26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.05.2023 15:42 | Son Güncelleme: 01.05.2023 15:59

Yatırımcılar Kanye West anlaşması nedeniyle Adidas'a dava açtı

Adidas'ın hissedarları, şirketin Kanye West'in yaratacağı sorunları yıllardır görmezden geldiğini iddia ederek dava açtı. Adidas ise iddiaları reddetti
Yatırımcılar Kanye West anlaşması nedeniyle Adidas'a dava açtı

Adidas hissedarları, Kanye West'in antisemitik yorumları nedeniyle ortaklıklarını sona erdirmeden yıllar önce sorunlu davranışlarından haberdar olduğunu iddia ederek spor giyim markasına karşı toplu dava açtı. Hissedarlar ayrıca, tasarımcı ve rapçinin dengesiz davranışları ve saldırgan yorumları nedeniyle Adidas'ın Yeezy markasını bırakmasının ardından Adidas'ın mali kayıplarını azaltmadığını ya da maruz kaldıkları zararı en aza indirecek önlemleri almadığını ve bunun da şirketin hisselerinde keskin bir düşüşe yol açtığını iddia etti. 

Adidas davaya cevaben yaptığı açıklamada "Bu asılsız iddiaları kesinlikle reddediyoruz" dedi ve şirketin bunlara karşı kendilerini şiddetle savunmak için gerekli tüm önlemleri alacağını ekledi. Ye olarak bilinen West, ABD'de açılan davaya taraf değil. Yeezy markası altında Ye, Adidas için oldukça başarılı olan spor kıyafetleri ve spor ayakkabıları tasarladı. 

Ancak spor giyim devi, sağcı komplo teorisyeni Alex Jones'un sunduğu Infowars programına verdiği röportajda Adolf Hitler ve Nazileri övmesi, Paris Moda Haftası'nda mankenlere Anti-Defamation League'in beyazların üstünlüğünü savunan bir ifade olarak sınıflandırdığı White Lives Matter sloganlı kıyafetler giydirmesi ve antisemitik açıklamalar yapması üzerine geçtiğimiz Ekim ayında Ye ile olan işbirliğini sona erdirdi ve Ye'nin Instagram ve Twitter hesapları askıya alındı.

30 yıl sonra ilk kez zarar uyarısı

Adidas, Yeezy ürünlerini satmamaya karar vermesi halinde satılmayan ürünlerden 1.3 milyar ABD dolar kadar zarar edebileceğini açıkladı ve otuz yıldır ilk kez zarar edebileceği uyarısında bulundu. Şirket Ekim ayında Ye ile olan ilişkisini sonlandırdığında, "Adidas antisemitizme ve diğer her türlü nefret söylemine tolerans göstermez. Ye'nin son yorumları ve eylemleri kabul edilemez, nefret dolu ve tehlikelidir ve şirketin çeşitlilik ve kapsayıcılık, karşılıklı saygı ve adalet değerlerini ihlal etmektedir" ifadelerini kullanmıştı. 

Ancak dava, Adidas'ın Ye'nin davranışlarından daha önce de haberdar olduğunu ve bu konunun eski CEO Kasper Rorsted ve diğer üst düzey yöneticiler tarafından tartışıldığını iddia ediyor. Ye 2018'de verdiği bir röportajda köleliğin bir seçim gibi göründüğünü söylediğinde, Rorsted "Desteklemediğimiz bazı yorumlar olduğu açık. Kanye stratejimizin çok önemli bir parçası ve harika bir tasarımcı oldu" ifadelerini kullanmıştı. Bu yorumun ardından dava, Adidas'ın ortaklığın aniden sona ermesi ve özellikle de West'i çevreleyen herhangi bir tartışma nedeniyle ayakkabılara olan talebin düşmesi durumunda Yeezy markalı ayakkabıların arz fazlası risklerini göz ardı ettiğini iddia ediyor. Toplu dava, West'in kölelikle ilgili açıklamayı yaptığı 3 Mayıs 2018 tarihinden 2023 yılına kadar Adidas hissesi satın alan herkesi kapsıyor.