25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.01.2021 02:02 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Netflix heykellerin peşinde

2021 Oscar’larında 22 Netflix yapımının çeşitli dallarda aday olması bekleniyor
Netflix heykellerin peşinde
Editör Editör

Netflix 2014’ten bu yana 54 dalda aday olmuş Oscar’a. Aldığı heykellerin sayısı ise sekiz.

2018’de 10 dalda aday olan ve üç Oscar alan Roma’dan sonra geçen yıl yine 10 dalda aday olan The Irishman hiç Oscar almadı. Ancak Netflix için değişen bir şey yok, belli ki “O Oscar buraya gelecek!” felsefesinden şaşmadan, bu yıl çalışmalarını çok yönlü sürdürüyor. Pandemi rüzgarını arkasına alarak sinema sektöründeki ağırlığını artırdığı da rahatlıkla söylenebilir. 25 Nisan 2021’e ertelenen törende yerini alacak olan adaylar henüz açıklanmadı ama Netflix adının sık sık geçeceği kesin. Bir zamanlar festivallerden ve prestijli ödüllerden dışlanmaya çalışılan platform, artık varlığını iyiden iyiye hissettiriyor. İşte kimi çok sayıda kimi az sayıda, kimi sadece teknik alanlarda, 2021 Akademi Ödülleri’ne aday olacağı düşünülen 22 Netflix yapımı:

The 40 Year Old Version

Radha Blank siyah bir sanatçı olarak yaşadığı hayal kırıklıklarını yazdığı, yönettiği ve oynadığı bu filme dönüştürmüş. Birkaç dalda adaylığı olabilir.

Athlete A

Milli jimnastikçi kadınların uğradığı tacizi anlatan film, belgesel dalında aday olabilir.

The Boys in the Band

Bir grup arkadaşın çığırından çıkan doğum günü eğlencesine odaklanan film, 1968 tarihli bir oyunun yeniden uyarlaması. Hem Jim Parsons, Zachary Quinto, Matt Bomer gibi oyuncularıyla hem de senaryosuyla aday olması muhtemel.

Crip Camp

Engelli gençlerin katıldığı bir yaz kampıyla ilgili bu belgeselde yer alan isimlerin bir kısmı engelli hakları hareketinin sözcüsü haline geldiler bile.

Da 5 Bloods

Spike Lee’nin bu dostluk, sadakat ve bedel filmi. Delroy Lindo’nun performansının yanı sıra, yönetmen, görüntü yönetmeni ve müzik alanlarında da adı geçiyor…

The Dig (29 Ocak’tan itibaren)

Film Carey Mulligan, Ralph Fiennes ve Lily James’li güçlü kadrosuyla, 1938’de Britanya’da erken ortaçağ mezarlıklarının bulunduğu arkeolojik bir kazının hikayesi.

The Devil All the Time

Kesişen hayatlar hikayesi kostüm ve dekor tasarım dallarında adaylık alabilir.

I’m Thinking of Ending Things

Charlie Kaufman film yapmışsa, Oscar adaylığında her zaman şansı vardır diyorlar.

Over the Moon

Ay tanrıçasıyla buluşmak üzere bir roket icat edip Ay’a yollanan bu küçük kızın hikayesinin, en iyi animasyon dalında aday olma ihtimali var.

Dick Johnson is Dead

Ölüm gibi ciddi bir konuya komedi tarzında yaklaşan belgesel, eleştirmenlerin yıl sonu listelerinin pek çoğunda yer aldı.

Giving Voice

Broadway’de sahneye çıkmak üzere yarışan altı genç tiyatrocu adayının heyecanına ortak olan belgesele özel John Legend şarkısı Never Break filmin bu yılın Oscar yarışında en büyük kozu.

Hillbilly Elegy

Amerikan rüyasını mercek altına alan filmin yönetmeni Ron Howard, adaylık bekliyordur. Oyunculardan Glenn Close veya Amy Adams’ın, Oscar alması da hiç sürpriz olmaz.

The Life Ahead

Sophia Loren 87 yaşında en iyi kadın oyuncu dalında da aday olabilir, film yalnızca yabancı dilde en iyi film ya da en iyi şarkı kategorisinde yer alabilir.

Malcolm & Marie

(5 Şubat’tan itibaren) Netflix’in 30 milyon dolar ödeyerek gösterim haklarını satın aldığı, ilişkilere ve sinema endüstrisine bakış atan filmle ilgili Oscar kampanyası yürütmesi bekleniyor.

Ma Rainey’s Black Bottom

Viola Davis canlandırdığı blues şarkıcısı Ma Rainey karakteriyle ve Chadwick Boseman ölümünden önceki çok etkileyici bu son rolüyle adaylıklarda en çok ismi geçenlerden.

Pieces of a Woman

Venedik’te en iyi kadın oyuncu ödülünü alan Vanessa Kirby’nin, kadın oyuncu dalında aday gösterileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

The Prom

Sahnede kaybettikleri itibarı, aktivizm yardımıyla tekrar kazanmak için hareket geçen yıldızı sönmüş oyuncuları canlandıran kadro çok iddialı: Meryl Streep, James Corden, Nicole Kidman, Kerry Washington dörtlüsü.

Rebecca

Alfred Hitchock’un klasik filminin yeniden çevriminde mekanlar ve kostümler Akademi üyelerinin gözünden kaçmayabilir.

The Midnight Sky

George Clooney dünyada tek başına kalmış bir bilim adamını oynadığı filmle oyuncu dalında olmasa da en iyi yönetmen adayı olabileceği düşünülüyor.

Mank

2014’ten bu yana ilk filmini çeken yönetmen David Fincher, başroldeki Gary Oldman, yönetmenin babası ve senarist Jack Fincher’ın başta olmak üzere pek çok dalda adaylık bekleniyor.

“The White Tiger”

(22 Ocak’tan itibaren) Hindistan’daki sınıf farklılıklarını, sınıf atlamaya çalışan yoksul bir çocuk üzerinden ele alan film de Oscar potansiyeline sahip.

The Trial of the Chicago 7

The Trial of the Chicago 7 filminin iki başrol oyuncusu Kendall Roy (önde solda) ve Sasha Baron Cohen’in (önde sağda) oyunculuklarının Oscar’ı hak ettiği konuşuluyor.