29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Cannes’da kadın zaferi

İki yıl aradan sonra düzenlenen Cannes Film Festivali, Wes Anderson ve Paul Verhoeven'i eli boş yolladı
Cannes’da kadın zaferi
“Cannes’da Altın Palmiye tarihinde ikinci kez bir kadın yönetmene verildi.” Bunu çok duyduk geçen hafta. Ama ayrıca en önemli yan bölüm olan Belirli Bir Bakış ve tüm bölümlerde yer alan ilk filmlerin en iyisine verilen Altın Kamera ödülü de kadınların oldu.  24 filmin yarıştığı ana yarışmanın sonuçları açıklanmaya başlarken, jüri başkanı Spike Lee, Altın Palmiye’yi Titane’ın kazandığını ağzından kaçırıverdi. Özür dilese de kimilerine göre törenin tadı kaçmıştı! Julia Ducournau’nun ikinci filmi Titane, arabalarla seks yapan katil bir kadının hikayesi. Eleştirmenlerin kimi bayıldı kimi nefret etti.  1989 doğumlu Rus yönetmen Kira Kovalenko da ikinci filmi Unclenching the Fist filmiyle, Belirli Bir Bakış bölümünün en iyisi oldu. Filmin odağında, Kuzey Osetya'da küçük bir maden kasabasında yaşayan bir genç kadının kurtulma çabası yer alıyor. Tüm bölümlerde yarışan ilk filmlere verilen Altın Kamera’nın bu yılki sahibi ise Dubrovnik doğumlu Antoneta Alamat Kusijanovic oldu. Baskıcı babasıyla bir adada yaşayan genç bir kızın hikayesini anlatan Murina da yılın merakla beklediğimiz filmlerinden! Ana yarışmada ödül alan diğer filmlere de kısaca bakalım. Wes Anderson’ın iki yıldır yolunu gözlediğimiz filmi The French Dispatch eli boş dönenlerden. Tıpkı Paul Verhoeven’in Benedetta’sı gibi! Festivalin açılış filmi olan ve eleştirmenlerden en yüksek yıldızları alanlardan Annette, Leos Carax’a En İyi Yönetmen Ödülü getirdi. Carax’ın dokuz yıl aradan sonra çektiği müzikal, bir operacıyla, komedyen kocasının ilişkilerini anlatıyor. Sparks Kardeşler’in müziklerini yaptığı farklı bir müzikale hazır olun!

Ödüller paylaşıldı

Jüri, En İyi İkinci Film ödülü sayılan Grand Prix ve Jüri Özel Ödülü’nü paylaştırarak sürpriz yaptı. En sevdiğimiz yönetmenlerden Asghar Farhadi’nin A Hero’su ve Fin Juho Kuosmanen’in Compartment No.6 filmi, Grand Prix’nin sahipleri oldu. Farhadi hapisten iki günlüğüne izne çıkan bir adamın öyküsünü anlatırken, Kuosmanen yıkıcı bir aşkın ardından Moskova’dan adeta kaçan bir kadına odaklanıyordu. Jüri Özel Ödülü’nü paylaşan iki isimse Taylandlı Apichatpong Weerasethakul ve İsrailli Nadav Lapid oldu. Amcam Geçmiş Yaşamlarını Hatırlıyor ile 2010’da Altın Palmiye kazanan Weerasethakul’un yeni filmi Memoria’da başrol Tilda Swinton’ın. Bogota’ya hasta kardeşini ziyarete gelen bir orkide üreticisinin hikayesi. Nadav Lapid de İsrailli bir yönetmeni anlatan yeni filmi Ahed’s Knee ile ödülün diğer sahibi oldu.

Murakami uyarlaması

En İyi Senaryo Ödülü Drive My Car filmiyle Ryusuke Hamaguchi’ye gitti. Haruki Murakami’nin kısa bir öyküsünden uyarlanan film, karısının ölümünden sonra perişan olan bir oyuncu-yönetmenin yaşadıklarına odaklanıyor. Eleştirmenlerin çok sevdiği film, FIPRESCI ödülünün de sahibi oldu. İlk kez Berlin Film Festivali’nin uygulamaya başladığı, En İyi Oyuncu ödülü uygulamasına uymayacağını belirten Cannes yönetimi, En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu ödüllerinden vazgeçmedi. Kadın oyuncu ödülü Joachim Trier’in The Worst Person in the World filmiyle Renate Reinsve’ye verildi.Filmde 30 yaşına giren, hayatı ve kafası karışık bir kadının hikayesine şahit olacağız. Justin Kurzel’in yönettiği Nitram’daki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu ödülü Caleb Landry Jones’un oldu. Film 1996’da  Tazmanya’da yaşanan bir katliamın başlangıç hikayesine odaklanıyor.

Nerede izleyebiliriz?

 MUBI, Altın Palmiye ödüllü Titane ve Belirli Bir Bakış bölümünde Jüri Özel Ödülü’nün sahibi olan Great Freedom’ı yayınlayacak. A Hero (Büyük Ödül), Memoria (Jüri Ödülü), The Worst Person in the World (En İyi Kadın Oyuncu), Nitram (En İyi Erkek Oyuncu) da sinemalara gelecek.