21 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.02.2023 20:05 | Son Güncelleme: 01.02.2023 20:33

Yunan denizcilik sektöründe bir kadın CEO artık herhangi bir erkekten daha zengin

Lloyd's List'in Atina muhabiri Nigel Lowry'nin söylediği gibi denizcilik sektörü genellikle bir erkek endüstrisi gibi görülse de sektörde Yunanistan'daki en zengin kişi artık bir kadın. CEO'luk koltuğunu babasından devralan Maria Angelicoussis, servetini 5,3 milyar dolara çıkardı
Yunan denizcilik sektöründe bir kadın CEO artık herhangi bir erkekten daha zengin

Deniz taşımacılığının önde geldiği Yunanistan’da sektörün en zengin figürü Maria Angelicoussis. 40 yaşındaki CEO dünyanın en büyük armatörlerinden biri olan Angelicoussis Shipping Group'un başında bulunuyor. Angelicoussis görevi 2021’de 72 yaşında hayatını kaybeden babası John'dan devraldı.

Yunanistan'ın en zengin ikinci kişisi

Pandemi faktörlerinin bir araya gelmesiyle tetiklenen navlun oranlarındaki artış, son iki yılda gemi fiyatlarının artmasına neden oldu. Bu, Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Angelicoussis'in net servetinin yaklaşık 5,3 milyar dolara çıkmasına yardımcı oldu ve onu bankacılık varisi Vicky Safra'dan sonra Yunanistan'ın en zengin ikinci kişisi ve dünyanın en zengin kadınları arasına soktu.

Maria Angelicoussis, dünyanın en genç kadın milyarderlerinden biri
Agnete Kirk Thinggaard (39) Serveti 5.5 milyar dolar
Maria Angelicoussis (40) Serveti 5.3 milyar dolar
Yang Huiyan (41) Serveti 11.5 milyar dolar
Marie Besnier Beauvalot (42) Serveti 5.3 milyar dolar
Sofie Kirk Kristiansen (46) Serveti 5.5 milyar dolar

"Erkek endüstrisi olarak görülüyordu"

O, erkeklerin egemen olduğu ve Yunan kültürüne derinden kök salmış bir endüstri olan denizcilikte küçük ama büyüyen güçlü kadınlardan biri. Kadınlar, armatör şirketlerdeki işgücünün yalnızca yaklaşık üçte birini ve denizcilik mürettebatının yalnızca yüzde 2'sini oluşturuyor. Denizcilik istihbarat firması Lloyd's List'in Atina muhabiri Nigel Lowry, "Denizcilik her zaman bir tür erkek endüstrisi olarak görülüyordu ancak bugün etrafınıza bakarsanız, ne kadar çok kadının çok önemli pozisyonlarda olması veya öne çıkmaya hazır olduğu dikkat çekici" dedi. 

Kadınlar artık Yunanistan'ın en büyük iki armatörünü yönetiyor: Kendi adını taşıyan şirketinde Angelicoussis ve Navios Maritime Holdings'in CEO'su Angeliki Frangou. Yunanistan Armatörler Birliği, geçen yıl bir asırlık tarihinde ilk kez bir kadın olan Melina Travlos'u lider olarak seçti.

Ağır sermaye taahhütleri gerektiren denizcilik, bugünkü durumunu çok kuşaklı aile mülkiyetine borçludur. Giderek, liderlik kız çocuklarına geçiyor. Ebeveynlerinin tek çocuğu olan Maria'nın yükselişi, garanti olmasa da çoğundan daha emindi.

"Benim için zor bir zamandı"

Cambridge’te eğitim alan Maria, 2008 yılında babası onu çıraklık yapması için Yunanistan'a getirdiğinde Birleşik Krallık'ta Ulusal Sağlık Servisi için junior doktor olarak çalışıyordu. Halihazırda gemi bolluğundan muzdarip olan sektör, Lehman Brothers'ın iflasının ardından küresel ticaret sert bir düşüş yaşarken sancılı bir daralmayla mücadele ediyordu. Yunanistan'ın ülke borç krizi zorlukları şiddetlendirdi. 

Yaşlı Angelicoussis, 2021'in başlarında kalp krizi geçirdiğinde, Maria CEO'luğa yükseltildi. Üç hafta sonra ölümü bir şok oldu. Maria geçen yıl bir emtia zirvesinde "Benim için çok zorlu bir zamandı. Çok yakın olduğum babamın yasını kişisel olarak yönlendirmek zorunda kaldım” dedi. 

İlk büyük testi çabuk geldi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, zaten Covid kısıtlamalarıyla sarsılmış bir sektörü alt üst etti. Savaş patlak verdiğinde, Angelicoussis'in Ukrayna'da gemileri vardı ve bunun piyasa çapındaki etkileri hemen görüldü. Rus gemilerinin çoğu Batı limanına girmesi yasaklandı, petrol piyasaları kargaşa içindeydi. Gemiler ve mürettebat yeni bir fiziksel tehdit düzeyiyle karşı karşıya kaldı. Bu duruma karşı olan kararlılığı, sektörde babasının yerini doldurmasına şüpheyle yaklaşan bazı kişilerin saygısını kazanmasını sağladı. Lloyd's List'ten Lowry, "Bunu son derece sıkı bir şekilde ele aldı. Çok dengeli görünüyor” dedi.