27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Mafyanın iç yüzü BluTV’de

Mafya dizisi Gomorra ilk dört sezonuyla İtalyan televizyonculuğunda devrim yaptı. Şimdi HBO Max’te yayınlanıyor ve benzer bir devrim ABD’de bekleniyor
Mafyanın iç yüzü BluTV’de

İtalyan mafyası ile tanışıklığınız The Godfather, The Sopranos gibi yapımlarla kısıtlıysa Gomorra ile bildiklerinizi tazeleme zamanı... 2014’te başlayan ve dört sezonu geride bırakan dizi, Napoli’de doğup büyüyen yazar Roberto Saviano’nun kişisel tecrübelerinden ve gerçek olaylardan yola çıkarak kaleme aldığı kitaptan uyarlandı. Gomorra: Kan ve Suç İmparatorluğu adıyla bizde de yayımlanan kitap 50’den fazla dile çevrildi ve iki milyonun üzerinde okurla buluştu. Mafyanın acımasız işleyişini eğip bükmeden katıksız bir gerçekçilikle anlatan Saviano, tehditler nedeniyle 2006 yılından bu yana polis korumasında, sürekli yerini değiştirerek yaşıyor. İlk günden beri hem büyük ilgi gören hem de gençleri suça özendirdiği gerekçesiyle eleştirilere hedef olan dizinin ilk dört sezonunun BluTv’de izleyebiliyoruz. Gomorra, uyuşturucu satışı başta olmak üzere her türlü yasa dışı faaliyetle haşır neşir Camorra’nın iç yüzünü ve klanlar arasındaki güç mücadelesini, mafya babalığını babasından devralan Genny Savastano ile sağ kolu Ciro di Marzio’nun üzerinden anlatıyor. Etkileyici sinematografisi, güçlü karakterleri, dizinin İtalya’da bile altyazılı olarak gösterilmesine neden olan argo ağırlıklı Napoli aksanı, dinamik ve her bölümde şaşırtmayı başaran olay örgüsü, müziği, İtalyan televizyonunda devrim yapan Gomorra’nın önemli unsurları.

Ekmeğini suçtan çıkaran aileler

ZeroZeroZero Gomorra’nın yaratıcılarının son harikası olan dizide uyuşturucu ve şiddet başrolde.  Meksika kartelleri, yerel mafyalar... Seviyorsanız beğenmeniz kaçınılmaz. (Blu TV)  
The Sopranos
The Sopranos
The Sopranos Sinema için Godfather neyse TV için de The Sopranos o. Bir suç ailesinin reisi olan Tony Soprano’yu ve suç dünyasının iç yüzünü anlatan dizi birçok ödül kazandı. (Blu TV)  Suburra (film) Roma ve Vatikan, güzel yerler. Arka sokakları o kadar da güzel değil. Devlet-mafya ilişkisini merkezine koyan bu yapımda adeta iyi karakter yok. Herkes kötü, herkes suçlu. (Blu TV)
Suburra (dizi)
Suburra (dizi)
Suburra (dizi) Tutan filmin dizisini yapıp posasını çıkarmaya çok alıştık. Suburra da bunlardan biri. Film ne vaat ediyorsa dizi de onu vaat ediyor. Sadece daha yavaş ve çok karakterle. (Netflix) Bad Blood Rizzuto Ailesi, koca Montreal şehrinin adeta sahibi. Suç dünyasını yöneten ailenin içinde çıkan çatlaklarla başlayan hikayede, yeni gelenlerin eskilerle savaşı anlatılıyor. (Netflix) 
Ozark
Ozark
Ozark Ailenizin hayatını kurtarmak için suç işler misiniz? Ozark bunu soruyor. Bir finans danışmanı, uyuşturucu baronunun parasını aklamak zorunda kalıyor ve aile sürükleniyor. (Netflix) EDHO İlk bölümünden bu yana izleyici kaybetmeyen Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’da, Çakırbeyli ve diğer suç ailelerinin hikayeleri, bazen kadınları öne çıkararak işleniyor. (atv uygulama) Derleyen: Elif Eren