28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 15.01.2021 01:54 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Belgeselleri kaldı yadigar

Belgeselleri kaldı yadigar
Editör Editör

Trump dönemi bitti. Ama onun hem ABD’ye hem dünyaya yaşattıklarını ve zihnimizi nasıl meşgul ettiğini iyi anlamak gerek. Bunun için en iyi yöntemlerden biri de belgeseller

Derin Koçer ABD seçmeni her ne kadar Donald Trump’ı sandığa gömmüş olsa da 6 Ocak’ta Amerikan Kongresi’ni basan radikal kitleler ve kendisine oy veren on milyonlarca insan, Trump’ın siyasi gücünün hâlâ bitmediğini gösteriyor. Kendisinin bundan sonra ne yapacağını henüz bilmiyoruz ama açığa çıkardığı siyaset şeytanları hiçbir yere gitmiyor. Bu yüzden de ABD siyasetinin dününü, bugününü ve yarınını anlamak için hem dünyanın 5 yıldır başını ağrıtan bu adamı hem de Amerika’nın onun liderliğinde yaşadıklarını anlamak elzem. Bu amaçla izleyebileceğiniz belgesellerden bahsedelim… (Üst üste değil, sindire sindire izlemeniz tavsiye edilir. Son beş yılda Trump’a yeterince maruz kalmamışız gibi yapamayacağız, ne yazık ki!)

Trump: An American Dream

Kendini bir televizyon yıldızı olarak yeniden tanımlayan ve siyasete dalan 91-sonrası Trump’ın ayak izlerini takip etmek için iyi bir yol çiziyor. Ama tabii şunu sorgulamak lazım: Zengin babanın şımarık oğlu Trump, gerçekten Amerikan Rüyası’nı mı temsil ediyor? (Netflix)

Boys State

Texas’ta bin genç bir araya gelip, bir temsili demokrasi kurmaya çalışırsa ne olur? Küçük Trumplar’ın dünyasını da hayalleriyle toplumsal hakikatlerin çatışması sırasında arada kalan gençleri de anlamak için şahane bir belgesel Boys State. (Apple TV+)

The Great Hack / The Social Dilemma

Tabii ki her belanın kaynağı sosyal medya değil ama bugün tuvaletteyken bile kimseyi rahat bırakmayan o bildirimler bizi nasıl kutuplara ayırıyor, birbirinden tamamen kopuk ‘yalan hakikat’ler nasıl yaratılıyor ve Trump gibi siyasetçiler bu durumu nasıl kullanıyor, anlamak şart. The Great Hack ve The Social Dilemma bunu (her ne kadar bazı anlarda oldukça abartarak da olsa) iyi yapıyor. (Netflix)

#Unfit: The Psychology of Donald Trump

Trump’ın psikolojik sağlığı, başkanlığa aday adaylığını açıkladığı gün itibariyle sürekli sorgulandı. #Unfit de tam olarak bunu yapıyor. Trump’ın güç hırsı için yapabileceklerinin sınırı olmadığını ülkenin Kongre binasını işgal eden Trumpçılarla bir kez daha gördük aslında (Amazon / YouTube)

All In: The Fight For Democracy

All In’in kahramanı Stacey Abrams, siyah seçmeni sandıktan uzak tutmak için elindeki gücü kullanan Cumhuriyetçilerin kâbusu. Kendisi Valilik seçimini kazanamadı ama Demokratlara Senato çoğunluğunu getiren Georgia’da tarihi bir seçmen örgütleme hareketinin lideri oldu. Abrams gibi kahramanların ve ilerlemenin engebeli öyküsünü anlatıyor All In. (Netflix)

The Looming Tower,

Trump’lı yıllarda devlet kurumların güçleri ve güçsüzlükleri, bürokrasinin başkana direnci ve siyasetin zayıflıkları onlarca defa ortaya çıktı. Ama ilk değildi bu. The Looming Tower, bütün bu kurumların El Kaide yükselirken birbiriyle nasıl yarışa tutuştuğunu, insanların acizliklerinin ne kadar büyük sonuçlar doğurduğunu hikayeleştirmişti. (Prime Video)

Get Me Roger Stone

Roger Stone arka planda Trump’ı neredeyse ‘yaratan’ adam; onu siyasete davet eden bir pis işler uzmanı. Hillary Clinton’ı bir ‘suçlu’ olarak tanımlamak da, edepsiz ve politik doğruculuktan uzak lafları söylemek de onun için bir yaşam tarzı. Trump’ı anlamak için, Stone’un çözmek elzem. (Netflix)

Kingmaker

Trump’a gelene kadar dünya başka acayiplikler de gördü. Filipinler’i 21 yıl baskıyla yöneten Ferdinand Marcos 1986’da ülkeden kaçtığında, eşi Imelda Marcos’un yaklaşık 3000 çift ayakkabısını öğrendik mesela. 2019’da, Imelda Marcos 85 yaşındayken ve yeniden ülkeyi yönetme hevesiyle yanıp tututşurken çekilmiş Kingmaker belgeselinde, kendi devrik ama hırsı dimdik ayakta bir first lady izliyoruz. (Blu TV)