26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.02.2023 14:05 | Son Güncelleme: 01.02.2023 14:52

Hintli milyarder Gautam Adani artık Asya'nın en zengin kişisi değil

Hintli milyarder Gautam Adani'nin imparatorluğu Hindenburg Research'ün yayınladığı kurumsal dolandırıcılık suçlamalarının yer aldığı raporla büyük bir darbe aldı. Net serveti bir günde 13 milyar dolar daha azalan Adani, artık Asya'nın en zengin kişisi değil
Hintli milyarder Gautam Adani artık Asya'nın en zengin kişisi değil

Hintli milyarder Gautam Adani çarşamba günü Asya'nın en zengin kişisi olma ünvanını kaybederken, imparatorluğu ABD merkezli Hindenburg Research tarafından ortaya atılan ciddi dolandırıcılık iddialarıyla mücadele ediyor. Bu sırada ise borsada işlem gören şirketlerinin hisseleri daha da düştü. Forbes'un haberine göre, Hindistan'da bugün itibariyle Adani'nin net serveti 13 milyar dolar daha azaldı ve güne sekizinci sırada başladı. Bu durum dünyanın en zenginleri listesinde 15. sıraya gerilemesine neden oldu.

Adani’nin düşüşü Ambani’yi yükseltti

Tahmini net değeri 83,8 milyar dolar olan Hindistanlı Mukesh Ambani listede dokuzuncu sıraya yükselerek Asya'nın en zengin kişisi olarak hemşerisini geride bıraktı. Ambani, petrokimya, petrol, gaz, telekom ve perakende sektörlerinde faaliyet gösteren Reliance Industries adlı holdingin başkanı.

Bir günde yüzde 25 değer kaybetti

Adani Group'un amiral gemisi Adani Enterprises, dün Orta Doğulu kurumsal yatırımcıların desteğiyle halka arz edilmesine rağmen bugün yüzde 25 oranında değer kaybetti. Holdingin borsada işlem gören diğer altı büyük şirketi Adani Ports, Adani Wilmar, Adani Power, Adani Transmission, Adani Green Energy ve Adani Total Gas da düşüş yaşadı.

Rakip haline geldiler

Her ikisi de farklı ilgi alanlarına sahip devasa holdinglerin başında olmalarına rağmen, milyarderler Ambani ve Adani yıllarca doğrudan bir çatışmadan kaçındılar. Ambani'nin Reliance'ı telekom, medya ve perakende alanlarında bir dev haline gelirken, Adani daha çok altyapı, ulaşım ve enerji dağıtımına odaklandı. Ancak son birkaç yıldır her ikisi de yeşil enerjiye yönelmeye çalışarak birbirleriyle rekabet etmek zorunda kalabilecekleri bir pazar çakışması olasılığını artırdı.

Adani kimdir ve net serveti ne kadardır?

Adani, 1962'de batı sanayi eyaleti Gujarat'ta küçük bir tekstil tüccarı ailede dünyaya geldi. Üniversiteden ayrıldı ve kariyerine Mumbai'nin finans merkezindeki bir firma için elmas ayırmaya başladı. Daha sonra mamul mallarda kullanılan malzemeleri ithal etti ve 1990'ların ortalarında şu anda sahibi olduğu Mundra Limanı'nı yönetmeye başladı. Hindenburg'un raporunun yayınlanmasından sonraki günlerde net serveti darbe alırken, Ocak sonu itibarıyla Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde hâlâ rahat bir şekilde ilk 10'da yer alıyor.

Hindenburg Research nedir?

Anderson'ın firması teknik olarak bir araştırma ve ticaret şirketi, beş yaşından küçük ve piyasalarda kendi parasıyla işlem yapıyor. Manhattan'ın finans çevrelerinde bile, Anderson büyük bir isim değil. Web sitesine göre, firma adli mali araştırmalarda uzmanlaşmıştır. İlk olarak 2020'de elektrikli araç üreticileri Nikola Corp. ve Lordstown Motors Corp. hakkında ciddi soruları gündeme getirmesiyle Wall Street'in dikkatini çekti.