29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 03.12.2021 04:30 | Son Güncelleme: 17.09.2022 03:37

Kadına şiddete şiddetli eleştiri

GAIN’de başlayan #etkileyici, ‘MeToo’ hareketine Türkiye’den sert katkı
Kadına şiddete şiddetli eleştiri

2017’deki “#MeToo” ifşa kampanyası o kadar geniş bir etki yarattı ki, o dönemden beri yapılan film ve dizilerin temalarında ve kadın oyuncuların konumlarında önemli değişikliklere yol açtı.  Şov dünyası da seks suçlarının en çok yaşandığı sektörlerin başında geliyor. Sektördeki popüler veya güçlü konumdaki erkeklerin istismarına, tacizine veya tecavüzüne maruz kalan kadınlar, haklı olarak artık susmamaya ya da seks suçlarının örtbas edilmesine karşı daha güçlü ses çıkarmaya karar verdiler. Bu konularda kadınların yanında duran çokça dizi ve film yapıldı. Apple+ dizisi The Morning Show ve İngiliz BBC/Hulu yapımı I May Destroy You öncü oldu. Kadına karşı şiddetin yoğun yaşandığı bir ülke olan Türkiye’de de yapılan üretimlerde bu anlamda bir kıpırdanma var elbette ama hiçbiri GAIN’de yeni başlayan #etkileyici dizisindeki kadar sert söylemli bir yapıda kurulmamıştı.

Erkek av, kadın avcı

Bu sertlik, grafik anlamda şiddet sahnelerinin olduğu anlamına gelmemeli. En azından ilk iki bölümde gördüğümüz üzere şiddetin sadece erkeğin elleriyle yaptığı bir şey olmadığını; dille, tavırla ve güçle de yapılan psikolojik şiddetin fiziksel şiddetten de beter olabileceğini söylüyor dizi. Bir ödül töreninden ellerinde ödüllerle ayrılan sosyal medya fenomeni Leyla ile popüler bir futbol oyuncusu Emre ertesi günkü küçük bir telefon flörtleşmesinin ardından ödüllerini gece dışarı çıkarak kutlamaya karar verirler. İçkinin dozu biraz kaçar ve Leyla sabah evinde uyandığında hiçbir şeyi tam hatırlayamıyordur. Ama bacaklarında morluklar vardır ve sosyal medya ile haber siteleri Leyla’nın çapkınlığını konuşuyordur! Bundan sonrası lunaparktaki o hızlı ve heyecanlı aletlerin ritminde ilerliyor. Emre’nin verdiği beyanat, kendisini av Leyla’yı avcı gibi gösterir ve daha çok erkeklerin oluşturduğu bir güruh Leyla’ya sosyal medya üzerinden zorbalık uygulamaya başlar. Leyla sosyal medyadaki konumuyla karşılık verince Emre’nin oynadığı futbol kulübü de tüm gücüyle devreye girer. Böylece iki taraf arasında hukuksal ve psikolojik bir savaş başlar.

‘Influencer’ dünyası

#etkileyici işlediği konu anlamında yer yer sözünü sakınmayan sert bir dil kullanarak ve her bölüm sonunda diğer bölüme vurucu bir çengel atarak yerli içerikler içinde farklı bir yere koyuyor kendini. Bu değerli ama yine de ilk bölüm olayları çok hızlı geliştiriyor. Leyla’yı ve ‘influencer’ dünyasını biraz daha tanıyabilseydik, sırf mağdur edilen kadın olduğu için değil, ana karakter olarak da yanında daha kolay yer alırdık ancak anlaşılan çatışmayı bir an önce başlatmak özellikle tercih edilmiş. Leyla’nın ailesiyle, çevresiyle ve takipçileriyle olan ilişkilerini ‘olay’ın ertesinde izlemeye başlıyoruz. #etkileyici sosyal medyanın giderek her şey olduğu bir ortamda ‘mamulleştirilen’ bir kadın ve bir erkeğin herkesin gözü önünde kozlarını paylaşması üzerinden kadınıyla erkeğiyle fazlasıyla erilleşmiş bir toplum profili çizerek bir ayna tutuyor üzerimize. Farklı tonlarda yazılmış iki erkek avukat karakteri de, belli ki hikayeyi bu anlamda daha da zenginleştirecek ilerleyen bölümlerde. Toplam 10 bölüm olarak tasarlanmış olan dizi, pazar günleri eklenen ikişer bölümle izlenebilecek.