27 Aralık 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.02.2022 04:30 | Son Güncelleme: 09.03.2022 09:52

Yenilik Atölyesi’nden glutensiz bira çıktı

Yenilik Atölyesi’nden glutensiz bira çıktı

Üretim hacmi bakımından dünyanın en büyük 10’uncu bira şirketi olan Anadolu Efes, İzmir’deki inovasyon merkezi  Yenilik Atölyesi’nde yeni ürünler geliştirip piyasaya sunuyor. Şirket, dünya bira literatürüne üçüncü bir üretim tekniği olarak girmesi beklenen +1 Dinlendirme Tekniği’ni bu merkezde geliştirdi. 

Anadolu Efes Yenilik Atölyesi’nin sektöre kazandırdığı bir diğer yenilik ise geçtiğimiz aylarda piyasaya sunulan ve glüten içermeyen ürün oldu. Şirket bünyesindeki bira ustaları ve mühendislerinin 3 yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda Türkiye’de ilk kez glüten içermeyen bira üretildi. Karabuğday maltı ile üretilen ürün Avrupa Çölyak Derneği standardı uygunluk belgesinin yanı sıra uluslararası geçerliliği bulunan Crossed Grain logosunu İngiltere Çölyak Derneği’nden almaya da hak kazandı.

Anadolu Efes’in inovasyon çalışmalarının geçmişi aslında 40 yıla dayanıyor. Bu çalışmaların  sonucunda şirket bugün kendi ziraat mühendisleri tarafından geliştirilen tescilli 17 arpa tohumu ve 7 şerbetçi otu çeşidine sahip.

Yenilik Atölyesi’nde daha önce geliştirilen “+1 Dinlendirme Tekniği” de dünya bira sektörü tarafından heyecanla karşılanan bir gelişme olmuştu. 2 yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen bu teknikle dünyada bira üreticilerinin tek aşamada gerçekleştirdikleri sürece özel bir aşama daha eklenerek üretim sürecinde maltın dinlendirme süresi 2 katına çıkarıldı. Anadolu Efes’e özgü olan bu teknik, dünyanın önde gelen uluslararası bira standartları enstitüsü VLB Berlin tarafından onaylandı. Ardından patent başvurusu da yapıldı.

Anadolu Efes’in Türkiye’de 5’i kadın olmak üzere toplam 26 bira ustası, 32 degüstatörü ve yaklaşık 70 teknik mühendisi bulunuyor. Türkiye’deki iki uluslararası bira hakemi de Anadolu Efes’te çalışıyor.