27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2024 13:37 | Son Güncelleme: 05.06.2024 13:44

The Acolyte ile yeniden gündemde: Star Wars yapımlarının doğru sıralaması nedir?

Disney Plus'taki yeni Jedi dizisi The Acolyte, Star Wars evrenine dair yıllardır süren soruyu yeniden gündeme getiriyor: Serinin doğru sıralaması nedir? Washington Post, bu sorunun cevabıyla birlikte yeni diziye dair bilgiler veriyor. Dikkat, bu yazı spoiler içerir
The Acolyte ile yeniden gündemde: Star Wars yapımlarının doğru sıralaması nedir?

Star Wars serisini doğru olarak hangi sıralamayla izleyeceğimize dair uzun süredir bir tartışma var. Orijinal filmlerden başlayarak her şeyi yayın sırasına göre mi izlemeliyiz? Yoksa Anakin Skywalker'ın düşüşünden Luke Skywalker'ın İmparatorluğu yenilgiye uğratmasına ve en son üçlemeye kadar kronolojik olarak mı izlersiniz? Ya da belki de birinci, ikinci ve üçüncü bölümleri beşinci ve altıncı bölümlerin arasına sıkıştıran "flashback sırası"na mı koymalısınız? Seriye her nasıl izlerseniz izleyin, Star Wars'ın yeni dizisi The Acolyte sayesinde işler biraz daha karmaşık hale gelmek üzere.

The Acolyte, Star Wars canlı aksiyon tarihinde gördüğümüz her şeyden daha önceki bir tarihte geçiyor. 1999 yapımı Star Wars: The Phantom Menace artık hikayenin başlangıcı değil. Ancak The Acolyte, öyle.
Sekiz bölümlük dizi, belirli bir Jedi grubunu öldürmek amacıyla çok çok uzak bir galakside sinsice ilerleyen bir suikastçının peşine düşüyor. Daha da kötüsü, bu suikastçının bin yıldır ölü olduğu varsayılan karanlık taraf üyeleri Sith'lerle bağları olabilir.

Dizi, ışın kılıcı savaşları, bar kavgaları, Güç hakkında felsefi sorular ve hatta bazı Güç-duyarlı ikizler gibi olağan Star Wars karakterleriyle dolu. Ama aynı zamanda Star Wars sıralamasını da karıştırıyor. The Acolyte, The Phantom Menace'dan onlarca yıl önce geçtiği için, Star Wars serisini Skywalker'lar ve onların galaksiyi kurtarmadaki kadersel rollerini hikayeden uzaklaştırıyor.

Star Wars serisindeki diğer yeni bölümlerle birlikte (Rogue One, Andor, The Mandalorian ve çok daha fazlası), The Acolyte, galaksinin kahramanlarını ve kötü adamlarını içeren bir destanı derinleştiriyor.
Öte yandan, Star Wars her zaman kendini yeniden yazma sürecinde oldu. George Lucas'ın ilk senaryolarından bu yana zaman çizelgesi her zaman biraz kafa karıştırıcı oldu. 70'ler ve 80'lerde yayınlanan orijinal filmler, dokuz bölümlük bir destanın dört, beş ve altıncı bölümleriydi. 90'ların sonu/2000'lerin başındaki prequeller ise birinci, ikinci ve üçüncü bölümlerdi. Disney 2012 yılında seriyi satın aldı ve yeni animasyon şovları, yan projeler, çizgi romanlar, romanlar ve filmler zaman çizelgesini yeniden karıştırdı.

The Acolyte'nin konusu nedir?

“İmparatorluktan önce. Tehdit'ten önce. Bir çırak vardı.” Jedi'ların güçlerinin zirvesinde olduğu dönemi anlatan yeni Disney Plus dizisinin sloganı bu. Dizi, çok sayıda Jedi'ı öldürmekle suçlanan Osha adlı eski bir Jedi'a odaklanıyor. (Katille ortak bir yönü olduğu ortaya çıkacaktır.) Dizi, tarikatın ölümlerle ilgili soruşturmasına odaklanıyor.

Bunun Darth Vader, İmparator Palpatine ve diğer Star Wars kötülerinin ait olduğu şeytani grup olan Sith'lerle bir ilgisi olduğuna bahse girebilirsiniz. Suikastçı, karanlık tarafı benimsemiş gibi görünen ve kırmızı bir ışın kılıcı taşıyan kimliği belirsiz ve (gerçek Star Wars tarzında) maskeli bir “efendiye” hizmet ediyor. Tüm bildiklerimiz bu kadar. Genel olarak dizi, Jedi'ların ilk zamanlarında nasıl olduklarını ve Anakin Skywalker gibileri ortaya çıkmadan önce tehditlerle nasıl mücadele ettiklerini göstermeye çalışıyor.

The Acolyte hangi zaman diliminde geçiyor?

The Acolyte prequel üçlemesinin başlamasından yaklaşık 100 yıl öncesinde geçiyor. Bu, Star Wars galaksisinin nispeten sakin olduğu “Yüksek Cumhuriyet” dönemidir. Burada Death Star yok.
Dizinin yönetmeni Leslye Headland Temmuz 2023'te Entertainment Weekly'ye verdiği demeçte, “Galakside barışın hakim olduğu bir zaman dilimine bakıyoruz. İçinde savaş olmayan bir Star Wars yapmak çok zorlayıcı ve ilginçti" dedi.

The Acolyte, Star Wars filmleriyle nasıl bir bağlantı kuruyor?

Bu sorunun cevabı henüz bilinmiyor. Headland, Den of Geek'e yaptığı açıklamada Star Wars'un geniş çaplı bilgisinin dizide bir rol oynadığını söyledi. Video oyunlarında ve kitaplarda yer alan bazı Sith'lerin dizinin kötü adamlarını etkilediğinden bahsederek "Darth Bane'i kullanmayı ya da Bane'den bahsetmeyi gerçekten düşündüm. İlk sezonda bunu yapmadık" dedi.

Headland'a göre The Phantom Menace filminde dizinin bir kısmına ilham veren bir sahne var. Bu filmde Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) Jedi konseyine bir Sith saldırısından bahsettiğinde, bilge Usta Ki-Adi-Mundi Sith'lerin soyu bin yıl önce tükendi” diye cevap veriyordu. Mace Windu da aynı fikirdeydi ve “Sith'lerin bizim haberimiz olmadan geri dönmüş olabileceklerine inanmıyorum” diyordu. Headland, Den of Geek'e bu anın Sith'lerle ilgili yakın geçmişe dayanan bir bilgi ve tarih olduğunu ima ettiğini söyledi ki bu fikir The Acolyte'da ele alınıyor.

Yeni Star Wars sıralaması nedir?

Bölüm IV, V, VI'yı ve ardından I, II, III'ü, ardından devam filmlerini ve istediğiniz Disney Plus maratonunu izlemekte özgürsünüz. Ancak The Acolyte'ı tam anlamıyla bir Star Wars dizisi ve projesi olarak benimseyecekseniz, bu diziyi The Phantom Menace'dan önce izlemelisiniz. Bu da Jar-Jar Binks, Qui-Gon Jinn, Obi-Wan Kenobi, Padme, Anakin ve Watto'nun hikayesinin artık Star Wars için bir başlangıç noktası olmadığı anlamına geliyor. Bunun yerine, daha büyük dünyaya ilk adımınız, üst düzey Jedi'ların Güç'e duyarlı bir suikastçı tarafından saldırıya uğramasıyla başlıyor.

Kronolojik olarak, buradan prequel üçlemesine, ardından bazı animasyon şovlarına, ardından Andor, Rogue One ve Solo'ya geçersiniz ve orijinallere ulaşırsınız. Mando evreninde kısa bir aradan sonra (The Mandalorian, Ahsoka ve The Book of Boba Fett), devam üçlemesinin vakti geliyor.