25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Roma’nın gizemli kuruluş hikayesi

Dünya tarihinin en önemli imparatorluklarından birinin efsanelerle örülü doğuşunu işleyen Romulus anlatım diliyle öne çıkıyor. Binlerce figüranla 30 haftadan fazla süren çekimlerin prodüksiyon kalitesi de hayli yüksek
Roma’nın gizemli kuruluş hikayesi
Mehmet Dinler
Roma İmparatorluğu yüzlerce yıl ayakta kalan, izleri bugüne kadar gelen, tarihin en büyük imparatorluklarından biri. Elbette tarih anlatısını sık sık kullanan televizyon ve sinemanın da en sevdiği alanlardan biri. Gizem, şiddet ve doğaüstü efsanelerle örülmüş olan Roma İmparatorluğu’nun kuruluş hikayesi, sinema ve televizyon için pek çok senarist için bir rüya gibi.  İlk sezonuyla büyük ses getiren İtalyan yapımı Romulus, bu hikayeyi olabilecek en farklı noktalarından bakarak anlatarak büyük başarı kazandı. TV+ koleksiyonuna yeni eklenen dizinin yeni sezonu da bekleniyor.

Şehri görmüyoruz bile

Roma’nın kurucuları olarak anlatılan Romus ve Romulus efsanesine derinlemesine bakan dizi, bunu kendine has diliyle önceki yapımlardan sıyrılarak yapıyor (Dil demişken, dizi Latince olarak çekilmiş).   Genç ve nispeten ünsüz oyuncuların canlandırdığı Yermos (Andrea Arcangeli), Wiros (Francesco Di Napoli) ve Ilia (Marianna Fontana) adlı üç kabile üyesi hikayenin ana karakterlerini oluşturuyor. Bu ilkel kabilelerin mücadelesi ve dışlananların kendilerini güçlü hale getirme çabası ilk sezonun çizgisini oluşturuyor. Öyle ki ilk sezon boyunca Roma’yı görmüyoruz bile. Efsanede geçen dişi kurdu, vahşi ve çok güçlü bir kadın figürü olarak yansıtan dizi en büyük farkını burada ortaya koyuyor. Bu tip yapımların olmazsa olmazı şiddet, kan, cinsellik içeren sahnelerin başarısını düşününce de Romulus son dönemin en başarılı yapımlarından biri olarak öne çıkıyor. 30 haftadan fazla süren çekimlerde kullanılan bölgelerin seçimi ve kabile üyeleri olarak yer alan binlerce figüranın da dahil olduğu set ekibi, prodüksiyon kalitesini yukarı çekiyor. Kimileri için Game Of Thrones’un ardından ortaya çıkan boşluğu doldurma şansı olduğunu söyleyebiliriz. Bu olmasa bile 2005’te yayınlanan HBO yapımı Roma’nın tutkunlarının Romulus’u da seveceği kesin.

Pek çok senaryo Roma’ya çıkar

Roman Empire: 15 bölümlük belgesel dizi. Üç benzemez Roma İmparatoru Caligula, Sezar ve Comodus’u tarihçilerin ağzından dinliyoruz. (Netflix) Rise of Ottoman: Kadrosu Türk oyunculardan oluşan belgesel dizide bir imparatorluğun yükselişini, diğerinin düşüşünü izliyoruz. (Netflix) 300: Rise of an Empire: İlk filmde öldürülen Kral Leonidas’ın eşinin anlattığı hikaye ile ilerliyor. Bu kez hikaye Atina’da. (BluTV) Barbarians: Roma İmparatorluğu bir kabileye karşı. İlk sezonuyla beğeni toplayan Alman yapımının ikinci sezonu da yolda. (Netflix)