19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 30.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

T Kuşağı’nı tanıyalım

BluTV’nin yeni belgeseli T Kuşağı’nın konusu, Instagram, Facebook gibi mecraların “mükemmel” imajını, gerçekçi anlatımlarla sarsan TikTok 
T Kuşağı’nı tanıyalım
Defne Akman
[email protected] Popüler video paylaşım sosyal platformu TikTok, yalnızca eğlence amaçlı değil aynı zamanda yeteneklerin de sergilendiği bir mecra. 2016’da Çin’de ilk olarak Douyin adıyla piyasaya sunulan uygulamanın şu anda 3 milyarın üzerinde kullanıcısı var. İnternet istatistikleri sağlayan Statista şirketinin 2020 rakamlarına göre, ülkemizde 32,7 milyon kişi TikTok kullanıcısı. Silikon Vadisi dışında üretilmiş ve geniş kitlelere ulaşan bugüne kadarki en etkili uygulama.

TikTok samimiyeti

BluTV’de yayınlanan T Kuşağı adlı belgesel dizi, yeni jenerasyonun mecrası TikTok’un ülkemizde nasıl algılandığı ve yayıldığını konu alıyor. Özellikle pandemi sırasında büyük popülarite kazanan TikTok, başarısını elbette bir gecede elde etmedi. Önce genç kuşağa, ardından yetişkinlere ve hatta yaşlılara erişerek, medyayı tüketme biçimimizi değiştirdi. T Kuşağı’nda akademisyenler, kullanıcılar ve pazarlama uzmanları ilk bölümde uygulamanın nasıl büyüdüğünü konuşuyorlar. Aralarında Mustafa Mazı, Sera, Emrullah Sürmeli, Gaga Bulut gibi çeşitli Tiktokerlar var. İkinci bölümde ise, canlı yayınlar, TikTok’ta gelir elde etme yolları ve tabii çocukların istismarı gibi konulara değiniliyor. TikTokerların sosyal medya personaları ile gerçek hayatları arasındaki farklara da değiniliyor. Örneğin “Biraz cıvıtmak istiyorum. Çünkü ben milleti mutlu etmek istiyorum. Millet mutlu olunca ben de mutlu oluyorum” sözleriyle, 40 yaşındaki TikToker Emin Ağa kamera karşısına geçtiği zaman kendini kaybettiğini anlatıyor. Çetin koşulları olan bir mahallede yaşayan ve kimi zaman sert paylaşımları olan Doğanay Oğuz ise “Orada göründüğüm gibi biri değilim, ben samimi bir insanım” diyor.

Bütün ünlüler orada

TikTok, Instagram’da, Facebook’ta ve diğer mecralarda kendilerini temsil etme imkânı bulamayan kişilere ve hikayelere yer verdiği ve o “mükemmel” imajı, gerçekçi anlatımlarla sarstığı için çok sevildi. Kısa dikkat süresi baz alınarak dünya üzerinde hayal edebileceğiniz her konu hakkında 15 saniyelik hikayelerin olduğu bir mecra. Halı yıkamacılarından temizlik gurularına, etnik düğünlerden hapishane kapısında tahliye karşılamalarına kadar çok çeşitli içerikler mevcut. Artık tüm dünyanın takip ettiği trendleri ortaya çıkaran bir ana akım medya haline dönüşen TikTok, diğer rakiplerine göre daha hızlı ve daha cesur.  Dansları ve resimleriyle düzenli bir içerik sağlayıcısı olan Anthony Hopkins’den, çocuklarının videolarında yer alan Laura Dern, Alfonso Cuaron’dan, Martin Scorsese’ye kadar TikTok içeriklerinde yer almayan yok. Belli başlı markaların hepsi de TikTok’ta hızla yerini alıyor. T Kuşağı’nın şu ana dek yalnızca iki bölümü yayınlandı. Şu ana kadar TikTok’a giriş niteliğinde seyreden belgeselin ilerleyen bölümlerinde ülkemizin sanatçılarına, kanaat önderlerine ve başka ünlü ilginç kişiliklere de yer verilmesini bekliyoruz.