28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 12.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Büyük kediler, büyük deliler 

İlk sezonu 64 milyon hanede izlenen Tiger King, ikinci sezonuyla Netflix’te
Büyük kediler, büyük deliler 
Binnaz Saktanber
Poligamist kaplan terbiyecileri, uyuşturucudan dişleri düşmüş aşıklar, marketten alınan silahlar, cinayetler-komplolar, aslanlara yedirilen eski kocalar, annesiyle aynı yaşta çocuklar, payet pul ve federal ajanlar… Mart 2020’de pandeminin en koyu karanlık günlerinde başlayan belgesel seri Tiger King, işte böyle kuduruk bir dünyanın kapılarını açmıştı bize. O günlerde biz olmuşuz dizi… Poşetleri sabunlamak, Zoom neymiş anlamak ve maske stoklamakla o kadar meşguldük ki ancak bu derece deli divane bir hikâye kaldırabilirdi başımızı kendi arkası yarın felaketimizden. Öyle de oldu. Tiger King ilk dört haftada 64 milyon hanede izlendi, interneti ele geçirdi ve bir pop kültür fenomenine evrildi. Daha jeneriği kurumadan Hollywood devleri de ringde, çekilecek dizide başrolü oynamak için Nicolas Cage’den Rob Lowe’a tüm yıldızlar seferberdi.

İşini bilen Joe

Tiger King, en basit anlatımıyla Oklahoma’da G.W. Zoo isimli hayvanat bahçesinin sahibi Joe Maldonado, nam-ı-diğer Joe Exotic ekseninde “büyük kedi” ticaretinin, ticaretten de öte obsesyonunun iç yüzünü anlatan polisiye bir belgesel. Çekimlerine 2014’te başlanan ve beş yıllık bir süreyi ekrana taşıyan yedi bölümlük serinin odağında Joe ve baş düşmanı, Florida’daki Big Cat Rescue barınağının sahibi Carole Baskin arasındaki rekabet var. Carole’ın eski kocasını öldürüp kaplanlara yedirdiği dedikodusunu yayan Joe, Carole’ı öyle takıntı haline getiriyor ki, en nihayetinde bir kiralık katil tutup kadını öldürmeye çalışmaktan hapse giriyor. Tiger King işte bu süreçte yaşananlar ve en absürt Müge Anlı bölümlerinde bile görülmeyecek yan karakterleriyle sizi ekrana bağlıyor. Joe açıklanamaz karizmasıyla etkilediği kendinden yaşça epey küçük erkeklerle ardı ardına evlilikler yapan, ABD başkanlığına adaylığını koyan, aslan yelesi modeli saçlarıyla (ya ne olacaktı) country şarkılar söyleyen bir eksantrik ve kendini nasıl izleteceğini çok iyi biliyor. Ancak bölümler ilerledikçe Joe’nun karizmasının ve büyük kedilere duyulan güya saf sevginin altında yatan karanlık dünya da su yüzüne çıkıyor. Hayvanların gördüğü korkunç muameleler, üç kuruşa sömürü koşullarında çalışmak zorunda bırakılan, toplumun dışına itilmiş eski suçlular ve müptelalar, tarikat-vari oluşumlar, taciz ve tecavüz suçlamaları ve vahşi doğada yaşaması gereken hayvanlar üzerinden kazanılan kanlı milyonlar etrafa saçılıyor.

Sonu nasıl olacak?

Joe Exotic’in yirmi iki sene hapis cezası almasıyla bitti sandığımız bu hikâye 17 Kasım’da ikinci sezonuyla Netflix’te olacak. İleri derece kanser olan ve cezasının affedilmesi için uğraşan Joe ve yeni sezonun yayınlanmaması için verdiği hukuk mücadelesini kaybeden Carole’ın savaşı devam edecek gibi duruyor.  Benim ikinci sezondan beklentim ise kaplanların bütün kadroyu çiğ çiğ yemesi sonra da özgürlüklerine kavuşmaları. Hayvan suistimali üzerinden reyting devşiren delilik şov Tiger King’e de ancak böyle bir mutlu son yakışır.