24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Evde, sokakta, yatakta robotun olayım

Berlin Film Festivali’nden ödülle dönen film I’m Your Man / Tam Sana Göreyim’de yapay zekalı ve insan görünümlü bir robotla yaşananları izleyeceğiz
Evde, sokakta, yatakta robotun olayım
Haftanın öne çıkan filmlerinden I’m Your Man (Tam Sana Göreyim) şimdiden dünya sinema tarihinde yerini aldı. Nedenini tahmin etmeniz hiç kolay değil! 2020 yılında Berlin Film Festivali yönetimi, aldığı bir kararla En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu ödüllerini kaldırıp sadece En İyi Oyuncu ödülü vereceğini ilan etti. Kimileri bu karara bayıldı, kimileri itiraz etti, kimi festivaller uydu; Cannes, Venedik gibi kimileri “Biz eski haliyle yola devam ediyoruz” dedi. Berlin’in kararını bizde de Malatya Film Festivali uygulamaya hazırlandı ama bir bardak suda kopan fırtına festivalin iptaliyle sonuçlandı (arzu eden Google’layıp ne olduğunu hatırlayabilir). 2021’de çevrimiçi düzenlenen Berlin Film Festivali’nde, ilk En İyi Oyuncu ödülünü Tam Sana Göreyim’in başrol oyuncusu Maren Eggert aldı ve film bu ödül sayesinde sinema tarihine geçti!

Yakışıklı robot

Kendi araştırmasına fon sağlamak için başka bir araştırmaya denek olmayı kabul eden Alma’nın hikayesini anlatıyor film. Yapay zekanın geliştiği bir zamandayız. Kişinin beğenilerine göre şekillenmiş robotumsular evde, sokakta ve yatakta eşliğe hazırlar. Alma da bunlardan biri olan Tom’la üç hafta geçirecek ve gözlemlerini üretici şirkete bildirecek. Aklı işinde olan Alma, Tom’un tüm davetkar yaklaşımına rağmen ondan uzak durmaya çalışır, sonrasını anlatmayalım! Yapay zekanın ana fikir olarak perdede olduğu onlarca film izledik. Çoğu da bu üretimin faciayla sonuçlandığını gösterdi bizlere. Bu onlardan biri değil! Tatlı tatlı akan, iyi oynanmış, izlerken keyif alınan, neredeyse klasik romantik komedi diyebileceğimiz bir film. Berlin’deki varlığı tartışılmış, entelektüel düzeyi gündem olmuştu(!) Ama belli ki jüri filmi sevmiş ve En İyi Oyuncu ödülünü filme vermişti. Maren Eggert’in yanı sıra Tom’u oynayan Dan Stevens (Downton Abbey’nin damatlarından) ve Sandra Hüller de (Toni Erdmann) filmin keyif veren diğer oyuncuları.

Oyuncu yönetmen

İstanbul Film Festivali sayesinde tanıyıp çok sevdiğimiz Dani Levy’nin uzun yıllar partneri olan, onun filmlerinin yıldızı Maria Schrader filmin yönetmeni. Son olarak Deutschland 83.86.89 dizisinde oyuncu olarak izlediğimiz Schrader artık yönetmenliğe ağırlık vermiş durumda. Geçen yılın hit dizisi Unorthodox da onun imzasını taşıyordu. Şimdilerdeyse #MeToo hareketini başlatan The New York Times yazarlarının hikayesini anlattığı She Said’i çekiyor. Başrolde de Carey Mulligan oynuyor. Yani Maria Schrader isminden daha çok bahsedeceğiz!