22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.01.2021 00:23 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Oturdukları yerden para basan dostlar

Oturdukları yerden para basan dostlar
Editör Editör

İlk bölümünün üzerinden 26 yıl geçen Friends, 2004’te final yapsa da hâlâ bir numara. Ana karakterler teliften hâlâ yılda 20 milyon dolar kazanıyor. Çeyrek asır sonra bu kez de Z kuşağını yakalayan dizi, tüm sezonlarıyla şimdi BluTV’de

GÜNEY ÖZTÜRK  90’ların ünlü sitcomu Friends kült haline gelmiş altı karakteri ve repliklerle akıllara kazınan komik sahneleriyle çeyrek asır sonra yine 1 numara. İlk bölümü 22 Eylül 1994’te yayınlanan ve televizyon tarihinin zirvesini hiç bırakmayan dizi Türkiye’deki izleyicilerine yeniden kavuşuyor. Buluşma noktası bu kez BluTV.

Dizi çekmeden teliften yılda 20 milyon dolar kazanıyorlar

NBC’nin 236 bölümlük bu aşk ve kahkaha dolu dizisi 26 yıl sonra hala o kadar popüler ki, yıldızları oturdukları yerden para basmaya devam ediyor. Telif hakkı olarak yıllık gelirin yüzde 2’sini almak üzere yapımcı şirketle anlaşan 6 ana karakterin her birinin yıllık kazancı 20 milyon dolar.

Netflix, The Crown kadar 100 milyon dolar para ödedi

2019’da Netflix, 1 yıllığına 100 milyon dolar lisans ödeyerek diziyi yapımcı şirket Warner Media’dan satın aldı. Netflix’in yapımını kendi yürüttüğü yapımı The Crown’a 130 milyon dolar harcadığı düşünülürse, 26 yıllık Friends için ödenen rakamın ne kadar tevazudan uzak olduğu anlaşılır. Dizi o yıl 54.3 milyon saat izlendi. Türkiye pazarına dahil edilmediği için o dönemde bizde yayımlanmadı.

ABD’de 2’nci, İngitere’de 1’nci rakiplerinin iki katı izleniyor

Netflix verilerini gizlemekle bilinir ancak araştırma şirketi Nielsen’den gelen tahminler şunu söylüyor: Kullanıcı başına ortalama 20’den fazla bölüm izleyen Amerikalı aboneler arasında, 2018’de en çok izlenen ikinci program Friends. Sadık hayranlar, 2019’da da bu defa WarnerMedia’nın hizmeti HBO Max’e gitmek zorunda kaldı çünkü ABD yayın hakları onlara geçmişti. İngiltere’de Ofcom yayın takip kuruluşunca açıklanan rakamlar da çarpıcıydı. Netflix’teki Friends, tüm platformlarda en çok izlenen yapımdı ve en yakın rakibinin iki katı kadar seyirci çekiyordu.

20’li yaş krizini iyi anlatıyor

Friends’in en büyük avantajı 20’li yaşların idealist portresi olması. Dizinin melodisi de aslında bir çeyrek asır yaşam krizi hakkında. “Öyleyse kimse sana hayatın böyle olacağını söylemedi / İşin bir şaka, beş parasızsın, Aşk hayatın başlarken öldü.” Psikologlar hala hastalarına moral motivasyon mutluluk için Friends izlemesini öneriyor. Çünkü izlemesi son derece basit.

Finalde 30 saniye reklam, 2 milyon dolardı

Friends’in yayıncısı NBC, sadece final bölümünden 70 milyon dolar kazandı. Her 30 saniyelik reklam için 2 milyon dolar fiyat biçildi. Her yıl Amerikan futbol liginin şampiyonunun belirlendiği ve olağanüstü yüksek reklam fiyatları belirlenen Superbowl’a yaklaşan bu rakam, bir dizi için rekordu. Ancak yapımcılar, son yıllarda kârı yıldızlara ayırmak zorunda kaldı. Zira 6 karakter anlaşarak son sezonda maaşlarını ortaklaşa müzakere etti ve bölüm başına 1’er milyon dolar aldı. Bu da dizinin her bir bölümünün masrafını 10 milyon dolara, yani stüdyoda çekilen ortalama bir sitcom’un neredeyse 20 katına çıkardı.