29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 30.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Çocukluktan çıkmak zor

Büyümenin zorluğu karşısında çocukların verdikleri mücadeleler bazen ailecek seyredilecek çok iyi filmlere dönüşebiliyor
Çocukluktan çıkmak zor
Bazı filmler hayatın bazı temel meselelerini çocuk kahramanlar üzerinden anlatmayı tercih ederler. Bu filmler büyüklerin kendi sorunlarını farklı bir açıdan görebilmelerini sağlarken çocuklara da, adına ‘büyümek’ denen o sancılı süreçle nasıl başa çıkılabileceğinin bazı ipuçlarını verir. Bu filmleri çocuklarla birlikte izlemek aile içi iletişimi için de fayda sağlayabilir. Gerçek oyuncuların rol aldığı bu filmler izlendikten sonra üzerine hep beraber sohbet edebileceğiniz hayatın içinden hikayeler anlatmakta... Arkadaşımın Evi Nerede? / Where is the Friend’s Home?, 10+ 8 yaşındaki Ahmet sıra arkadaşı Muhammed’in defterini yanlışlıkla kendi evine getirdiğini fark eder. Eğer bu defteri arkadaşına geri götürmezse çocuk onun yüzünden azar işitecek ve hatta belki de okuldan uzaklaştırılacaktır. Ahmet bunun sorumluluğunu üzerinde hisseder ve defteri arkadaşının evine götürmek için yola çıkar. İran sinemasının usta yönetmenlerinden Abbas Kiyarüstemi’nin bu başyapıtı, filmlerde hızlı bir kurguya alışkın çocuklar için biraz zorlayıcı olabilir. Ama birlikte izlerseniz Ahmet’in yolculuğu, İran taşrasındaki yaşam ve farklı kültür çocuklara ilginç gelecektir. (MUBI) Annem Yaşasın / The Water Man, 10+ 11 yaşındaki Gunner’ın annesi lösemi hastasıdır. Büyük bir ormanın kenarındaki küçük bir kasabaya taşınırlar. Gunner yeni çevresine uyum göstermekte zorlanırken annesinin hastalığına da çok üzülür. Eski bir asker olan babası da bu şartlar altında oğluyla iletişim kurmakta zorlanır. Gunner kasabada Su Adam diye ölümsüz olduğuna inanılan bir adamın konuşulduğunu duyar ve onu gördüğünü söyleyen 12-13 yaşlarında Jo adlı kızla anlaşarak onu bulmak için ormana giderler. Annem Yaşasın, duygusal ve heyecanla izlenen bir aile filmi. (Netflix)
Süperstar
Süperstar
Süperstar / Secret Superstar, 12+ Hindistan’ın küçük bir kasabasında Müslüman bir ailenin 14-15 yaşlarındaki kızı olan Insu’nun en büyük hayali çok iyi bir şarkıcı olmaktır. Ancak öyle sert ve baskıcı bir babası vardır ki, bunun gerçekleşmesi imkansız gibidir. Bir süre sonra annesinin yardımıyla gizlice aldığı dizüstü bilgisayar ile YouTube’da bir kanal açar ve yüzünü gizleyerek bestelerini çalmaya başlar. Hindistan sinemasının sevilen ikonu ve pozitif mesajlı filmlerde oynamayı tercih eden Aamir Khan’ın hem oyuncularından biri hem de yapımcısı olduğu film duygusal ve bazen de komik. (Netflix) İz Bırakma / Leave No Trace, 13+ Eski asker ve gazi Will 13 yaşındaki kızı Tom’la birlikte şehir hayatını reddederek bir ormanda, doğal hayatın içinde kaçak olarak yaşamaktadır. Onu kendi bildiği gibi eğitmeyi tercih etmiştir. Yaptıkları küçük bir hata yerlerini belli eder. Bir gün sosyal yetkililerin yaptıkları bir aramada yakalanırlar. Film bir yerden sonra artık büyüyen kızına kendi hayat tarzını empoze etmemeyi öğrenen bir babanın hikayesine dönüşüyor. (Netflix)