25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.01.2021 08:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

The Great: Neler gerçek neler masal

The Great: Neler gerçek neler masal

Dünyanın ilgiyle izlediği, Türkiye’de beIN Connect’te yayınlanan The Great, kendini “Nadiren gerçek bir hikaye” olarak sunsa da, bahsedilen olayların tarihe uygunluğu merak konusu. Efsanevi Çariçe II. Katerina’yı anlatan dizide nelerin hakikat nelerin hayal gücü olduğuna baktık

Defne Akman Büyük Katerina ya da Çariçe II. Katerina renkli bir hayat yaşadı. Beceriksiz kocasını devirip iktidara geldi, kadınların eğitimi ve eşitliği için savaştı, Ermitaj Müzesi’ni kurdu, Voltaire ile mektuplaştı ve bir sürü aşığı oldu. Bu hareketli hayat, “nadiren gerçek bir hikaye” olarak sunulan, senaryosu Oscar ödüllü The Favourite’in yaratıcılarından Tony McNamara’ya ait olan The Great dizisinde (beIn Connect) anlatılıyor. Başrolunde Elle Fanning’in oynadığı dizi gayet muzip, eğlenceli ve sulu. Peki ne kadar gerçek? 
Elle Fanning’in canlandırdığı Katerina çileğe bu kadar düşkün müydü?
Elle Fanning’in canlandırdığı Katerina çileğe bu kadar düşkün müydü?
Dizide karısının en sevdiği hayvanı vuran, onu yumruklayan III.Petro gerçekte böyle miydi? YANLIŞ  Tarihçiler onu daha çok çocuk gibi, okulda başarısız, entelektüel karısı ile çatışma halinde bir adam olarak anlatıyor.  Çar annesinin mumyasını çerçeveletip sarayda sergiliyor muydu? YANLIŞ Petro’nun annesi Büyük Düşes Anna Petrovna, doğumdan kısa bir süre sonra öldü. Çar, onu hiç tanımadı. Katerina çiçek aşısı oldu mu? DOĞRU Katerina Rusya’ya çiçek açısını getirdi ve güvenli olduğunu halka göstermek için aşı oldu. Dizideki alışılmadık doğum kontrol yöntemleri gerçek mi? DOĞRU O dönemde, limon kabuklarının bir tür diyafram olarak kullanılması, buğday başaklarının üzerine çiş yaparak hamilelik testi gibi ilginç yöntemler vardı. Petro halihazırda hükümdarken, evlenmeden kısa bir süre önce mi Katerina ile tanıştı? YANLIŞ Katerina 10, Petro 11 yaşındayken bir araya geldiler ve 1745’te Petro 17, Katerina 16 yaşındayken evlendiler. Petro ve Katerina’nın evlilik dışı ilişkileri var mıydı? DOĞRU Her ikisinin de evlilik dışında ilişkileri olmakla birlikte, dizideki Leo ve Georgina kurgu karakterler. Petro’nun metresi Elizaveta Vorontsova iken, Katerina’nın bir sürü sevgilisi vardı. Bunlardan ilki Sergey Saltikov adında bir subaydı. Petro Katerina’ya düğün hediyesi olarak bir ayı mı verdi? YANLIŞ Çariçe Elizaveta Petrovna 1740’larda ayı sahiplenmeyi yasaklamıştı. Dizide büyük olasılıkla Rusya’da o dönemde ayıların yaygın olduğunu göstermek için bu detaya yer veriliyor. Dizide Katerina sürekli çilek yemek istiyor. Çariçe çileklere bu denli düşkün müydü? YANLIŞ
Çariçe II. Katerina
Çariçe II. Katerina
Gerçekte, o tarihte Rusya’da pek çilek olmadığı ancak Batı Avrupa’da popülerleşmeye başladığı biliniyor. Bununla birlikte kraliçe şampanyayı çok severdi. Katerina’nın atla cinsel ilişkiye girdiği doğru mu? YANLIŞ Son olarak, Katerina tıpkı dizide belirtildiği üzere hiçbir zaman bir atla seks yapmadı. Ama bu söylenti bugün bile sürüyor. Gerçekte 67 yaşında felç geçirerek öldü. 34 yıl hükmeden çariçe, Rusya’nın en uzun süre iktidarda kalan kadın hükümdarıydı.

Hanedandan bugüne kalanlar

Romanov Hanedanlığı 17 Temmuz 1918’de Bolşevikler tarafından öldürüldü; Çar Nikolay, karısı Aleksandra ve çocukları Olga, Tatyana, Maria, Anastasya ve aynı zamanda tahtın varisi olan Aleksey hayatını kaybetti. Bununla birlikte Sibirya’daki iç savaşın kaosuyla, naaşlara ne olduğunu kimse tam olarak bilemedi. Bu yüzden ailenin kimi üyelerinin bilhassa Anastasya’nın mucizevi bir şekilde hayatta kaldığına dair popüler kültürde çeşitli efsaneler üretildi. The Romanoffs Mad Men’in yaratıcısı Matthew Weiner’ın sekiz bölümlük dizisi, hanedan soyundan geldiğine inanan insanların dünyanın çeşitli ülkelerinde ve günümüzde geçen hikayelerini anlatıyor. Her bölümde, bir başka karakterin ilginç yolculuğuna tanık oluyoruz. (Prime Video) The Last Czars 20’nci yüzyılın başlarında sosyal ayaklanma Rusya’yı sarar, devrim başlar ve hanedan sona erer. Yarı belgesel yarı kurgu dizide hem hanedanlığın aile içi yaşamı hem de Rusya İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı döneminde yaşadığı tarihsel olaylar işleniyor. (Netflix)