26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Dünya değişti peki ya Larry? 

Seinfeld’in yaratıcılarından Larry David’in emeklilik meşgalesi Curb Your Enthusiasm, 11’inci sezonuyla beIN Connect’te
Dünya değişti peki ya Larry? 
Binnaz Saktanber
Larry David’in Seinfeld sona erdikten sonra “gidecek bir yerim olsun” diye başladığı Curb Your Enthusiasm yirmi birinci yılında on birinci sezonuyla karşımızda. 25 Ekim’den itibaren beIN Connect ekranlarında olacak olan kült komedi “Dünya değişti, o değişmedi” sloganıyla seyirci karşısına çıkacak. Peki dünya değişirken seyirci ne kadar değişti? Politik doğruculuk ve iptal kültürünün güçlendiği ve dünya nüfusunun dörtte üçünün zengin beyaz erkeklerin mızmızlanmasından fenalık geçirdiği bir evrende Larry David ve “kıllanan adam” komedisine halâ yer var mı?

Tamamen doğaçlama

1999’da tek seferlik bir komedi spesiyali olarak başlayan ve 2000’de bugün bildiğimiz cinéma vérité tarzı durum komedisine dönüşen Curb, aktörlerin prova yapmaması ve tamamen doğaçlama oynamalarıyla biliniyor. Hikâyenin “dünyanın en iyi sitkomunu yaratan Larry David’in emeklilik hayatı” üzerine kurulduğu ve neredeyse tüm kadronun gerçek kendilerinin bir versiyonunu oynadığı düşünülürse buna çok da şaşırmamak gerek. Efsanevi kadrodaki isimlere gelince: David’in menajeri ve suç ortağı rolünde Jeff Garlin, onun mütemadiyen David’i paylayan karısı rolünde Susie Essman, David’in karısı ve vicdanın sesi rolünde Cheryl Hines ve kaç partiyi mahvederse etsin bir sonrakine David’i yine de çağıran kankası rolünde Richard Lewis. Ama belki de hepsinden önemlisi, dizinin Kramer’ı, David’in gerçek dünyayla tek bağlantısı olan siyah ev arkadaşı Leon rolünde J.B. Smoove. Curb Your Enthusiasm, David’in deyimiyle “sosyal münasebetlerin altında yatan, düşünüp de dile getiremediklerimizin” dizisi. Veya da Larry David’lik yapıp en kaba haliyle söylersek: Toplum içinde yaşamaya çalışan bir sosyopatın komik maceraları. Ama ortada hassas bir terazi var. Bu sosyal kontratı sorgulama anları, “Davet eden hesabı ödemek zorunda mıdır?”, “Dondurmacıda kaç çeşidin tadına bakılır?”, “Yılbaşından kaç gün sonra ‘iyi yıllar?’ demek caizdir?” gibi konulara değindiğinde ortaya karnımızı tuta tuta güldüren yüksek bir komedi çıkıyor. Ancak David daha derin konulara baktığında -örneğin “Biriyle muhatap olmamak için Trump şapkası takılır mı?” “Jüri görevinden kaçmak için ırkçı taklidi yapılır mı?” veya “Biseksüeller kararsız mıdır?” gibi sorular sorduğunda komedi seviyesi sığlaşıyor. Dizi son sezonda “me too” ve transfobi gibi sulara daldığında ise boğulma tehlikesi geçiriyor. Zira David’in yanlış anlaşılmalar komedyası, “tacizi yanlış anlayan kadın” önermesi yaptığı anda komik olmaktan çıkıp son 10 yılda malikanesinin dışına pek adım atmamış, dünyada olup bitenlerin farkında olmayan yaşlı beyaz bir milyarderin mızmızlanmalarına dönüşüyor.

Seyircinin zekasını küçümsemiyor

Curb Your Enthusiasm’ı efsane yapan anlar Larry David’in kendi tekbenciliğini makaraya aldığı ve seyircinin zekasını küçümsemediği anlardır. O anların inanılmaz komikliğinin hatırına, tıpkı Susie’nin her bölüm David’i evinden kovup sonra geri alması gibi bizler de her sezon tekrar tekrar ekranlarımızı açarız. Umalım ki yeni sezon da bu anlarla dolu olsun. Zira hepimizin karnımızı tuta tuta gülmeye ve “bayaa bayaa bayaa iyi” bir komedi izlemeye ihtiyacı var.