04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Kadın yelkencilerin efsane yarışı

Whitbread Dünya Turu yelken yarışını tamamı kadınlardan oluşan mürettebatla tamamlayarak tarihe geçen yelkenci ekibin ilham verici hikayesi Maiden, beIN Connect’te
Kadın yelkencilerin efsane yarışı
BeIN Connect’te yayınlanan Maiden, 1989’da Whitbread Dünya Turu yelkenli yarışını 17 metrelik tekneleri Maiden ve tamamı kadın mürettebatı ile tamamlayarak tarihe geçen İngiliz yelkenci Tracy Edwards’ın olağanüstü yolculuğunu konu alıyor. Stop at Nothing: The Lance Armstrong Story ile tanıdığımız sinemacı Alex Holmes’un imzasını taşıyan belgeselde özel arşiv görüntülerinin yanı sıra Maiden ekibiyle röportajlara da yer veriliyor. İngiltere- Southampton’dan başlayıp aynı noktada son bulan ve dokuz ay süren Whitbread, dünyanın en uzun yelkenli yarışıydı. O yıllarda tamamı kadınlardan oluşan bir ekibin böyle bir yarışa girmesi duyulmamış bir şeydi. Tracy ve ekip arkadaşlarının zorlu ve yorucu bir yarışa hazırlanmanın yanı sıra ayrımcılıkla da mücadele etmeleri gerekiyordu. Maiden’ın 24 yaşındaki kaptanı Tracy Edwards, denizciliğe önce teknelerde tayfalık ve aşçılık yaparak başlıyor. Ardından yarışa katılabilmek için müthiş bir gayret ve liderlik göstererek, evini ipotek ediyor, ikinci el bir tekne alıyor ve mürettebatını oluşturuyor. Ürdün kralı Hüseyin’i sponsorluk için ikna etmesinin ardından ekibiyle birlikte azim ve inançla yola çıkmak için gün sayıyorlar. Şovenist rakipleri tarafından “yosmaların teknesi” olarak etiketlenen Maiden’ın 32 bin deniz mili yarışı tamamlayabileceğine neredeyse kimse inanmıyor. Onlara profesyonel yelkenciler yerine gözlerini şenlendirecek birer süs gibi bakan, sürekli aşk hayatları ile ilgili sorular soran medya ise, “kızlar”ın birbirine düşeceklerine kesin gözüyle bakıyor.

Feminizmle barışma

Yolculuğun başında bir röportajda “feminist” kelimesinden nefret ettiğini söyleyen Edwards, ekip arkadaşlarıyla birlikte okyanusları aşıp, uzun günler geçirdikten sonra, feminizmi bağrına basmayı öğreniyor. Bugün artık emekli olan Tracy Edwards, kurduğu Maiden Factor Foundation Vakfı ile kızların eğitimi için çalışıyor. Maiden çok güçlü ve duygusal bir hikâye. Herkes başarısız olmalarını, daha da kötüsü bu yarışa katılmayı denedikleri için pişman olmalarını beklerken, bu güçlü ve azimli kadınların hak ettikleri yeri almak için mücadele etmelerini izlemek müthiş ilham verici.