24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Başka ülkelerden, başka çocuk hikayeleri

Hep Disney ya da Pixar izlenecek değil ya… Başka kültürlerin hikayelerini anlatan nice iyi animasyon var
Başka ülkelerden, başka çocuk hikayeleri
Burak Göral
Animasyon sinemasında ABD ve Doğu Asya ülkelerinin ağırlığı çok hissediliyor ama dijital platformların çoğalması bize başka ülkelerden değerli örnekler izleme fırsatı sunuyor neyse ki. Bu haftaki filmler değişik kültürlerden beslenen, güçlü felsefeleri olan, temalarına farklı hikaye ve karakterlerle yaklaşan, derin filmler. Hatta çoğu da festivallerde dolaşmış, ödül kazanmış yapımlar. Belki Amerikan animasyonlarına çok alışmış çocuklar için biraz farklı gelebilirler. Ama birlikte izlemeyi denemenizde fayda var.

Hayalet Çocuk (Phantom Boy) 10+

Fransa - Belçika yapımı sıra dışı ve heyecanlı bir animasyon. Hastanede lösemi tedavisi gören Leo adlı 11 yaşındaki çocuk, astral bir yeteneği olduğunu keşfeder. Bazen bedenini terk edip şehrin üzerinde uçabilmekte ve bir hayalet gibi kimselere görünmeden dolaşabilmektedir. Azılı bir gangsteri kovalayan inatçı bir dedektife yardım etmeye başlar. (beIN Connect)

Willy ve Gölün Koruyucuları (Willy and the Guardians of the Lake) 6+

2018 Macaristan yapımı filmde ayrımcılığı işleyen, alegorik bir bakış var. Bir sazlık gölünün iki ayrı kıyısında yaşayan birbirine düşman iki elf halkının hikayesini izliyoruz. Doğal yaşama saygılı çalışkan bir topluluk ile hiçbir şey üretmeden yaşayan, yoz bir yönetimle idare edilen diğerleri arasında kalan iki cesur  ve iyi çocuğun macerası anlatılıyor. (Netflix)

Kırmızı Kaplumbağa (The Red Turtle) 9+

Studio Ghibli desteğiyle çekilen, 2017’de Oscar’a da aday olmuş, bol ödüllü bir Fransız animasyonu. Diyalogsuz ama çok akıcı olan film en başta Robinson Crusoe hikayesi gibi başlıyor. Sonra çok iyi bir sevgi ve aile filmine dönüşüyor. Hayatın bir özeti gibi. Sevginin, empatinin insan hayatındaki önemi, bir adada mahsur kalmış iki karakterle çok duygusal bir şekilde anlatılıyor. (Blu TV) 

Pachamama: Kayıp Heykel (Pachamama) 8+

Sinemada çok sık rastlanmayan And Dağları ve Peru coğrafyasında yaşayan yerel halkın inanışlarına yönelik Fransa ve Kanada yapımı bir animasyon. Küçük bir köyde yaşayan iki çocuk, köylerinin bereketini simgeleyen ama zorba bir İnka çete lideri tarafından el konulan değerli heykeli geri alabilmek için yola çıkarlar. İspanyolların işgali de tam bu zamana rastlar. (Netflix)