20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 27.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Mükemmel bir yaz dizisi

1990’lı yıllarda küçük bir Teksas kasabasında geçen polisiye olayı anlatan ve alışılmışın dışında kurgusuyla öne çıkan 10 bölümlük Cruel Summer Prime Video’da
Mükemmel bir yaz dizisi
Binnaz Saktanber
Yaz bitmeden son bir dizi daha patlatmaya ne dersiniz? Ne ekrana bakamayacağınız kadar ağır ne sonunu hemen tahmin edebileceğiniz kadar hafif. Ne tam gençlik dizisi ne sırf yetişkinler için. Ne Euphoria kadar derin ne Gossip Girl kadar yüzeysel. Nisan ayında Disney’in gençlik kanalı Freeform’da yayınlandıktan sonra kanal tarihinin en çok izlenen yapımı olan ve şimdilerde Amazon Prime Video’da global seyircinin karşısına çıkan Cruel Summer, adıyla müsemma tam bir yaz dizisi.

Üç yılı birden izliyoruz

“Gerçek sen nasıl bakıyorsan odur” sloganıyla ekranlara gelen dizi, doksanlarda Texas’ın küçük bir kasabasında yaşanan bir polisiye olay etrafında dönüyor. Ve hikâyeyi her bölümde üç yıla bölerek (olaydan bir yıl önce, olayın olduğu yıl, olaydan bir yıl sonra) farklı bir karakterin bakış açısından anlatıyor. Ki bu ekranda ilk defa karşılaştığımız bir anlatım biçimi. Karışık mı geldi? Hemen basitleştirelim: Dizinin ilk bölümü 1993 yazında başlıyor. Jeanette Turner (2007 doğumlu Chiara Aurelia’nın ilk başrolü) saçına fön değmemiş, telli dişli ve lise hiyerarşisinde en alt seviyede bir ergendir. Okulun en popüler kızı Kate Wallis’e (Olivia Holt) imrenmek ve Kate’in erkek arkadaşına göz süzmek hobileri arasındadır. Bölüm ortasında 1994 yazına atlıyoruz. Jeanette birdenbire güzelleşmiş (saçları düzleşmiş), Kate’in erkek arkadaşıyla çıkmaya başlamış ve okulun popüler kızı olmuştur. Kate ise ortada yoktur, kaçırılmış hatta belki de öldürülmüştür. Bölüm biterken bu sefer 1995 yazına atlıyoruz: Kaçırılan Kate bulunmuş ve başına gelenler için Jeanette’i suçlamaktadır. Jeanette kısacık saçlı, asabi bir grunge ve tüm Amerika’nın nefret ettiği bir karaktere dönüşmüştür.

Birkaç ayda her şey değişir

Peki Kate’i kim kaçırmıştır? Jeanette mi suçludur yoksa Kate’in sakladığı bir şeyler mi vardır? Jessica Biel’in yapımcılığını ve koyu hayranlarının Grey’s Anatomy’den tanıdığı Tia Napolitano’nun yürütücülüğünü yaptığı Cruel Summer 10 bölüm boyunca bu soruların cevabını düşmeyen bir tempoyla arıyor. Zaman atlamalarını saç modellerinden takip etmek bazen can sıksa da, kadın kadının kurdudur klişelerine uğramayan, bölüm önlerinde çocuk istismarı ve ev içi şiddet gibi tetikleyici konuları işleyeceğini önceden söyleyen Cruel Summer, iyi vakit geçirten bir iş. Üstelik tasma kolyeler, bele bağlanan ekose gömlekler, Cranberries ve INXS şarkılarıyla dolu doksanlar müzikleriyle de insanı ekran başında tutuyor. Ama Cruel Summer’ın en kalp çalan yönü, çocukken kısacık bir senede bile her şeyin nasıl sil baştan değişebileceğini, acı acı hatırlatması.