06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Netflix’te Hindistan’ın modern begümleri

Hindistan yapımlarında kadınları hep aşk hikayelerinde izlemeye alıştık. Bombay Begums bu kalıpları kırıyor; onları iş dünyasında, güçlü karakterlerle anlatıyor
Netflix’te Hindistan’ın modern begümleri
Defne Akman
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Netflix’te farklı geçmişlerden ve hayatlardan gelen beş kadının zorlukların üstesinden gelme hikayesini anlatan bir Hindistan dizisi yayına girdi. Modern Hindistan’da çağdaş kadınların iş ve özel yaşamına odaklanan altı bölümlük Bombay Begums’te güçlü, bağımsız kadınların mücadelesi anlatılıyor. Hindu ve İngilizce dizinin yazarı ve yönetmeni Alankrita Shrivastava. Hindistan’ın finans ve kültür başkenti, birçok farklı dil ve kültürün bir arada yaşadığı bol koşuşturmalı Mumbai’de (Eski Bombay) geçen dizide farklı yaş gruplarından ve sosyal sınıflardan kadınların tecrübe ettiği benzer konular işleniyor: İş hayatındaki adaletsizlik, annelik, özel ilişkilerde sevgi, tutku… Begum, yüksek statüdeki kadın demek. Dizinin begümleri ise bir bankanın yeni CEO’su Rani, -ki burada diğer iki karakter Fatima ve Ayesha da çalışıyor- , Rani’nin üvey kızı Shai ve bir bar dansçısı ve seks işçisi olan Lily. Karakterlerin her birinin bedeniyle farklı bir ilişkisi var: Lily bedenini para için satıyor, Ayesha cinselliğini keşfediyor, Rani menopozun eşiğinde ve Fatima çocuğu olamayacağını öğreniyor. Öte yandan Shai ergenliğe girmek üzere.

Kadınlara bir baskı daha

İki düğün organizatörünün hikayesini anlatan Prime Video dizisi Made in Heaven’ın da yazarı ve yönetmeni olan Shrivastava, “Hindistan, kadınların bankacılık sektöründe başarılı olduğu birkaç ülkeden biri. Çoğu kadın bankaları yönetiyor, bu nedenle karakterleri bankada göstermeyi tercih ettim” diyor. Hindistan’da kadınların çalışma yaşamına katılmasıyla ülke ekonomisinin son 20 yılda hız kazandığını ama kadınların evde mükemmel anne ve eş olarak yaşadığı baskıların üzerine bir de işyerinden baskıların geldiğini ifade ediyor. Kadınların yaşadığı gerçek deneyimlere yer verdiğini, toplumun dayattığı ahlak kurallarını sorgulamak istediğini belirtiyor. Ağırlıklı olarak gerçek mekanlarda ve evlerde çekim yaptıklarını, dizide kullandıkları her bir unsurun güç yapısını yansıtmasına çalıştıklarını da ekliyor.

Hayatları kesişen kadınlar

Bir Başkadır
Bir Başkadır
Bir Başkadır Hayatları, hayalleri, korkuları farklı olsa da, yolları kesişen karakterlerin hikayesi anlatılıyor. (Netflix) Killing Eve  Eve işinden sıkılmış bir gizli servis çalışanı, Villanelle ise azılı bir suikastçıdır. Birbirlerine bağlanacakları biçimde hayatları kesişecektir. (BluTv) Orange is the New Black Farklı geçmişlerden gelseler de hepsi aynı hapishanenin mahkumları olan kadınların eğlenceli, heyecanlı ve dokunaklı hikayesi. (Netflix)
Unbelievable
Unbelievable
Unbelievable Tecavüze uğradığına dair yalan söylemekle suçlanan Marie ve doğruyu öğrenmek için çalışan iki kadın dedektifin hikayesi. (Netflix) Grace and Frankie  Birbirinden çok farklı iki kadın, kocalarının uzun zamandır bir ilişki yaşadığını ilan etmelerinin ardından el ele verip yeni hayatlarını kurarlar. (Netflix) Glow 1980’lerin Los Angeles’ında kadın güreşçilerin şöhrete doğru giden hikayesini anlatan bir komedi. (Netflix)
Little Fires Everywhere
Little Fires Everywhere
Little Fires Everywhere Celeste Ng’ın romanından uyarlama dizide, Richardson ailesi ile kaderleri kesişen esrarengiz bir anne-kızın hikayesi anlatılıyor. (Prime Video)