19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 01.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Küçüklere de hayat zor

Ailecek izlenebilecek bazı filmler hayatın zorluklarıyla karşılaşan çocukların hikayelerini ele alıyor
Küçüklere de hayat zor
Burak Göral
Büyüme’nin kendisi yeterince zordur zaten. Birtakım sorumluluklar büyüdükçe kendisini gösterir. Bazı farkındalıkların artması, hayal kırıklıklarının yarattığı bir isyan duygusunu da yanında getirir. Bazen filmler ailelerin bunu anlamalarını ve çocuklarıyla daha iyi iletişim kurmalarını sağlar. Birlikte izlenen, hüzünlü ve duygusal yönleri de olan dramatik filmlerdeki çocuk karakterlerin büyük problemlerle başa çıkma çabaları hem ebeveynlere hem de çocuklara ilham verebilir.

Çizgili Pijamalı Çocuk / The Boy in the Striped Pajamas, 13+

Okullarımızda da çocuklara tavsiye edilen ünlü romanın film uyarlaması da eserin kendisi kadar vurucu. II. Dünya Savaşı sırasında bir Nazi subayının küçük oğlu babasının yeni görev yerinin Auschwitz toplama kampı olduğunu bilmiyordur. Evlerinin yakınındaki kampta dikenli tellerin arkasında, pijamasıyla dolaştığını düşündüğü Yahudi bir çocukla arkadaşlık kurar... Her ne kadar soykırım meselesi çocuk gözüyle anlatılsa da bazı sert gerçeklerden de bahsediliyor. (Netflix)

Heidi, 7+

İsviçreli yazar Johanna Spyri’nin Heidi kitapları, İsviçre’nin dünyaya unutturduğu bir ayıbı ima ederek hikayesine yediren çocuk kitaplarıydı. Sahipsiz ya da suçlu çocuklar çiftliklerde ya da zengin evlerde bir nevi köle gibi kullanılıyorlardı. Yetim ve öksüz ama yaşam enerjisi yüksek Heidi de teyzesi tarafından önce Alpler’de yaşayan aksi dedesine bırakılır. Heidi tam yeni ortamında düzen kurmuşken teyzesi onu zengin bir eve kiraladığını haber verir. Heidi’nin en güzel sinema uyarlaması. (BluTV)
Yerdeki Yıldızlar
Yerdeki Yıldızlar

Yerdeki Yıldızlar / Taare Zameen Par, 9+

8 yaşındaki Ishaan sayı ve harfleri tam olarak algılayamamaktadır. Harflere her baktığında onları dans ediyor gibi görür. Hayal dünyası güçlüdür ama dersleri bu sorun yüzünden çok kötüdür. Aslında Ishaan’da disleksi vardır. Sonunda Ishaan hiç istemese de ailesi onu bir yatılı okula yazdırır. Bu okulda ona herkesten anlayışlı yaklaşan bir resim öğretmeni küçük çocuğun gerçek sorununu anlar ve yardımcı olur. Aamir Khan’ın tüm dünyada ilgi gören nefis filmi. (Netflix)

Katil Balinaların Umudu / The Lighthouse of the Orcas,  12+

Gerçek hayattan uyarlanan Arjantin yapımı filmde, İspanya’da 11 yaşındaki otizmli oğlu Tristan ile yaşayan boşanmış bir anne olan Lola, bir gün oğlunun televizyonda gördüğü katil balina (orca) belgeseline tepki vermesine şahit olunca harekete geçer. Belgeselin çekildiği, Arjantin’de okyanus kıyısındaki doğal parkta yalnız başına yaşayan Beto, bir gün anne-oğulu kapısında bulur böylece. Otizmli bir çocuğun dünyasına doğanın katkısını işleyen duygusal bir film. (Netflix)