Economist Intelligence Unit (EIU) bünyesinde kıdemli bir ekonomist olan Tianchen Xu Çarşamba günü yazdığı bir notta, "Ekonomide büyüme resmi hedefi aşmış olsa da, emlak sektöründeki erimeye daha güçlü bir yanıt vererek ve özel sektöre daha fazla bağlılık göstererek daha yüksek bir not alabilirdi" dedi.
Pekin 2023 yılı için resmi büyüme hedefini yaklaşık yüzde 5 olarak belirlemişti.