16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 26.06.2022 15:53 | Son Güncelleme: 27.06.2022 00:24

Zengin Ruslar’ın Antalya’ya ilgisi Fiba ve Swissotel’i harekete geçirdi

Swissotel Living, Akdeniz’deki ilk rezidans yatırımını Konyaaltı Plajı’nın yanı başında yükselen Fenix Center projesiyle hayata geçiriyor. Fiba Commercial Properties de her yıl 7 milyon turistin geçiş güzergahında yer alan Fenix Center’a lüks markaların karmasından oluşan bir ‘Fashion Mall’ açıyor
Fenix Center, 850 milyon TL yatırımla hayata geçiyor.
Fenix Center, 850 milyon TL yatırımla hayata geçiyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası gelen ekonomik yaptırımlar nedeniyle varlıklarını yurtdışına taşıyan zengin Ruslar’ın gözdesi Antalya’da gayrimenkul fiyatları zirve yaptı. Son dönemde Ruslar’ın tatil ve konut yatırımı kadar lüks alışverişe de ilgisi artmış durumda.

Konyaaltı sahilinde Antalya’nın en büyük karma projesi Fenix Center’ı hayata geçiren Fenix Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Mavi, bu ilginin kendileri için iştah kabartıcı olduğunu söyledi. Mavi, savaş sonrasında Rus zenginlerin Antalya’ya daha da artan ilgisi nedeniyle otel, rezidans ve AVM’den oluşan Fenix Center projesi için hedef büyüttüklerini belirtti.

Fenix Center AVM
AVM içinde yer alan markalar belli günlerde moda defileleri düzenleyecek.

Mavi, toplam 850 milyon liralık yatırımla hayata geçen Fenix Center projesindeki 200 dairenin yüzde 80’inin yabancılar tarafından satın alındığını anlattı. Avrupalı ve ABD’li yatırımcıların yanı sıra konut alan yabancıların ağırlıklı olarak Rusya vatandaşları olduğunu söyledi.

Antalya, Bodrum ve Dubai öne çıktı

Eyüp Mavi, Ruslar’ın Antalya’ya olan ilgisi hakkında şunları söyledi: “Savaş sonrası gelen yaptırımlar nedeniyle Avrupa’ya olan güvenleri kırıldı. Türkiye ve Dubai’yi kendileri için artık daha güvenli görmeye başladılar. Antalya da bu alanda Dubai ve Bodrum’la birlikte çok öne çıkıyor. Varlıklı Rus turistlerin yatırım ve alışveriş için tercih ettiği bir destinasyon olarak Antalya’daki gayrimenkul fiyatlarında büyük yükseliş yaşıyoruz. Çünkü artık zengin Ruslar sadece tatile değil kalıcı olarak da yaşamak için Antalya’ya geliyor. Projemizin bulunduğu bölgede 35 bin Rus yaşıyor. Şehirdeki ticari aktiviteyi ciddi anlamda artırdılar. Şu anda şehirde nişasta ya da alüminyum arayan Rus iş insanlarına bile rastlıyorum. Lüks alışverişinde de benzer bir tablo var. Eskiden alışveriş için boş bavullarla ABD’ye gidilirdi. Artık Ruslar lüks alışverişlerini Avrupa ve Amerika’dan yapmıyor. Alışverişin lüksü de Antalya’ya kaydı. Antalya’da şu sıra raflar Ruslar tarafından boşaltılıyor. Bunu biz de kendi yatırımımızda net olarak görüyoruz. Fenix Center’da ortalama metrekare fiyatımız 6 bin dolar seviyesinde. Fakat penthouse dairelerimizde bu rakam 12 bin dolar seviyesine çıkıyor. Buna karşın yüksek kira getirisi ve turizm amaçlı kullanım olacağı için ilgi yine de çok yüksek. Dairelerimizin yüzde 98’ini de teslimata daha bir yıl olmasına karşın şimdiden satmış durumdayız"

Fiba ile varlıklı Ruslar’a yönelik AVM yatırımı

Antalya’ya Rus ve Ukraynalılar’ın dışında geleneksel olarak Avrupalılar ile Körfez ülkelerinden gelen varlıklı turistlerin de ilgisi gayrimenkul projelerine talebi daha da artırmış. Bu da Fenix Center’ı Antalya için yeni bir yeni cazibe merkezi haline getirmiş. Residence-otel için Swissotel, AVM işletmesinde Fiba Grubu, çatı katındaki lüks restoran segmentinde ise ünlü şef Mehmet Gürs ile anlaşıldı. İstanbul’da Swissotel’de düzenlenen basın buluşmasında Fiba Grubu yetkilileri ile birlikte soruları yanıtlayan Mavi, yaptıkları bu prestijli anlaşmalar sonrası Fenix Center’ı, Akdeniz bölgesinin ‘lüks merkezi’ haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Eyüp Mavi Fenix Yapı
Swissotel The Bosphorus İstanbul Genel Müdürü Uğur Talayhan, Fenix Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Mavi, Fiba Commercial Properties CEO'su Yurdaer Kahraman 

Her yıl 7 milyon turistin geçiş güzergahında yer alan alışveriş merkezinin şehrin lüks ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacağını anlatan Mavi, sözlerini söyle sürdürdü: “Turistleri Antalya’dan ayrılırken AVM’ye çekmeyi hedefliyoruz. Bu projede Fiba Grubu ile el sıkıştık. Üst düzey markaların yer alacağı 70-80 mağazalı bir AVM’yi ‘Fashion Mall’ konsepti ile Ağustos 2023’te açmayı planlıyoruz. Bunun için deneyimine güvendiğimiz Fiba Grubu çatısı altındaki Fiba Commercial Properties (FBC) markasında karar kıldık. Biz Fiba’yı bu projede kendimize çok uygun gördük. Fiba da heyecanlı, biz de heyecanlıyız. Birlikte iyi çalışıp, güzel şeyler başaracağımızı düşünüyoruz.”

Fiba Commercial Properties CEO’su Yurdaer Kahraman da yurtdışındaki operasyon deneyimleri ve perakende ticaret alanındaki birikimleriyle Antalya’da hızlı büyüme hedeflerinin olduğunu kaydetti. 

Fenix Center, Antalya
Antalya'nın yeni sembolü olarak 2023 yılının Eylül ayında açılması planlanan Fenix Center'da 1+0'dan 4+1'e dek çeşitli daire tipleri yer alıyor.

Rezidans’ta Swissotel, restoranda şef Mehmet Gürs

Projedeki rezidansların lüks otel konseptinde işletilmesi için de Accor Grubu bünyesindeki Swissotel Living ile anlaşıldı. Swissotel Genel Müdürü Uğur Talayhan ise, Accor Grubu’nun Türkiye’de çeşitli markalarda toplam 60 otel işlettiğini bunların 23’ünün İstanbul’da olduğunu anlattı.

Swissotel Living markasıyla Antalya Fenix Center’daki rezidanslara da otel hizmeti verileceğini, isteyen mal sahiplerinin mülklerini otel işletmesine vererek, kira bedelinin birkaç katı gelir elde edebileceğini söyledi. Fenix Center projesinin roof katında ise Mikla restoran markası ile dünyaca üne kavuşan ünlü şef Mehmet Gürs yer alacak. Akdeniz esintili bir menü hazırlayacak olan Mehmet Gürs’e, şef Cihan Çetinkaya eşlik edecek. İkili, Türk ve dünya gastronomisinde ses getirecek yeni bir restoran açacak.