05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.01.2023 12:54 | Son Güncelleme: 15.01.2023 14:39

Yeni unvanınız patronunuzun fazla mesai ücreti ödemekten kaçma yolu olabilir

Yeni bir araştırmaya göre ABD’li birçok şirket çalışanlarına fazla para yerine unvan veriyor. Çalışanlarına şüpheli unvanlar icat eden şirketler böylece toplam 4 milyar dolar tasarruf etti. Bloomberg’ün yazısına göre bu durum yasal olmasa da karlı
Yeni unvanınız patronunuzun fazla mesai ücreti ödemekten kaçma yolu olabilir

Yapılan yeni araştırmaya göre birçok şirket fazla mesai ücreti ödemek yerine, çalışanlarına müdür unvanları veriyor. Şirketler böylece çalışanın müdür olması ve belirli bir eşiğin üzerinde maaş alması halinde firmaları fazla mesai ücreti ödemekten muaf tutan Adil Çalışma Standartları Yasası'ndan (FLSA) yararlanıyor. Bu da şirketlerin çalışanlarına küçük bir maaş zammı ve arkasında hiçbir ağırlığı bulunmayan bir unvan karşılığında fazla mesai ödemesinden kaçınmasına olanak sağlıyor. Bu yöntemin iş gücüne kesilen faturası ise 4 milyar dolar.

Şirketler 4 milyar dolar karda

Araştırmacılara göre 2010’dan 2018’e kadar geçen sürede çok ilginç bir değişim var. İş ilanlarında müdürlük rolleri yüzde 485 arttı. Şirketlerin maaşlı çalışanlarına ilave yükümlülüğü bordroları yerine kartvizitlerine yansıttığı bu uygulama, 151 milyondan fazla iş saatini şirketlere bedavaya getirdi. Bu da iş gücü üzerinden hesaplandığında 4 milyar dolara tekabül ediyor.

‘Halı şampuanı müdürü’

Tespit edilen bu şüpheli müdürlük rolleri arasında ‘halı şampuanı müdürü’ ve ‘kasada barkod okuma koordinatörü’ gibi ilginç unvanlar mevcut. Walmart Inc. ve JPMorgan Chase & Co. gibi Amerikalı şirketler her sene federal fazla mesai yasalarını çiğnedikleri için milyonlarca dolar ceza ödemek zorunda kalsalar da, çalışanların kasıtlı olarak yanlış sınıflandırılması oldukça tasarruflu olduğu için buna bir son verecek gibi değiller. Harvard Business School ve Dallas'taki Texas Üniversitesi'nde profesör olan araştırmacılar, şirketlerin potansiyel davalar hakkında tam bilgi sahibi olmalarına rağmen fazla mesai ödemelerinden kaçınmaya devam ettiklerini söyledi.

İş yeri güvenliğinden sonra en büyük ikinci ihlal ücret hırsızlığı

Araştırmaya göre ücret hırsızlığı, işyeri güvenliği ihlallerinden sonra en büyük kurumsal ihlaller arasında yer alıyor. Şu anda Dollar Tree Inc. şirketinin bir parçası olan Family Dollar, 2006 yılında Alabama'da bin 424 mağaza yöneticisine fazla mesai ücreti ödemediği için 30 milyon dolardan fazla ödeme yapmak zorunda kalmış ve daha sonra Colorado ve New York'ta da benzer suçlamalarla burun buruna gelmişti. Ancak bu durum sadece düşük ücretli sektörlerde yaşanmıyor. Şimdiki adı Meta Inc. olan Facebook ve Goldman Sachs Group Inc. de fazla mesai ödememek için çalışanları yanlış sınıflandırmakla suçlandı. 

İyi eğitimli çalışanlar ‘müdür’ olmuyor

Bu uygulama, çalışanların daha az korunduğu eyaletlerde, işverenlerin daha fazla pazarlık gücüne sahip olduğu ve işgücü rekabetinin daha az olduğu yerlerde daha yaygın. Çalışanlar daha iyi eğitimli olduklarında ise bu durum daha az yaşanıyor. Aynı şirketlerde maaşları saat üzerinden hesaplanan çalışanlara fazla mesai ödenmesi zorunlu olduğundan, bu tür çalışanlara garip unvanların verilmediği ortaya çıktı yani şirketlerin çoğu bu durumun hayli farkında.

Araştırmada kullanılan fazla mesai ücreti eşiği haftada 455 dolar ya da yılda yirmi üç bin 660 dolar alarak alındı ve bu eşik 2020'de haftada 684 dolara yükseltildi. Çalışma, en büyük fon kaynakları arasında yer alan ABD Sosyal Güvenlik Kurumu ve Alfred P. Sloan Vakfı bulunan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) tarafından yayınlandı. NBER, araştırma bulgularına dayanarak politika önerilerinde bulunmadığını veya herhangi bir konunun savunuculuğunu yapmadığını paylaştı.